Görüş Bildir
Haberler
Seçmen 'İcraat'ı ve 'Lider'i Seçti

Seçmen 'İcraat'ı ve 'Lider'i Seçti

adem kara
01.04.2014 - 10:51

Seçmenlerin Önceliği ‘Lider’ Oldu, Sosyal Medya Yasağı ve Tapeler Tercihi Etkilemedi

İpsos sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yerel seçimlerin hemen ardından yaptığı ‘Sandık Sonrası Araştırması’na göre AKP’ye oy verenlerin önceliği ‘lider’ ve icraat’ oldu. Sosyal medya yasağı ve tapelerse tercihleri hiç etkilemedi.

Radikal’den Bahadır Özgür’ün haberine göre, İpsos’un yerel seçim akşamı, 81 ilde 1383 kişiyle görüşerek yaptığı araştırmada oy tercihlerinde en çok neyin etkili olduğu soruldu.

Adaya değil, Erdoğan’a bakmışlar

AKP seçmenlerinin yüzde 84’ü bu soruya ‘parti lideri’ ve ‘mevcut icraatlar’ yanıtını verdi. Belediye başkanlarının ve vaatlerinin ise sadece yüzde 49 oranında seçmen tercihini belirlediği görüldü.

Belediye başkan adaylarını seçimindeyse her 100 AKP’liden 86’sı tercihini liderin, 88’i icraatın ve yapılan hizmetlerin, 67’si ise adayı belirlediğini açıkladı.

CHP seçmenlerinin yüzde 78’i oy tercihinde partinin önemli olduğunu belirtti, ‘lider etkisi’ diyenlerin oranı yüzde 67, icraatlar diyenlerin oranı ise yüzde 59 oldu.

17 Aralık yolsuzluk operasyonu, Fethullah Gülen Cemaati ve ses kasetlerine dair soruların da bulunduğu anketin sonuçları şöyle:

'Yolsuzluk iddiaları AKP seçmenini ‘teğet geçmiş’

  • AKP’li seçmenin yüzde 75′i rüşvet ve yolsuzluk iddialarının oylarını etkilemediğini söyledi. Yüzde 20,1 bu iddiaların kendini partiye daha da bağladığını belirtti. İddialar nedeniyle tercihini değiştiren kesimse sadece yüzde 4,6.

  • CHP’li seçmenin yüzde 46,9′u yolsuzluk iddialarının parti tercihini kuvvetlendirdiğini, yüzde 24,3′ü tercih değiştirdiğini, yüzde 27,5′i ise etkili olmadığını söyledi.

  • MHP’li seçmenin yüzde 43,3′ü yolsuzluk iddialarının tercihlerinde etkisi olmadığını, yüzde 28,2′si tercihini değiştirdiğini, yüzde 25,4′ü ise tercihinin pekiştiğini belirtti.

Cemaat yapılanması iddiaları sandığa yansımadı

  • “Devlet içinde cemaat yapılanması olduğuna dair iddia oy tercihinizi etkiledi mi?” sorusuna AKP seçmeninin yüzde 71,3′ü ‘hayır’, yüzde 22,1′i ‘evet, parti tercihim pekişti’, yüzde 4,4′ü ise ‘tercihimi değiştirdim’ yanıtını verdi.

  • Aynı soruya CHP seçmenin yüzde 53,2′si ‘hayır’, yüzde 29,9′u ‘parti tercihim kuvvetlendi’ ve yüzde 11,4′ü ‘etkili oldu, parti tercihimi değiştirdim’ diye cevap verdi.

  • MHP’li seçmenin yüzde 62′si devlet içindeki cemaat yapılanmasının oy tercihini etkilemediğini, yüzde 18,7′si tercihini değiştirdiğini, yüzde 17,8′i ise partisine daha da bağlandığını söyledi.

AKP’li seçmen sosyal medya yasaklarına kayıtsız

  • Twitter ve YouTube yasaklarının da AKP’li seçmeni etkilemediği görülüyor. Seçmenlerin yüzde 82,3′ü sosyal medya yasaklarının tercihlerini hiç etkilemediğini belirtti. Yüzde 11,9 ise yasaklarla partisine daha da sarıldığını ifade ederken, sadece yüzde 3,6′lık bir kesim tercihini değiştirdiğini söyledi.

  • CHP’li seçmenlerin yüzde 46,9′u yasak kararlarının parti tercihin kuvvetlendirdiğini, yüzde 28,1′i etkili olmadığını, yüzde 22,7′si ise tercihini değiştirdiğini belirtti.

  • MHP’lilerin yüzde 52,1′i tercihlerinde yasakalrın etkili olmadığını söyledi; yüzde 30,1′i tercihini değiştirdiğini ve yüzde 17,4′ü parti tercihinin pekiştiğini ifade etti.

‘Tape yağmuru’na AKP şemsiyesi

  • İnternete sızdırılan ses kayıtlarının tercihlerini etkileyip etkilemediği sorusuna AKP seçmeninin yüzde 79,4′ü ‘hayır’ yanıtı verdi. Yüzde 14,6 ise tape yağmuruyla partisine daha da bağlandığını ifade ederken sadece yüzde 3,4′lük bir kesim tercihini değiştirdiğini belirtti.

  • CHP’li seçmenlerin yüzde 46,3′ü ses kayıtlarının parti tercihlerini pekiştirdiğini, yüzde 28,4′ü kararlarında etkili olmadığını, yüzde 22′si de tercihlerini değiştirdiğini dile getirdi.

  • MHP’lilerin yüzde 49,8′i tercihlerini etkilemediğini, yüzde 25,8′i tercihini değiştirdiğin ve yüzde 19,4′ü tercihinin kuvvetlendiğini söyledi. 

AKP’li seçmen barış sürecinin arkasında

  • Birçok seçmen açısından hassas bir konu olan hükümetin barış süreci politikalarının oy tercihlerini etkileyip etkilemediği ölçüldü.

  • AKP’li seçmenin yüzde 54,2’si sürecin tercihini etkilemediğini belirtirken yüzde 33,4′ü oy tercihinin daha da pekiştiğini açıkladı. AKP’lilerin yüzde 10,4′ü tercihini değiştirdiğini söyledi.

  • CHP’li seçmenlerin yüzde 39,2′si parti tercihinin kuvvetlendiğini, yüzde 37,7′si etkili olmadığını, yüzde 20,1′i de tercihini değiştirdiğini ifade etti.

  • MHP’lilerin yüzde 39,6′sı sürecin kararlarını etkilemediğini, yüzde 27,9′u partisine eğiliminin arttığını, yüzde 27,7′si tercihini değiştirdiğini söyledi.

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/secmen...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Görsel: DHA

Görsel: DHA

Görsel: DHA

Görsel: DHA

Görsel: DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0