Görüş Bildir
Haberler
ÖSO Kobani'ye 1350 Kişi Gönderiyor

ÖSO Kobani'ye 1350 Kişi Gönderiyor

Fatih UZUN
23.10.2014 - 19:58 Son Güncelleme: 24.10.2014 - 10:39

Özgür Suriye Ordusu, IŞİD'le çatışan Kürt güçlerine destek vermek için Kobani'ye 1350 kişilik bir güç göndereceğini açıkladı. Karara imza atan grupların sözcüsü Ankara'ya da bilgi verildiğini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu'ndan yapılan açıklamada, IŞİD'le mücadele eden Amerika öncülüğündeki koalisyondan da askeri ve lojistik destek istendiği belirtildi.

Özgür Suriye Ordusu'nun Halep Operasyon Birimi'nin açıklamasında 'Suriye'nin toprak bütünlüğünden yola çıkarak ÖSO'nun genel komutanlığı, Halep'e bağlı Kobani kentine destek güç gönderme kararı aldı. Koalisyonun Kobani'ye gidecek bu gücü desteklemesini talep ediyoruz. Kobani'i IŞİD'in elinden kurtarmak için Kobani'de savaşan tüm güçlerin birlikte hareket etmesinin, ÖSO ile ve aralarında da koordinasyon sağlanmasının önemini vurguluyoruz' denildi.

Al Jazeera Türk'e bilgi veren ÖSO komutanlarından Abdülcabber Akidi, söz konusu gücün 36 saat içerisinde Kobani'ye ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Akidi, gönderilecek savaşçı sayısını arttırmayı umduklarını söyledi.

Karara ÖSO'ya bağlı şu gruplar imza attı:

Abdülcabbar Akidi, Al Jazeera'ye verdiği röportajda, Kobani'ye gitme kararını 'Bu bizim görevimiz. Kobani Halep'e bağlı ve Suriye'nin bütünlüğünü korumak adına bunu yapıyoruz. Yaptığımız doğal bir şey. Allah'tan zafer umuyoruz. Biz sadece YPG için değil, oradaki sivillere ve ordumuza bağlı güçlere de destek vermek için gönderiyoruz bu gücü' sözleriyle açıkladı.

Akidi, bu kararı nasıl aldıkları sorusuna 'Vicdani olarak kendiliğimizden aldık' yanıtını verirken, 'Erbil'den peşmerge güçleri gönderildiğinde bizim bu şekilde ellerimiz bağlı bekliyor olmamız makul olmaz. Kobani zaten Halep'e bağlı, o yüzden bizim onu savunmamız görevimiz olsa gerek' dedi.

'Ankara'yı bilgilendirdik'

Bu kararla ilgili Türkiye'ye de bilgi verdiklerini belirten Akidi, 'Onlara (Ankara) bizim bu şekilde karar aldığımız ve destek gücü hazırladığımız ile alakalı bildirimleri gönderdik. Fakat koordinasyon anlamında bir şey gerçekleşmedi. Aynı zamanda koalisyona bildirdik. Bu anlamda koalisyondan her anlamda destek talep ediyoruz. lojistik ve askeri destek istiyoruz. Bu güç 36 saat içinde Kobani'ye gidecek' diye konuştu.

Akidi, 'Bu gücü Kobani'ye gönderdiğinizde Halep'te başka hassas cephelerden güç çekmiş olacak mısınız?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

'Bizim göndereceğimiz bu güç cepheden gitmiş olmayacak. Halep esastır. Kobani ise Halep'e bağlı bir kent. Aynı zamanda oradaki güçler de daha sonra Halep'e destek güç göndereceğine söz verdi. Bütün bunlar Halep'teki cepheleri olumsuz ekilemeyecek şekilde ayarlandı ve bu şekilde Halep'teki cepheler etkilenmeyecek.'

Abdülcabbar Akidi 'Kobani'deki savaşan YPG güçleri ve yanında savaşan gruplar ile aranızda bir koordinasyon kuruldu mu?' sorusunu da 'Biz Kobani'de savaşan güçlere bildirileri yolladık ve koordinasyon kurmaya başladık, ancak onlardan hâlâ cevap bekliyoruz. Koordinasyonun sıkı bir şekilde kurulmasını istiyoruz. Cevap geldiğinde 36 saat içinde Kobani'ye gitmiş olacağız' sözleriyle yanıtladı.

Abdülcabbar Akidi, 2012'de Özgür Suriye Ordusu ilk kez rejim kontrolündeki Halep'e girdiğinde silahlı grupların komutanıydı. Kendisi daha sonda ÖSO'nun Halep Askeri Konsey Başkanı oldu. 2013'de ÖSO içindeki bölünmüşlüğe tepki göstererek Halep Askeri Konsey Başkanlığı'ndan istifa etti. Akidi şimdi Kobani'ye gidecek 6 grubun Operasyon Birim Sözcülüğü'nün yapacak.

ÖSO'nun Kobani'ye gitmesi fikri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirilmişti. Erdoğan, Letonya'da yaptığı açıklamada 'İki önemli grup var ki burada, bunlar Kobani'de önem arz edebilen, iş görebilecek gruplardır. İlk tercihimiz Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ikincisi peşmerge. Ki biz peşmergelerin kontrollü geçişine müsaade ederiz dedik. Tabii PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi, sonra kabul etti.' demişti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/oso...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0