Görüş Bildir
Haberler
Rüyalarda Buluşuruz Ama Niye? İşte Rüya Görmemizin Sebepleri Olarak Gösterilen Tezler

Rüyalarda Buluşuruz Ama Niye? İşte Rüya Görmemizin Sebepleri Olarak Gösterilen Tezler

Erkam Evlice
03.11.2017 - 00:43 Son Güncelleme: 18.01.2022 - 12:21

Tarih boyunca rüyalara farklı anlamlar, hatta misyonlar yüklendi. Bugün bile onların işlevinin tam olarak ne olduğu konusunda bir uzlaşı sağlanmış değil. Gelin, 'Neden rüya görürüz?' sorusuna üzerine en çok kabul gören tezlere bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öz terapi

Öz terapi

Profesör Rosalind Cartwright’a göre rüyalar stresimizle başa çıkmamıza ve problemlerimizi geride bırakmamıza yardımcı oluyor. Kendisi durumu şöyle özetliyor: “İnsanın kendi terapisti olması gibi bir şey. Çünkü rüyalarda geçmiş yaşanmışlıklar ve hisler yeniden yüzeye çıkabiliyor ve yeni sabahlara farklı hislerle, arınmış olarak uyanılabiliyor.”

Felaketlere hazırlıklı olmak

Felaketlere hazırlıklı olmak

Çok sakin bir hayat geçirmenize rağmen rüyalarınız Michael Bay ve David Lynch ortak yapımı bir filme benziyorsa sebebi anlaşılabilir. Antti Revonsuo’nun felaket simülasyonu teorisine göre insanlar yaşayabilecekleri felaketlere psikolojik olarak kendilerini hazırlamak için bilinçdışında böyle düşünceler kurguluyor ve bu da rüyalarda kendilerini yüzeye vuruyor. 

Evrimsel biyoloji de bu konuya bir açıklık getiriyor aslında. Bildiğiniz gibi insanlar bir zamanlar mağaralarda yaşıyorlardı. Her an ayı baskına uğrayabilecek bu mağaralarda insanlar sık sık ayılarla ilgili rüyalar görmeye başladılar. Hatta sonrasında bunları unutmamak için duvarlara onları çizdiler.

Yaşam değişimlerine hazırlıklı olmak

Yaşam değişimlerine hazırlıklı olmak

Bu da ilk maddeye benziyor, fakat fiziksel tehditten ziyade duygusal zorluklara yönelik. Surinamlı kabileler üzerinde yürütülen araştırmalar gösterdi ki, kabile üyelerinin üstesinden gelmeleri gereken zor kararlarda rüyalar onlara yardımcı oluyordu. Rüyaların aynı şekilde sevilen bir kişinin ölümü ya da diğer benzeri zorluklarda da faydası vardı.

Hafıza gelişimi

Rüyalar zihne giren verinin, öğrenilen kabiliyetlerin pekiştirilmesinde fayda sağlayabiliyor. Öğrenme ve gelişimle ilgili tüm tavsiyeler arasında mutlaka uykuyla ilgili bir maddenin bulunması tesadüf olmasa gerek.

Yaratıcılık ve problem çözümü

Yaratıcılık ve problem çözümü

Paul McCartney’nin Yesterday’in melodisini rüyasında bulduğu söylenir. Hiç beklenmedik bir şekilde yüzeye vuran bu melodi muhtemelen The Beatles’ın en unutulmaz 5 şarkısından birinin oluşmasına sebep oldu. Benzer bir şekilde insanların en ummadıkları çözümü rüyalarında buldukları da olmuştur. Belki size de oldu, ama yalnızca farkına varmadınız. Kim bilir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
109
37
18
14
14
11
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

İlginç güzel konular.