Görüş Bildir
Haberler
Sadece Askerliğini Denizci Olarak Yapmış Olanların Bildiği 15 Şey

Sadece Askerliğini Denizci Olarak Yapmış Olanların Bildiği 15 Şey

Fulin
02.09.2015 - 20:36

Askerlik hizmetini yapanların anıları hiç sona ermez. Uygun bir ortam bulunduğunda askerlik anıları sonu gelmeksizin çevre ile paylaşılır ve olayın içindeyken pek de olumlu olmayan şeyler güzel birer anı olarak anlatılır. Bilindiği üzere ülkemizin ordusunun en büyük kısmı karacı birliklerinden oluşuyor. Bunun yanında hava kuvvetlerimiz ve deniz kuvvetlerimiz de mevcut. Deniz kuvvetlerimiz özellikle farklı gelenekleri, isimlendirmeleri ve yaklaşımlarıyla diğerlerinden farklı bir noktada yer alıyor. Gelin bu farklılıklara bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lumbarağzı

1. Lumbarağzı

Kelime anlamı olarak gemilerin giriş-çıkış yapılan mahalidir. Ancak asıl ilginç olan kısım denizcilerin kara birliklerindeki giriş kapılarına da lumbarağzı denmektedir. Bundan hareketle aslında her denizci birliğinin bir gemi olduğu kabul edilir. Yani bir denizci birliğinde nizamiye ararsanız bulamazsınız.

2. İşbaşı

2. İşbaşı

Denizci askerlerin eğitim ve görev başında giydiği üniformanın bilinen adıdır. Yani denizcilerde amfibi birlikler dışında kamuflaj göremezsiniz. İşbaşı sarısı gemilere ve birliklere hakimdir.

3. Palet

3. Palet

Denizci er ve erbaşların günlük olan olan beyaz ve siyah üniformaların sırt kısmında lacivert zemin üzerine beyaz üç adet çizgi ile süslenmiş ek bir parça vardır. Bu parçaya palet ismi verilir ve işlevi de gemiden düşme ihtimalinde askerlerin bu parçadan tutulup kurtarılmasıdır. Paletin üzerindeki üç çizgi de deniz tarihimizdeki üç önemli savaş olan Koyunadaları, Cerbe ve Preveze zaferlerini temsil etmektedir.

4. TCB Şapkası

4. TCB Şapkası

Denizci er ve erbaşların günlük üniformalarının şapkasının üzerinde TCB ibaresi vardır. Bu ibarenin açılımı TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAHRİYESİ'dir. Bu şapkaların iç kısmında normal zamanlarda kullanılmayan, dalgalı ve rüzgarlı denizlerde kafadan çıkmasını engelleyecek bir çene bağı mevcuttur

5. Denizci Ayakkabısı

5. Denizci Ayakkabısı

Denizci askerler, ordunun diğer kısımlarında olduğu gibi bot giymezler. Yaz ve kış ayırmaksızın denizci ayakkabısı askerin ayaklarındadır. Er ve erbaşlar yaz kış siyah; subay ve astsubaylar kışın siyah, yazın beyaz ayakkabı giyerler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kamara

6. Kamara

Denizci birliklerinde yemekhanelere 'kamara' adı verilmektedir.

7. Tanrı'nın Adıyla

7. Tanrı'nın Adıyla

Yemek duasının ardından diğer askeri birliklerden farklı olarak yemeğe başlamadan 'Tanrı'nın Adıyla' denir ve hep beraber yemeğe başlanır.

8. Karadeniz Marşı

9. Tabur

9. Tabur

Tabur, bilinen anlamının dışında denizci birliklerde yoklama anlamına gelir. Karacı ve havacıların içtima olarak adlandırdıkları aktivitenin aynısıdır.

10. Çorba

10. Çorba

Denizci birliklerinde beyaz üniformaların giyilmeye başlandığı tarih olan 19 Mayıs'tan sonra yemeklerde çorba çıkmaz. Sebebi de çorbanın beyaz üniformalara dökülmesi durumunda lekenin kolayca çıkmamasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kuran-ı Kerim

11. Kuran-ı Kerim

Her Türk savaş gemisinin en yüksek noktasında bir haznede Kuran-ı Kerim bulunmaktadır.

12. Sınıflar

12. Sınıflar

Denizciler, Karacı ve havacılarda bulunmayan sınıflar ile görevlendirilirler.

13. Boğaz Geçişi

13. Boğaz Geçişi

Türk savaş gemileri İstanbul Boğazı'nda Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesinin bulunduğu Beşiktaş açıklarından her geçtiklerinde saygı geçişi ile büyük komutanı selamlarlar.

14. Kuri

14. Kuri

Denizci dönem arkadaşları birbirine 'kuri' olarak hitap eder.

15. Efenim - Komutanım

15. Efenim - Komutanım

Gemilerde sadece gemi komutanına 'komutanım' şeklinde hitap edilir. Astlar üstlerine 'efenim' şeklinde hitap ederler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
306
54
43
20
14
14
11