Görüş Bildir
Haberler
Seçim Haritasına İşsizliği Koyun Bakın ne Çıkıyor?

Seçim Haritasına İşsizliği Koyun Bakın ne Çıkıyor?

16.04.2014 - 16:24

AKP, işsizliğin nispeten düşük olduğu yerlerde seçimi kazandı.

Türkiye halen seçimlerin resmi sonuçlarını göremedi. SEÇİM İTİRAZLARIYLA ilgili yaptığımız haritaya binlerce okunma ve sosyal medyada bine yakın paylaşım gelmişti. İtirazlar sonuçlanıncaya kadar kabul edilen harita üzerinden iki farklı harita daha hazırladım.TARIK YILMAZ

İlk harita işsizlikle ilgili. Rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 resmi verileri. (Ne yazık ki illere göre işsizlik 2013 verilerini henüz açıklamadı)

Yaygın inanış şöyle: AKP Anadolu’da fakirliğin yüksek olduğu yerlerde seçimi kazanıyor. Doğru olabilir. Rakamları koyup görmek lazım. Peki ya işsizlik?

AKP’nin kazandığı illerde mi işsizlik yüksektir yoksa diğer partilerin mi?

Sözü uzatmadan haritayı inceleyin. Göreceğiniz bulgular şu:

  • BDP malumunuz. Ağırlıklı olarak Güneydoğu’da seçimi kazanan BDP’nin (Bağımsız aday Ahmet Türk’ü de BDP’ye dahil ettim) bulunduğu bölgede işsizlik oranları en yüksek. Kazandığı 11 ilin ortalaması %11.7… Türkiye İstatistik Kurumu’nun %95 güven aralığında yaptığı hesaplamalara göre, BDP’nin kazandığı 11 ilde 2012 itibarıyla 1.5 milyon istihdam edilene karşılık 180 bin işsiz var. Bu durumda işsizlik oranı yüzde 12.1 ediyor.

CHP’lilerin hep söylendiği gibi “Zengin kıyı bölgelerine sıkışmış” analizine zıt olarak işsizlik de bulunduğu illerde yüksek görünüyor. Çünkü CHP, BDP’nin ardından en yüksek işsizlik oranına sahip ikinci seçmen bölgesinde kazanmış görünüyor. Kazandığı 14 ilde işsizlik ortalaması %10.35… 5 milyon kişinin istihdam edildiği 14 ilde 519 bin resmi işsiz  görünüyor. Burada İzmir önemli bir rol oynuyor. Zira, işsizlerin neredeyse yarısı 253 bin kişi İzmir’de bulunuyor. İzmir’de resmi işsizlik oranı yüzde 14.8 ile Türkiye’nin en çok işsizin bulunduğu 5. il olduğunu da ekleyelim.

  • MHP ise kazandığı 8 ilde yüzde 8.6 ortalama işsizlik oranıyla en iyi durumdaki illerde bulunuyor. 

-Gelelim AKP’ye… AKP’nin kazandığı 48 ilde işsizlik oranı yüzde 8.8. Kazandığı 48 ilden  sadece 5′inde işsizlik çift hane. İşsizlik oranı; AKP’nin kazandığı 48 ilin 29’unda yüzde 7’nin, 38 ilde de yüzde 8’in altında. Anlayacağınız AKP seçmeni denildiği belki fakir ama işsiz değil!

 Tarık Yılmaz, @mansetat

Kaynak: http://manset.at/secim-haritasina-iss...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0