Görüş Bildir
Haberler
Rus Gemisi Boğaz'dan Geçerken Füze Gösterdi

etiket Rus Gemisi Boğaz'dan Geçerken Füze Gösterdi

Batuhan
06.12.2015 - 14:03 Son Güncelleme: 06.12.2015 - 18:04

Rusya'nın Suriye'deki hamlelerinin ardından Doğu Akdeniz'e askeri yığınak yapan NATO, İstanbul'a da 3 savaş gemisi gönderdi. Gemilerin Sarayburnu açıklarına demirlediği anlarda Boğaz'dan geçen bir Rus gemisi ise ilginç görüntüler verdi. Çünkü geminin güvertesinde bulunan bir asker omzundaki füzeyi ateşleme pozisyonunda tutuyordu ve bu sahne geçiş boyunca sürdü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'provokasyondur, doğru bir yaklaşım değil' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NATO deniz kuvvetleri gücüne bağlı üç savaş gemisi İstanbul Sarayburnu'nda demir attı. Gemilerin, kanada, ispanya ve portekiz deniz kuvvetlerine ait olduğu öğrenildi.

O anlarda Rus donanmasının Karadeniz Filosu'na ait gemilerinden biri de İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geminin geçişi boyunca bir asker omzunda taşıdığı karadan havaya füzeyle atış pozisyonunda bekledi. Strela 2 tipi bir silah olduğu öğrenilen füze, alçak irtifadaki uçak ve helikopterlere karşı kullanılıyor.

Rusya ile Türkiye ilişkilerinin gerilmesinden sonra, Ankara'ya tam destek veren NATO'nun savaş gemileriyle akdeniz'deki etkisini artırması kapsamında bu gemilere yenileri de eklenebilir.

Geçtiğimiz hafta Hürriyet gazetesi, nato kaynaklarına dayandırdığı haberinde nato'nun türkiye'nin güvenliği için bir dizi önlem alacağını yazmıştı.

Habere göre, Almanya, İngiltere, İtalya ve Danimarka, İncirlik Üssü ile Akdeniz'e savaş uçakları, hava savunma sistemleri ve firkateynler gönderecek.

'Provokasyondur, inşallah münferit olur, doğru bir yaklaşım değil'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'da AK Parti İl Danışma Merkezi Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füze ile görüntülendiğini belirterek, değerlendirmesini sorması üzerine Çavuşoğlu, 'Provokasyon var, tacizkar bir geçiş... Rus savaş uçaklarının izinsiz bir şekilde hava sahamızı ihlal etmesiyle, Rus savaş gemilerinin boğazdan geçmesi çok farklı bir şey' ifadesini kullandı.

Boğazlardan geçişlerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, geçişlerin hukuka uygun, uluslararası anlaşmalara uygun bir şekilde yapıldığını ve ister Rus olsun ister başka milliyetten olsun boğazlardan geçiş yapmak isteyen gemilerin nasıl geçeceğinin kurallarının belli olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, tehdit olarak algılanan durumlarda gerekli cevabın verileceğine dikkati çekerek, 'Dolayısıyla Rus savaş gemisinin üzerinde askerin, gemideki füzeyi ya da teknik olarak neyse uçaksavar gibi şeyleri göstererek geçmesi sadece provokasyondur. İnşallah münferit olur, doğru bir yaklaşım değil' diye konuştu.

CNN Türk ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
475
101
67
36
23
23
2