Görüş Bildir
Haberler
PYD Moskova’da Temsilcilik Açtı

PYD Moskova’da Temsilcilik Açtı

Emre Ordu
10.02.2016 - 19:26 Son Güncelleme: 11.02.2016 - 12:20

Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü PYD Moskova’da daimi temsilcilik açtı. Büyükelçilik işlevi görmesi hedeflenen benzer büroların Washington, Berlin ve Paris’te de açılması planlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü Demokratik Birlik Partisi‘nin (PYD) Rusya’nın başkenti Moskova’da büro açtığı bildirildi. Rus haber ajansı Tass, daimi büronun sivil toplum kuruluşu statüsünde olduğunu kaydetti. Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev, bu büronun uygulamada bir büyükelçilik gibi çalışacağını, benzerlerinin Almanya ve Fransa’da da planlandığını kaydetti.

"Rusya Ortadoğu'da aktör değil senarist"

"Rusya Ortadoğu'da aktör değil senarist"

Uluslararası Kürt Kurumları Birliği Başkanı Mihrab Şamoyev, Moskova’nın güneydoğusunda bir sanayi bölgesinde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu Kürt halkı için tarihi bir an. Rusya büyük bir güç ve Ortadoğu’da önemli bir aktördür. Aslında sadece bir aktör değildir, senaryoyu da yazmaktadır“ diye konuştu. Büronun açılışını ‘Suriyeli Kürtler için büyük bir siyasi adım‘ olarak nitelendiren Şamoyev, Kürt halkının ‘kendi kültür, dil ve kaderini tayin haklarının Suriye anayasası tarafından teminat altına alınması‘ ve Rusya’nın da bu konuda yardımcı olacağı umudunu dile getirdi.

PYD ve silahlı kolu Halk Savunma Birlikleri (YPG) Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan en önemli kara gücü olarak Batı’nın desteğini görüyor. Türkiye, PYD’yi PKK ile eş gördüğünü pek çok kez yinelemiş, bu konuda ABD ile görüş ayrılığı gerginliğe dönüşmüştü.

AA'nın verdiği bilgiye göre açılışa katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, “Kürtlerin Cenevre’ye (Suriye müzakerelerine) katılmaması bize zarar vermedi, dünyanın dikkatini Kürtlerin üzerine toplamasına yardımcı oldu' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rus Dışişleri temkinli

Rus Dışişleri temkinli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise büronun açılışı konusuna mesafeli yaklaşmayı tercih ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada Kürtlerin çıkarlarının Suriyeli ve Iraklı diplomatlar tarafından temsil edileceği kaydedildi.

Geçen yıl ilk temsilciliklerini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Kuzey Irak’ta açan PYD, Washington, Paris, Berlin ve Arap ülkelerinde de temsilcilikler açmayı planlıyor.

Resmi verilere göre Kürtler Suriye nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor. Türkiye’nin başını çektiği cephe, Esad rejimine bağlı hükümet birlikleriyle çatışmayan PYD‘nin gerçek anlamda muhalif olmadığı gerekçesiyle Cenevre görüşmelerinde temsil edilmesine karşı çıkıyor. Rusya ise Kürtlerin müzakere sürecine dahil edilmesinde ısrarlı.

Deutsche Welle Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
45
11
11
7
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebusimdi

Başka bir ülkenin boyunduruğu altında devlet kuran yok, fahişelik yapan çok.

Mehmet Cepik

Daha önce de yazdim; "Devletler duygularla degil, akil ile yönetilir" diye... Komsular ile "sifir sorun'dan" önce sifir komsu'ya, sonra da bütün komsular ile... Devamını Gör

görüncek adam

“Rusya Ortadoğu'da aktör değil senarist“ sözü fazla iddialı .Bence Ruslara fazla güvenmeseler iyi ederler..Ama devlet kurma yolunda ABD ve Rusya ile hem fiki... Devamını Gör

nebusimdi

Esad şii değildir. Alevi de değildir. Nusayridir. Lakin, İran'ın ittifak kurabileceği Esad'dan başka uygun adam yoktur. Rusya için ise en uygun adamdır. Bir ... Devamını Gör