Görüş Bildir
Haberler
Proje Sahipleri: 'Şile Kalesi Restorasyonunda Projeye Uyulmadı'

Proje Sahipleri: 'Şile Kalesi Restorasyonunda Projeye Uyulmadı'

ATKN
29.08.2015 - 20:46

Çizgi film kahramanı 'Sünger Bob'a benzetilen Şile Kalesi restorasyonun projesini yapan Prof. Dr. Kamuran Öztekin ile yüksek mimar Tevfik İlter, projenin uygulanmadığını, 'ortaya çıkan garabetle ilgilerinin olmadığını' söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kocaeli Mimarlar Odası’nda basın toplantısı düzenleyen Koceli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin ile yüksek mimar Tevfik İlter, Şile’de bulunan 2.000 yıllık Ocaklı Ada Kalesi’nin restorasyonunda gerek proje bazında gerek projelerin uygulanmasında hiçbir şekilde kendilerinin hazırladığı projelere uyulmadığını anlattılar.

Prof. Dr. Kamuran Öztekin, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü kurucusu, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi kurucu dekanlığının yanı sıra 7 yıl da Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunduğunu belirterek “Şile Belediyesi ile işbirliği içerinde gerçekleştirilmesi planlanan Şile Kalesi Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi, kurul onayı sürecinde geri çekilmiş ve işbirliği sona erdirilmiştir” dedi.

Kalenin yeni hali çizgi film karakteri ‘Sünger Bob‘a benzetilmiş ve çok tartışılmıştı.

Yüksek mimar Tevfik İlter ise, Şile Kalesi’ne ait röleve, restitüston ve restorasyon projelerinin hazırlanması işine, o dönemde ve halen Şile belediye başkanı olan Can Tabakçıoğlu’nun daveti üzerine 10 Eylül 2005 tarihinde kale ziyareti ile başladığını anlattı. Daha sonra Şile Belediyesi’nden gelen resmi talep üzerine Mühendislik Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk tarafından görevlendirildiğini kaydeden Tevfik İlter, kendi başkanlığında öğretim ve araştırma görevlileri tarafından çalışma başlatıldığını anlattı. Tevfik İlter şunları söyledi:

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin ile yüksek mimar Tevfik İlter

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Çalışma bir ücret karşılığı olarak değil, eğitim amaçlı saha çalışması olarak, giderleri Şile Belediyesi tarafından karşılanmak üzere yapılmış bir protokole göre yürütülmüştür. Yaklaşık bir yıl süren çalışma sonrası gerekli projeler tamamlanarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunulması ancak kurulun projelere bakış açısı ve değerlendirmeleri uygun bulunmadığından ekibimiz işi bırakmıştır. Şu anda uygulaması yapılmış olan Şile Kalesi restorasyonunda gerek proje bazında gerek projelerin uygulanmasında hiçbir şekilde tarafımızca hazırlanan projeler uygulanmamıştır. Uygulanan projeler İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Bimtaş-Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş.tarafından hazırlanmış İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıkları 6 Numaralı Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Projenin uygulama aşaması ise yine bizim dışımızda yapılmış olup, ihale yoluyla değil, hizmet alımı yönetimi ile Bekirayoğlu İnşaat Restorasyon San. Ve Tic. A.Ş. ile sözleşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan bu garabetin benimle, ekibimle, öğrencilerimizle ve o zaman görev yaptığım KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile hiçbir bağlantısı yoktur.” 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0