Görüş Bildir
Haberler
Onur Yaser Can Davasında Reddi Hâkim Talebi

Onur Yaser Can Davasında Reddi Hâkim Talebi

FreiGeist
26.05.2015 - 13:42 Son Güncelleme: 26.05.2015 - 19:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gözaltında işkence ve cinsel tacize maruz kaldıktan sonra hayatına son veren Onur Yaser Can'a işkence yapmakla suçlanan polislerin yargılandığı dava, bugün Çağlayan Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savunma avukatının reddi hakim talebinde bulunduğu duruşma 14 Ekim 2015 tarihine ertelendi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Can’ın babası, kardeşi, avukatları ve dava takipçileri katıldı.

Onur Yaser Can’ın ifade evraklarında sahtecilik yapıldığını belirten baba Mevlüt Can “Bu sahteciliği yapan 3 polis aslında Onur’u hiç görmediler. Kimin talimatıyla yaptılar? Onur’u yakalayan, yani psikolojik ve fiziki işkence yapan 3 polisin amirinin talimatıyla yaptılar” diyen Mevlüt Can verilen bütün ifadelerin yalan olduğunu söyledi.

Polisin Onur Yaser Can ile ilgili hazırladığı belgeler ile ilgili de  konuşan Mevlüt Can, “Sahte belgelere imza atan polisler niye yargılanmıyor, ifadeleri niye alınmıyor? 9 kişilik bir polis ekibi varken belgelerde imzaları varken neden sadece 2 polis yargılanıyor? Acılı halimizle teker teker tüm belgelere ulaşmak için uğraştık. Fakat bunu yapması gereken sizdiniz” dedi.

Dava ertelendi

Avukatların savunma yaptığı sırada kıdemli yargıcın daha hard disk kayıtları incelenmeden, incelenmiş gibi bıraktığı post-it notu ortaya çıktı. Bunun üzerine avukatlar “Daha imaj kayıtlarını incelemeden hükmünüzün notunu mu yazdınız?” diye sordu.

Avukatlar “Notta hakimin dava hakkındaki kararı vardır, daha kanıtlar incelenmeden verilecek olan karar bulunmuştur” diyerek mahkeme yargıcının tarafsızlığını yitirdiğini bu nedenle hakimi red ettiklerini açıkladılar.

Yaser Can’ın avukatlarının hard disklerin incelenmesi sırasında bulunma talepleri, polislerin özel bilgilerinin korunması gerekçesiyle reddedildi.

Dava, avukatların bu taleplerinin reddedilmesine yönelik yaptıkları itirazın da kabul edilmemesiyle 14 Ekim 2015 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

İstanbul ’da dört yıl önce ‘esrar satın aldığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve İstanbul Narkotik Şube’de çırılçıplak soyularak aranan, sözlü ve fiziki polis şiddetine uğrayan mimar Onur Yaser Can, serbest bırakıldıktan bir süre sonra, uğradığı işkencenin travmasını atlatamayarak yaşamına son vermişti.

2 Haziran 2010'da İstanbul narkotik şube tarafından hukuki olmayan şekilde alıkonulan, fiziksel ve psikolojik şiddete, cinsel istismara maruz kalan Onur Yaser Can 23 Haziran 2010'da intihar etmişti. Bu olayın ardından Onur Yaser Can'ın annesi Hatice Can oğlu için bir hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Ancak Hatice Can da, bu mücadele boyunca karşılaştığı hukuk ihlallerine daha fazla dayanamayarak Mart 2014’de intihar etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Canlarımız için Adalet İstiyoruz”

“Canlarımız için Adalet İstiyoruz”

Onur Yaser Can’ın yakınları, saat 14.00'te İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesi çağrı yaptı.

“Canlarımız için Adalet İstiyoruz” başlıklı çağrıda şöyle deniyor: “İşkenceci polisler hiçbir şey olmamış gibi görevlerine devam ediyor ve aradan geçen 5 yıla rağmen hâlâ hiçbiri ceza almış değil. Devletin yürüttüğü cezasızlık politikası aynen sürdüğü müddetçe Onur Yaser gibi pırıl pırıl gençlerimiz yok yere heba olmaya devam edecek.”

Duruşmaya bir çağrı da sanatçılardan geldi. Aralarında yazar Emrah Serbes ile Tülin Özen, Kanbolat Görkem Arslan, Muhammet Uzuner, Selen Uçer ve Defne Halman gibi oyuncuların bulunduğu bir grup sanatçı “Onur Yaser Can için adalet ” talebi için hazırlanan videoda kamera karşısına geçti.

Agos, İMC TV ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0