Görüş Bildir
Haberler
Papa Francis'in 9 İlginç Özelliği

Papa Francis'in 9 İlginç Özelliği

28.11.2014 - 15:55 Son Güncelleme: 28.11.2014 - 16:37

1. İlk Amerikalı Papa

1. İlk Amerikalı Papa

Papa Francis, 1936 yılında Buenos Aires'te doğdu. Babası İtalyan asıllı bir demiryolu işçisiydi. 4 kardeşi olan Papa, din eğitimine başlamadan önce bir kimyager olmak istiyordu. Zaman geçti, tarihin ilk Amerika doğumlu Papa'sı oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. 2005 yılında yapılan Papa seçimlerinde ikinci oldu

2. 2005 yılında yapılan Papa seçimlerinde ikinci oldu

2005 yılında yapılan Konklav'da Papa Francis'in 40 oy aldığı ortaya çıktı. Ancak üçüncü turda oyları 23'e düştüğü için seçimleri kaybetti. Söylenenlere göre kazanabileceğini anlayınca Kardinallere kendisine oy vermemelerini rica etmişti. Son Papa seçiminde de aynı yöntemi uyguladığı, bu yüzden oylamanın son turunun uzadığı da daha sonra basına yansıyacaktı.

3. Francis ismini alan ilk Papa

3. Francis ismini alan ilk Papa

Her Papa, Papalığa seçildikten sonra kendisine bir isim seçiyor. Papa Francis, Aziz Francis'e atıfla bu ismi tercih eden ilk Papa oldu. İlginç olan Francis aynı zamanda Cizvitlerin kurucularından birinin ismi. Her ne kadar Cizvitler bugün özgürlükçü bir hareket olarak bilinse de, Papa Francis Cizvitlerin muhafazakar üyelerinden bir tanesiydi. Bu durum 2005 yılında Papa seçimlerinden önce hakkında hiç 'gülmediği' yönünde bir propaganda yapılmasına da neden oldu. Kampanyanın diğer Cizvit üyeleri tarafından yürütüldüğü düşünülüyor.

4. Cizvit Tarikatı Üyesi

4. Cizvit Tarikatı Üyesi

Aziz Ignatius Loyola ve Paris Üniversitesi'nden 6 öğrencisi tarafından 1540 yılında kurulan Cizvitler, Protestanlığı ortadan kaldırmak ve eğitim kurumlarını idare etmek amacıyla kuruldu. Bugün Cizvitler daha çok çağdaş düşüncelerle dogmaları yorumlayan özgürlükçü bir teolojik doktrine sahipler.  Her ne kadar Cizvitlerin çoğunluğu bu görüşe sahip olsa da, bazı Cizvit üyeleri hala kuruluşun köklerine bağlılar. Papa Francis, bu görüşe sahip olan nadir üyelerden biri.

5. Muhafazakar

5. Muhafazakar

20. yüzyılın başında Katolik Kilisesi içerisinde bir görüş, Kilisenin asli köklerine dönerek, şatafattan uzak, basit bir hayat tarzının sembolü olması gerektiğini ileri sürdü. Bir çok dogmanın kaldırılmasını talep eden bu hareket modernleşmeyi savunuyordu. Bu harekete karşı çıkan bazı Kardinaller ise böyle bir dönüşümün kilisenin sonunu getireceğini iddia ettiler. 1960 yılında yapılan İkinci Vatikan Konseyi'nde Modernizm'in bazı görüşleri Konsey tarafından kabul edildi. O tarihten bugüne kadar da özgürlükçülerle muhafazakarlar arasında Papalığı ele geçirme yarışı sürüyor. Papa Francis, halefi Benedictus gibi 'muhafazakar' kanatta yer alan bir kişi olarak biliniyor.

6. Sosyal Adaletçi

6. Sosyal Adaletçi

Papa Francis sosyal eşitsizliklere karşı çıkışıyla tanınıyor. 'Malların ve mülklerin adaletsiz dağılımı öyle bir sosyal günah yaratıyor ki cennet gözyaşları içerisinde kalıyor ve bir çok kardeşimizin hak ettiği gibi yaşamasını engelliyor.' Ancak Papa Francis ilk önce bireylerin Hristiyan ahlakına uygun olarak yaşamasının sosyal adaletsizlikleri de çözecek temel olduğu görüşünde. Yani sosyal adaletsizlikleri çözecek bir çok uygulama, öncelik listesinde ikinci sırada yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Adam kaçırmakla itham edildi

7. Adam kaçırmakla itham edildi

Papa Francis'in 1970'li yıllarda Arjantin'de devam eden 'Kirli Savaş' adı verilen muhafazakar hükümetle, devrimcilerin çatıştığı döneminde sol görüşlü iki rahibi kaçırttığı iddiasına muhatap oldu. Papa Francis iddiaların tamamını reddetti, hakkında da herhangi bir yargı kararı bulunmuyor.

8. Eşcinsel evlilik karşıtı

8. Eşcinsel evlilik karşıtı

Papa Francis her ne kadar eşcinsellerin toplumdan dışlanmaması gerektiğini söylemiş olsa da eşcinsel evliliklere karşıtlığıyla biliniyor. Arjantin'de eşcinsel evlilikleri yasallaştıracak düzenlemelere karşı çıkan Papa aynı zamanda eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmesine yönelik düzenlemelere de muhalif.

9. Mütevazi bir hayat tarzına sahip

9. Mütevazi bir hayat tarzına sahip

Arjantin Kardinaliyken kendisine sunulan tüm olanakları reddeden ve sade bir şekilde bir apartman dairesinde yaşayan Papa Francis mütevaziliği ile biliniyor. Arjantin'de Kardinal olduğu günlerde her gün kendi yemeğini kendi yapan, işe otobüsle giden Papa Francis bu özelliğiyle bir çoklarının saygısına mazhar olmuş durumda.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
18
12
9
8
7
2