Görüş Bildir
Haberler
Pelin Gülşen Yazio: İş Görüşmesinde Hangi Renkleri Tercih Etmeliyim?

etiket Pelin Gülşen Yazio: İş Görüşmesinde Hangi Renkleri Tercih Etmeliyim?

Pelin Gülşen
03.03.2022 - 10:00

İş görüşmeleri kıyafet ve renk seçimlerimizin en önem taşıdığı zamanlardan biridir. Unutmayalım ki ikinci bir ”ilk intiba“ yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan araştırmalar, karşıdaki kişide ilk 7 saniyede bir izlenim uyandırdığımızı ortaya koymaktadır.

Yapılan araştırmalar, karşıdaki kişide ilk 7 saniyede bir izlenim uyandırdığımızı ortaya koymaktadır.

Dolayısıyla karşımızdaki kişide istediğimiz etkiyi uyandırmak ve pozitif bir izlenim yaratmak için sadece 7 saniyemiz var. Bu nedenle de tüm detayları iyi düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Karşımızdaki kişi bizi ilk görünüşümüz ile algılayacak, bu da bizim hem kıyafet hem de renk seçimimizin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Her ne kadar kıyafet tarzınız önemli olsa da, daha da önemlisi renk seçiminizdir. Unutmayalım ki “stil önemlidir ama renk kritiktir”. Yapılacak işi görüşmesinin uygun kıyafetin uygun renkte olması bizi rakiplerimize karşı bir adım öne çıkaracaktır.

Öncelikle iş görüşmesine gideceğiniz sektörü tanımanızda fayda var. Örneğin görüşme yapacağınız şirket finans sektöründe ise seçeceğiniz renklerin belirgin ve güçlü mesajları olması gerekir. Bankacılık sektörü için lacivert ve koyu gri doğru renk seçimleri olacaktır. Bu renkler sizin ne kadar güvenilir ve sağlam olduğunuz mesajlarını görüşme yaptığınız kişide uyandırmaya yardım eder. Finans sektöründe şirketler öncelikle müşterilerde güven hissi yaratmak ve sağlam bir duruşa sahip oldukları imajını vererek onların bağlılıklarını kazanmayı hedef alırlar. Bu sebeple birlikte çalıştıkları takım arkadaşlarının da bu mesajları verebilecek biri olmasını isterler. Eğer sizin görüşme yapacağınız yer, moda veya eğlence sektöründe ise, bu tip kurumsal renkler sizin için uygun değildir. Sizin renklerle bir harmoni ve kendi stilinizi yaratmış olmanız ve bunu karşıya geçirebilmeniz gerekir.

Career Builder şirketinin yapmış olduğu araştırmaya katılan 2099 işe alım müdürü ve insan kaynakları profesyonelinin katıldığı anketin sonucunda, siyah ve mavi iş mülakatları için en iyi renk seçilirken turuncunun en kötü renk olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da bize siyah, mavi ve grinin, profesyonel bir ortamda ilk kez karşılaştığımız kişilerle yaptığımız görüşmelerde daha güvenli renkler olduklarını göstermektedir.

İş görüşmelerinde renklerin etkileri:

İş görüşmelerinde renklerin etkileri:

Siyah: Liderlik

Siyah renk her alanda olduğu gibi iş dünyasında da en etkili renktir. Siyah doğru giyildiği zaman göz alıcı bir  duruşu, güçlü iletişimi ve ayrıcalığı vurgular. Liderlik bayrağını taşıyan markaların iletişim rengi olarak siyah rengi tercih etmeleri tesadüf değildir.

Mavi: Takım oyuncusu

Sadakatin ve güvenin temsili  olan mavi renk, iş görüşmelerinde giyilecek en doğru tercihlerden biridir. Yapılan araştırmalar, lacivert renkli bir takım elbise ile yapacağınız iş görüşmesinin başarılı sonuçlanma olasılığının diğer renklere oranla oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Çalışanlarına takım elbise giyme zorunluluğu koymayan bir şirketle yapacağınız görüşmede bile, mavi rengi tercih etmeniz şansınızı artıracaktır. Mavi renk size hem güçlü hem samimi bir ifade sağlayacaktır.

Gri: Mantık ve Analitik zeka

Gri nötr bir renktir. Gri giyinen kişiler daha özgür ruhlu ve bağımsız oldukları mesajı verirler. Mülakat sırasında kendinize olan güveninizin yüksek olduğunuz gösterdiğiniz müddetçe bu bir sorun teşkil etmez. Ancak bu başvurulan işin tanımına göre de değişiklik gösterebilir. Zaman zaman grinin nötr bir renk olması bu rengi tercih edenlerin daha yalnız ve kendine yeten karakterler olduğu mesajını verse de, bu renk iş dünyasının vazgeçilmez renkleri arasındadır.

Beyaz: Organize

Beyaz ve bejler iş görüşmelerinde tercih edilebilir renklerdir ancak şunu unutmamak lazım ki beyaz ve bej rengin içinde barındırdığı tarafsızlık mesajı, iş görüşmesi yaptığınız yetkili tarafından özgüven eksikliği olarak da algılanabilir. Bu sebeple beyaz ve tonlarını giymeyi tercih ettiğinizde, görüşme sırasında kendinizi sözlü ifade ederken özgüven konusuna vurgu yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak beyaz, sizin düzenli ve organize bir yapıda olduğunuz mesajını da karşıdaki kişiye verir.

Kahverengi: Güvenilir

Kahverengi: Güvenilir

Toprağın insana verdiği güveni yansıtan kahverengi aynı şekilde iş görüşmelerinde karşı tarafa güvenilir, sıcak ve dürüst olduğunuz mesajlarını vermenizi sağlar. Ancak bu rengin doğru tonunu seçmek oldukça önemlidir. Pembe, mavi, bej, sarı, somon ve yeşil gibi yan renklerle doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça başarılı sonuçlar verir. Özellikle siyah ve mavi rengin sık kullanımı ve soğukluğu karşında çikolata kahvesi rengi tonlarını kullanmak size olumlu şekilde yansıyacaktır.

Kırmızı: Güç

Kırmızı her ortamda varlığını belli eden güçlü bir renktir. İçinde cesaret, adrenalin ve enerji barındırır. Tutkuyu ve gücü ifade eder. Ortaya çıkmaktan ve ilginin merkezi olmaktan çekinmeyen kişilerin tercih ettiği renktir. İş görüşmesine giderken kırmızı bir elbise, sahip olduğunuz yetenek ve iş tecrübelerinin önüne geçmesi ihtimali ile çok tercih edilmemelidir. Kırmızıdan vazgeçemiyorsanız en fazla aksesuar olarak değerlendirmeniz iş görüşmesi için daha yerinde olacaktır. Kırmızı iş ortamında karşımızdakini ikna etmek ve etki altında bırakmak için ideal bir renk olsa da ilk görüşme esnasında bu rengi yoğun kullanmak iyi bir izlenim yaratmayabilir. Ayrıca erkekler için kırmızı rengin kullanımı iş hayatı için fazla zorlayıcı

 olabilir. 

Yeşil, Sarı, Turuncu, Pembe ve Mor: Yaratıcı

Bu renkler diğerlerinden farklıdırlar, daha hızlı fark edilirler. Bu renkler sizin neşeli ve ilgi çekici olduğunuzu söyler ama genel anlamda iş dünyasının aradığı özelliklerin başında gelen güven ve bağlılıkla ilgili güçlü mesajlar vermezler. Bu renklerin uyandırdığı yaratıcılık ve diğer mesajlar o kadar baskındır ki güven ve bağlılık mesajları geride kalır. Bu sebeple iş görüşmelerinde bu renkleri tercih etmek istiyorsak oldukça bilinçli bir şekilde kullanmalıyız.

Yeşil:

Koyu yeşil renkler güç, dayanıklılık, uyum, denge gibi mesajlar içerirken, açık yeşil renkler sportif, rahat ve neşeli olduğunuz mesajını verir. Aynı zamanda yeşil renk algı olarak parayla da ilişkilendirilmektedir.

Pembe:

Günümüzde pembe artık sadece kadınların kullandığı bir renk olmaktan çıkmıştır. Özellikle solgun pembe ve somon renkleri tonları erkekler tarafından tercih edilmektedir. Cesaret ve bağımsızlık mesajları veren bu renk iş hayatında da kullanılır. Kadınlar pembe rengi, koyu renkli bir takım elbiseyi yumuşatmak, kendileriyle daha rahat iletişime geçilebilir kılmak için kullanabilir. Parlak pembe ya da fuşya tek renk olarak kullanıldığında ise iş ortamında gözü rahatsız edici olabilir. İş görüşmelerinde pastel tonlardaki pembeleri kullanabilirsiniz.

Mor: Koyu mor zarafeti ve otoriteyi ifade eder.

Mor: Koyu mor zarafeti ve otoriteyi ifade eder.

Koyu mor bir ceket, takım elbise ya da bluz içinde oldukça güçlü, özgüvenli ve etkili görünen bir iş kadını bu rengin gücünü iş ortamına yansıtmış demektir. Mor rengin avantajını elbette erkek iş profesyonelleri de kullanabilir. Örneğin koyu şarap renginde bir ceket çok tarz durabildiği gibi aynı mesajı taşımaya devam edecektir.

Sarı:

İş ortamının ciddiyetinden ve ağırlığından uzak bir renk olan sarı; mutlu, rahat, eğlenceli ve risk almaktan korkmayan insanların tercihidir. İş görüşmesi için fazla gürültülü bir renk olabilir, ancak sarının pozitif mesajından faydalanmak adına görüşmeye giderken yanımıza alacağımız aksesuarlarda veya kıyafetimizde ana rengi destekleyici şekilde bu rengi rahatlıkla kullanabiliriz. İş görüşmesine gittiğiniz firmanın bulunduğu sektör ve şirketin dinamikleri hakkında bilgi sahibi olmanız elbette renk seçimlerinizi yapmanızda size yol gösterecektir. Hardal tonları bazı kişilerde oldukça solgun ve hasta görünümlü ifadelere sebep olabilir. Eğer kişisel renk paletinizi bilmiyorsanız hardal rengi tercih ederken dikkatli olmanızda fayda var.

Turuncu:

Yapılan araştırmalar, iş görüşmesi için en yanlış rengin turuncu olduğunu ortaya koymuştur. Şeftali tonları turuncu renk ailesinde en rahatça kullanabileceğiniz, turuncuya göre daha az dikkat çeken, sakin olması ile iş yaşamında rahat kullanılabilir. Ayrıca, dünyada pek çok hapishanede tutukluların turuncu üniformalar giymesi, inşaatlarda veya güvenlik uyarısı gerektiren işlerde çalışan işçilerin turuncu renkte özel kıyafetler/yelekler giymesi bu renkle ilgili ön yargılar oluşmasına sebep olmuştur.

Instagram

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın