Görüş Bildir
Haberler
Savcı Bharara: 'İlk Öğrendiğim Türkçe Sözcük Adalet'

etiket Savcı Bharara: 'İlk Öğrendiğim Türkçe Sözcük Adalet'

FreiGeist
13.04.2016 - 13:09 Son Güncelleme: 13.04.2016 - 15:18

ABD’de FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab hakkındaki iddianame hazırlayan Savcı Bharara, ilk öğrendiği Türkçe sözcüğün ‘adalet’ olduğunu söyledi. Türk gazetecilerle 'Benimle birlikte fotoğraf çektirdiğiniz için başınız belaya girmez değil mi?'diyerek şakalaşan Bharara 'Özgür olmayan bazı basın kuruluşlarının söylediğinin tersine Gezi'de bulunmadım' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, renk, dil, din, ırk, ekonomik güce bakılmaksızın, yasalar önünde koşulsuz eşitlik, demokrasi, şeffaflık, insan hakları ile güç ve iktidarın hesap verme sorumluluğu gibi konularda çalışmalar yapan Ortak Amaç | Common Cause adlı sivil toplum kuruluşunun New York’taki University Club’da düzenlediği bir toplantıda konuştu.

Kürsüye 'Yaklaşık iki hafta önce, ünlü bir Türk iş adamını tutuklattığı için, 273 bin Türk’ün Twitter’da izlemeye başladığı savcı' diye çağrıldı

Kürsüye 'Yaklaşık iki hafta önce, ünlü bir Türk iş adamını tutuklattığı için, 273 bin Türk’ün Twitter’da izlemeye başladığı savcı' diye çağrıldı

DHA New York muhabiri Nafiz Albayrak'ın verdiği bilgiye göre, kürsüye 'Yaklaşık iki hafta önce, ünlü bir Türk iş adamını tutuklattığı için, 273 bin Türk’ün Twitter’da izlemeye başladığı savcı' diye tanıtılarak çağrılan Savcı Bharara, yolsuzlukla mücadelenin temel görevleri olduğunu, yolsuzluğun sadece ABD’ye özgü değil, uluslararası boyutları olduğunu anlattı.

Soruşturmalar yüzünden doğduğu ülke Hindistan’a bir süre girişi engellenmiş

Bharara, yaptığı soruşturmalar yüzünden, Rusya’ya girişinin yasaklandığını, doğduğu ülke olan Hindistan’a bir süre girişinin engellendiğini, İsviçre, Fransa ve Jamaika gibi ülkelerde de pek sevilmediğini, ancak adaleti yerine getirmenin kendisine huzur ve mutluluk verdiğini söyleyerek, “Birazdan Türkiye konusuna da geleceğim” dedi.

Yolsuzluğa karışmış hükümetlerle ve yolsuzluklarla mücadele etmenin, demokrasiyi korumanın temel yollarından biri olduğuna değinen Bharara, şunları söyledi:

“Amaç, şeffaf ve dürüst bir hükümet rüyasını gerçekleştirmek. Benim ofisimde, kendilerini işlerini adamış arkadaşlarımın, belki başka yerlerde daha çok kazanacak olabilmelerine karşın, her gün çok zorlu işler yapmalarının bir nedeni var. Toplumlarına ve ülkelerine katkı sağlamak. Amaç yasaları çiğneyen politikacıya ceza vermek değil ancak bu da tabii ki gerekli. Amaç, bozulmuş politik sistemin gelişmesini ve iyileşmesini sağlamak. Sonuçta hepimiz aynı şeyi istiyoruz. İşleyen ve yurttaşlarının yaşamlarını daha da iyileştiren yönetimler istiyoruz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İzlanda’dan Hindistan’a, Brezilya’dan Türkiye’ye kadar herkesin umudu: İdeal demokrasi'

'İzlanda’dan Hindistan’a, Brezilya’dan Türkiye’ye kadar herkesin umudu: İdeal demokrasi'

Hiç kimsenin hukuktan üstün olmadığını ve bunun en ideal demokrasi olduğunu belirten Bharara, “Bu yalnızca New Yorkluların ya da Amerikalıların umudu değil. Dünyanın her yerinde, her kıtasında, İzlanda’dan Hindistan’a, Brezilya’dan Türkiye’ye kadar herkesin umudu…” ifadelerini kullandı.

Bharara: Anlaşıldı ki bu kişi Türkiye’de de çok gündemde olan biriymiş'

Bharara: Anlaşıldı ki bu kişi Türkiye’de de çok gündemde olan biriymiş'

ABD’li bir savcı olarak yaptığı işte Türkiye’nin gündeme gelmesinin, FBI’ın Türk işadamı Reza Zarrab’ı İran’a olan yaptırımları delme, kara para aklama suçlamaları iddiasıyla gözaltına almasıyla başladığını anlatan Bharara, “Anlaşıldı ki bu kişi Türkiye’de de çok gündemde olan biriymiş. Tutuklamayı yaptığımız gün Twitter’da 8 bin 100 takipçim vardı. Birkaç gün içinde 270 bini geçti. Bu akşamki yemek öncesinde, 298 bini buldu ve hemen hepsi Türk takipçiler” dedi.

'İngilizce bilmeyen, Türkçe mesajlar yazan yüz binlerce insan, temiz bir yönetim konusunda umut arayışı içinde...'

'İngilizce bilmeyen, Türkçe mesajlar yazan yüz binlerce insan, temiz bir yönetim konusunda umut arayışı içinde...'

İnsanların Türkiye’de yolsuzlukların üstüne gidilmediğini düşündüklerini, kendisinin Türkiye’de yolsuzluk olup olmadığı konusunda yorumda bulunmayacağını belirten Amerikalı Başsavcı, “Ancak durum şu ki, hiç ülkelerine bile gitmemiş olduğum, adımı zor söyleyebilen hatta hiç duymamış, İngilizce bilmeyen, Türkçe mesajlar yazan yüz binlerce insan, temiz bir yönetim konusunda umut arayışı içinde. Bu hepimiz için, dürüst ve şeffaf, hukukun üstün olduğu yönetimlere özlem duyulduğunun açık bir göstergesi” diye konuştu.

Sorunlara karşın ABD’de yaşıyor olmalarından mutluluk duymaları gerektiğini de belirten Bharara, “Başka bir yerde olsaydık, kişisel olarak ben tehlikede olacaktım. Yalnızca, böyle bir kürsüde, kamu görevlilerini soruşturma ve halk önünde konuşuyor olmaktan ötürü. Hükümetlerdeki en güçlü kişilere hukukun üstünlüğünden bahsediyor olmaktan ki dünyada birçok ülke var, hükümet yolsuzluklarını haber yapan gazetecileri hapse atan” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Özgür olmayan bazı basın kuruluşlarının söylediğinin tersine Gezi'de bulunmadım'

'Özgür olmayan bazı basın kuruluşlarının söylediğinin tersine Gezi'de bulunmadım'

Bazı medya kuruluşlarının kendisini Gezi Parkı olaylarıyla ilişkilendirme iddialarına da yanıt veren Bharara, “Hayatım boyunca Türkiye’de bulunmadım. Türkiye’de belki de özgür olmayan bazı basın kuruluşlarının söylediğinin tersine… Ne turist olarak ne protestocu olarak ne de direniş ya da protestolar organize eden biri olarak… Ama bir gün Türkiye’yi ziyaret etmeyi çok isterim” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Türk gazetecilere kısa bir açıklama yapan Bharara, “Bizim önemsediğimiz bir şey var, o da adalet. Türkçe öğrendiğim ilk sözcük de adalet ve biz bunu önemsiyoruz” dedi.

'Benimle birlikte fotoğraf çektirdiğiniz için başınız belaya girmez değil mi?'

Savcı toplantı öncesi bazı Türk gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Bharara, gazetecilerle “Benimle birlikte fotoğraf çektirdiğiniz için başınız belaya girmez değil mi” diyerek şakalaştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
430
119
100
31
6
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Altan Çetin

türkçe öğrendiği ilk sözcüğün Türkiye coğrafyasında bir karşılığı yok şuan

Yiğit1903

ne güzel şeyler söylemiş bakalım ak walker lar neler sallayacak:D