Görüş Bildir
Haberler
Rakı Sofrasının Olmazsa Olmaz 10 Mezesi

Rakı Sofrasının Olmazsa Olmaz 10 Mezesi

Favoreat
07.03.2014 - 18:41 Son Güncelleme: 17.05.2022 - 13:59

Şöyle akşam enfes bir sofra eşliğinde dostlarla muhabbetin dibine vurmak mı istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz! 

Hem ne demişler, al kadehi eline, dokun gönül teline, muhabbet âlemine, bir merhabadır rakı. En kötü gününüz böyle olsun!

1. Fava

1. Fava

Kuru baklayı ezerek hazırladığımız rakı sofralarının en köklü mezelerinden fava için kuru iç baklayı önceden ıslatın. Daha sonra soğan, tuz, şeker, azıcık limon suyu ve zeytinyağı ile bir araya getirmeniz yeterli.

2. Lakerda

2. Lakerda

Rakı sofralarının vazgeçilmezi salamura! Palamut ve torik balıklarıyla hazırlayabileceğiniz lakerda için balıkların baş ve kuyruk kısımlarını çıkarın ve yaklaşık 10 cm uzunluğunda dilimleyin. Yarım gün boyunca soğuk suyun içinde bekletin. Çıkartıp iyice kuruttuktan sonra ise tuzlayın ve 10 gün boyunca serin bir ortamda bekletin. Yanına ona en çok yakışan kırmızı soğanı eklemeyi unutmayın!

3. Deniz Börülcesi

3. Deniz Börülcesi

Alkol sofralarında en taze lezzetlerden biri olan deniz börülcesini eksik etmeyin. Unutmayın; deniz börülcesini sadece 5 dakika haşlamanız, haşladıktan sonra rengini kaybetmemesi için buzlu suda bekletmeniz ardından ise zeytinyağı, limon suyu, bol sarımsak ve tuzla bir araya getirmeniz yeterli.

4. Haydari

4. Haydari

Lezzetli bir haydari için 5 diş sarımsağı ezin, biraz dereotunu ince kıyın. 1 su bardağı süzme yoğurt, 4 yemek kaşığı beyaz peynir rendesi, yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin ve iyice karıştırın. Birkaç saat buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce toz biber ve nane ile süsleyin.

5. Babagannuş

5. Babagannuş

Patlıcanlı rakı mezelerinin başında gelen babagannuş için 1 adet patlıcanı közleyin ve kabuğunu soyduktan sonra mutfak robotuyla püre haline getirin. Üzerine 2 diş ezilmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı tahin, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı yoğurt ekleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin.

6. Ezme Salata

6. Ezme Salata

Bol maydanozlu ezme salata da rakı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden… 3 adet domatesin kabuklarını soyun ve minicik doğrayın. 2 adet sivri biberi de ince halkalar halinde kesin. Soğanları ve sarımsakları da incecik kıyın. Bir demet maydanozu da ince kıyıp salatanıza ekleyin ve üzerine zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sumak, pul biber ve tuz ekleyip karıştırın. Salatanızı kıyılmış cevizlerle de süsleyebilirsiniz.

7. Tarama

7. Tarama

100 gram taramalık balık yumurtasını zarlarını çıkararak çukur bir kaba koyun. Ara vermeden karıştırarak yarım su bardağı zeytinyağını dökün. 2 yemek kaşığı limon suyunu da aynı şekilde karıştıra karıştıra ekleyin. Buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

8. Paçanga

8. Paçanga

Paçanga böreği rakı sofralarının en sıcak tamamlayıcılarından… Pastrımaların çemenlerini ayıkladıktan sonra dil peyniri ile birlikte küçük parçalara ayırın. Yufkaları daire şeklinde üst üste koyup ortadan ikiye kesin. Yarım daireleri üst üste koyun ve yufkaları 10 cm kalınlığında şeritler halinde bölün. Alt kısımlarına 1 tatlı kaşığı iç koyun ve üçgen şeklinde katlayın. Uçta sarkan son parçayı suya batırarak ıslatıp yapıştırın. Börekleriniz kızarmaya hazır!

9. Kalamar

9. Kalamar

Temizlettiğiniz 8 adet kalamarın üzerine yarım çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı limon suyu ve toz şeker dökün. Arada karıştırarak en az 2 saat bu karışımda tutun. Ardından yıkayın ve süzülmeleri için ters çevirip bir süre bekletin. Tulum, kaşar veya mihaliç peynirlerinden kalamarların içine girecek kadar dilimler kesin. Üzerlerine karabiber ekleyin ve kalamarların içlerini bu peynirlerle doldurun. Açık kısımlarına birer kürdan geçirin ve bu şekilde peynirin akmasını engelleyin. Kalamarlarınız kızarmaya hazır!

10. Kabak Çiçeği Dolması

10. Kabak Çiçeği Dolması

Kabağın muhteşem sarı çiçeği rakı sofralarının en şık parçalarından biri! Kabak çiçeği dolması yapmak için harcını bol soğan, pirinç, domates, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın, şeker va nane ile hazırlayın. Dikkatli bir şekilde içlerini doldurun ve kızartmasını yapın.

İlginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
368
205
115
63
63
62
34
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zacakin1

babaganus,ezme ,haydariyi anladikda oburleri ne amk,rakiyida fransiz yaptiniz,onlardan once salgami var,kavunu var,peyniri,tursusu,kebabi hatda anasinin ami ... Devamını Gör

Kavinsky

Rakı balık Candır , bu kültürü yok etmeyen çalışan ise katıksız hayvandır.

Kavinsky

Ne yazayım şimdi ki bilemedim yani , ben ne demek istedim sen ne anlamışsın demekle yetiniyorum.

TC Çağdaş Oğan

ızgara et-köfte, kanat, ezine peyniri.... bunlar hep unutulmuş (galamar neymiş laaaaa)