Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Çalışanları G(ö)revde: 10 Acil Talep

Sağlık Çalışanları G(ö)revde: 10 Acil Talep

adem kara
14.03.2014 - 13:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık Çalışanları G(ö)revde

Farklı meslek örgütlerinden sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı'nda öncelikli 10 acil taleplerini sıraladı.

'Nitelikli sağlık hizmeti için g(ö)revdeyiz' diyen sağlık çalışanları yatan hastalar ve aciller dışında sağlık hizmeti üretmeyeceklerini açıkladı.

Acil talep listesini, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve sosyal Hizmet emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK İŞ), Türk Hemşireler Derneği (THD), Ebeler Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri/Teknikerleri Derneği (TÜMRAD DER), Türk Medikal Radyoteknoloji Teknisyenleri/Teknikerleri Derneği (TMRT DER) imzaladı.

Talepler şöyle:

  • Çalışan ve emekli tüm sağlık personelinin ücretleri acilen iki katına çıkarılmalı, “performansa göre ücretlendirme” sisteminden ivedi olarak vazgeçilmeli.

  • Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti doğuran ve besleyen nedenlere yönelik gerekli düzenlemeler yapılmalı. Türk Ceza Kanununda bir an önce düzenleme yapılmalı.

  • Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın on beş dakikadan daha kısa süre içerisinde hasta randevusu verilmemeli. Sağlık personelinin hastalarına tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinde yeterli süreyi ayırabilmeleri için, işin nitelikli yapılmasını sağlayacak standartlara göre düzenlemeler yapılmalı.

  • Birinci basamakta çalışan sağlık personeli arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmeli, aile hekimliğine yönelik nöbet, vb. angarya uygulamalardan vazgeçilmeli; aile hekimliğinde çalışan personel iş güvencesine kavuşturulmalı.

  • Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde Türk Tabipleri Birliği taraf olarak kabul edilmeli. İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

  • Sağlık çalışanını taşeronlaştıran uygulamalar durdurulmalı.

  • Sağlık çalışanının mesleki, kişisel ve aile yaşamını olumsuz etkileyen mecburi hizmet ve geçici görevlendirmeler kaldırılmalı; 40 saatlik haftalık çalışma süresi, nöbetler de dahil olmak üzere 56 saati geçmemeli.

  • Sağlık alanındaki mesleklerin temel eğitimlerinde niteliği yok sayan uygulamalara acilen son verilmeli.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra sağlık personelinin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün kısıtlamalar kaldırılmalı.

  • Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran, eşit-ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetinin önündeki öncelikli engel olan sağlıktaki bütün katkı-katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalı.

Sağlık çalışanları bugün farklı illerde hastene önlerinde basın açıklaması yapacak. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0