Görüş Bildir
Haberler
Milli Eğitim Bakanı Avcı Hakkında Meclis Soruşturması İstendi

Milli Eğitim Bakanı Avcı Hakkında Meclis Soruşturması İstendi

ATKN
24.11.2014 - 15:55 Son Güncelleme: 24.11.2014 - 16:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP, Bakan Nabi Avcı hakkında SBS sınavları döneminde, yargı kararlarını uygulamadığı ve görevi kötüye kullandığı gerekçesi ile soruşturma açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın hazırladığı ve 55 milletvekilinin imzasını taşıyan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında Meclis Soruşturması açılması talep edilen önerge ile Anayasa’nın 100′üncü; TBMM İçtüzüğünün 107′nci maddeleri uyarınca mahkeme kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında Meclis Soruşturması açılması talep edildi.

Önerge şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Başlangıç bölümünde; “Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, bu Anayasa’da gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuk düzeni dışına çıkamayacağı, Kuvvetler ayrımının, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu” hususlarına yer verilmiş; 2. maddesinde ise hukuk devleti ilkesi Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılmıştır. Anayasa Mahkemesinin yerleşik kararlarına göre hukuk devleti, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasaya aykırı tutumlardan kaçınan, hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık devlettir. Anayasanın 138. maddesinin son fıkrasında da“Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” hükmü yer almaktadır.

Yine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanununun 28. maddesinin birinci fıkrasında “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.(…)” denilmektedir. Öte yandan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Görevi kötüye kullanmaö başlıklı 257. maddesinin birinci fıkrasında,“Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüne yer verilmiştir.”

Anayasa’nın 100. maddesi, Başbakan veya bakanlar hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinin önemli bir denetim mekanizması olan Meclis Soruşturmasını; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 107-113 maddeleri ise Meclis Soruşturması ile soruşturma usulünü düzenlemiştir. TBMM İçtüzüğünün 107. maddesinde, Meclis soruşturması açılması önergesi koşulları; a) Görevde bulunan veya görevinden ayrılmış Başbakan veya bakan hakkında olması, b) Önergenin, TBMM üye tam sayısının en az onda birinin imzasını içermesi, c) Suç teşkil eden eylemin görevle ilgili işlerden ve görev sırasında işlendiğinin vurgulanması, d) Eylemlerin, gerekçe gösterilerek, maddesi de yazılmak suretiyle hangi kanuna ve nizama aykırı olduğunun belirtilmesi şeklinde belirlenmiştir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunlara açıkça aykırı şekilde davranılarak yargı kararlarının idarece uygulanmaması görevi kötüye kullanmak suçu kapsamında yer aldığından, Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI hakkında bu önergenin düzenlenmesi gerekli görülmüştür.”

“MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI HAKKINDA MECLİS SORUŞTURMASI AÇILMASINI GEREKTİREN EYLEMLER”

“Milli Eğitim Bakanlığınca geçen yıl ilköğretim 8. sınıflara yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 08.06.2013 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, söz konusu sınav sonuçları 12.07.2013 tarihinde açıklanmıştır. Ankara 18. İdare Mahkemesi hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, 10.01.2014 tarihinde dava konusu Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarının yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Daha sonra Ankara 18. İdare Mahkemesi 2013/1539 E. 2014/505 K. sayılı, 31.03.2014 tarihli kararı ile SBS sonuçlarının iptaline karar vermiştir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı verilen bu kararlara uymamış, idari yargı kararlarını hiçe saymıştır. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın idari yargı kararını uygulamamak suretiyle görevi sırasında ve görevindeki işlerden dolayı işlediği fiiller, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 257′nci maddesinde tanımlanan görevi kötüye kullanma suçuna uygun düştüğünden hakkında Meclis soruşturması açılması zorunluluk arz etmektedir.”

SONUÇ

“Yukarıda belirtilen gerekçelerle, Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın görevi sırasında ve görevindeki işlerden dolayı işlediği fiiller, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 257′nci maddesinde tanımlanan görevi kötüye kullanma suçuna uygun düştüğünden, söz konusu eylemlerin soruşturulması için hakkında Anayasanın 100. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 107. maddeleri gereğince Meclis soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Zete - DHA

Kaynak: http://zete.com/sbsnin-iptali-kararin...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0