Görüş Bildir
Haberler
Gazprom ve Türk Şirketler Arasında İndirim Bilmecesi

Gazprom ve Türk Şirketler Arasında İndirim Bilmecesi

FreiGeist
29.01.2016 - 10:19

Rusya ile Türkiye ile arasındaki gerginlik defa enerji sektörüne taşındı. Dünyanın en büyük doğalgaz şirketi olan Rus Gazprom'un Türkiye'de özel sektöre sattığı doğalgaza verdiği yüzde 10,25'lik indirimi iptal kararı aldığı belirtiliyor. AA ve Reuters haber ajansları, Gazprom'un altı özel şirkete 1 Ocak'tan beri uyguladığı indirimi iptal etme kararı aldığını aktardı. AA, iptalin henüz karara bağlanmadığını ve müzakerelerin sürdüğünü vurguluyor.  Bahsi geçen 6 şirketten biri olan Enerco Enerji'den bir yetkili 'Gazprom'un Türk şirketler için 10.25'lik indirimi iptal ettiğine dair haberler gerçeği yansıtmıyor' dedi. Gazprom'dan ise bu haberleri doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama henüz gelmedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rus enerji devi Gazprom, Türkiye'de özel sektörde bulunan doğalgaz şirketlerine uyguladığı indirime son verme kararı aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yıllık 10 milyar metreküplük gaz ithalatı yapan özel sektördeki 6 şirket, 1 Ocak 2015'ten bu yana uygulanan yüzde 10,25'lik indirimden daha fazla faydalanamayacak.

Reuters haber ajansı da Türkiye'den sektör yetkililerine dayandırdığı haberinde, Gazprom'un yalnızca özel şirketlerle değil, kamu kuruluşu BOTAŞ ile de anlaşmazlık yaşadığını hatırlattı.

Reuters'e göre, Gazprom yetkililerinin alınan kararı Türk özel sektör şirketlerine geçen hafta Viyana'da yapılan toplantıda iletti. Adı belirtilmeyen bir yetkili de 'Bu karardan sonra, özel sektör şirketleri müşterilerine yeni durumu bir tebligatla bildirmeye başladı. Uygulamanın nasıl olacağına bakılıyor' dedi.

AA'nın Gazprom kaynaklarına dayandırdığı habere göre, şirketin 2015'ten itibaren Türk özel sektör ithalatçılarına iyi niyet çerçevesinde uygulanan ek indirimin kaldırılması konusu, taraflarca halen müzakere ediliyor.

Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Geriye kalan miktar da spot LNG olarak Ege Gaz şirketi ve boru hatlarından BOTAŞ tarafından satın alınıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de 2014 yılında toplam doğalgaz tüketimi 48 milyar metreküp civarında gerçekleşti. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) geçen yıl için 51 milyar metreküp öngörülen toplam doğalgaz tüketimi tahminini 47,8 milyar metreküpe revize etmişti.

Enerco: 'Gazprom'un Türk şirketlere indirim kararı iptal edilmedi'

Enerco: 'Gazprom'un Türk şirketlere indirim kararı iptal edilmedi'

RİA Novosti haber ajansına konuşan bir Enerco Enerji yetkilisi, 'Gazprom'un Türk şirketler için 10.25'lik indirimi iptal ettiğine dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Zira Gazprom sözleşmede yazan fiyatı kendiliğinden değiştiremeyeceği gibi indirimleri de iptal edemez' dedi.

AA, Reuters, Sputnik ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
20
12
5
5
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ali ekber

bu kadar tribi eski sevgilim atmadı lan. bizim kızlara kezban diyoz. putin daha beter cıktı. pardon kızlar

Dawkins06

Türkiye - Rusya gerginliği danışıklı dövüşten ibaret.. Mutualizm gibi düşünün.. Savaş veya terör veya şiddet ayyuka çıktığında , bundan faydalanacak ilk yer ... Devamını Gör