Görüş Bildir
Haberler
Rod Stewart'a 'Beste Kopyalamaktan' Dava Açıldı

Rod Stewart'a 'Beste Kopyalamaktan' Dava Açıldı

Hande öçalan
05.07.2015 - 13:56 Son Güncelleme: 05.07.2015 - 14:19

Gürcistan'da Rod Stewart, Universal Music ve Capitol Records aleyhine açılan davanın konusu, klasik blues şarkısı “Corrine, Corrina”.

İki şarkının müzikal anlamda aynı olduğu ileri sürülüyor

Şarkının, 1928 yılında Armenter 'Bo Carter' Chatmon tarafından yazıldığı iddia edildi. Kaydedildiğinden bu yana Bob Dylan, Eric Clapton, Willie Nelson ve Conor Oberst tarafından da yorumlanmıştı.

Ve şimdi Chatmon'ın mirasçıları, bir Stewart bestesi olan şarkısı 'Corrina, Corrina'nın, Bo Carter parçasıyla benzer melodilerilere sahip olduğu gerekçesiyle Stewart'a karşı telif hakları için dava süreci başlattılar. Şikayet belgesinde, iki şarkının neredeyse aynı melodi ve tınılarda olduğunu ileri sürdüler.

Dava ayrıca, milliyet kökenleri ile ilgili de şikayet unsurları taşıyor. Orjinal bestenin sahibi Chatmon'un, eski bir kölenin oğlu olduğu ve şarkının 1929 - 1932 dönemi telif hakları yasalarınca korunduğunu belirttiler.

Şikayet dosyası, 'yeniden yorumlamalarla' ilgili bir suçlama barındırmıyor

Şikayet dosyası, 'yeniden yorumlamalarla' ilgili bir suçlama barındırmıyor

'Corrina, Corrina'nın bulunduğu, 2013 albümü Time'ın satış rakamlarının ve şarkının yorumlandığı konserlerin ve çok satanlar listesi rekorlarının da matematiksel bilgilerinin olduğu bir rapor da dava dosyasına ilave edildi.

'Corrine, Corrina”nın popülerliğini ele alınca, dosya, şarkıyı yeniden yorumlayanların listesine ve ödenmesi gereken muhtemel telif haklarına ait herhangi bir kayıt içermiyor. Ayrıca, şikayet metninde, 'yeniden yorumlamak' kısımlarına da değinilmemiş. Bu noktada, Stewart'ın da şarkıyı 'yeniden yorumlama' olarak kabul edip etmeyeceği de merak konusu.

İşte dava konusu Rod Stewart şarkısı:

Orjinal Bo Carter parçası da şu şekilde:

Oldukça eski bir dönemde bestelenmiş, bahsi geçen country blues bestesi ve Stewart şarkısının ilişkisinin detayı, dava süreci ilerledikçe gün yüzüne çıkacak.

The Hollywood Reporter

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0