Görüş Bildir
Haberler
Öğrenmeyen Kalmasın! Yeni Başlayanlar İçin A’dan Z’ye İyi Bir Yatırımın Nasıl Yapılacağını Anlatıyoruz

Öğrenmeyen Kalmasın! Yeni Başlayanlar İçin A’dan Z’ye İyi Bir Yatırımın Nasıl Yapılacağını Anlatıyoruz

luna
06.12.2020 - 08:00

Ben de bir Warren Buffet olabilirim artık! 😂

Kaynak: https://www.nerdwallet.com/article/in...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle tebrikler! Paranızla yatırım yapmak zaman içinde servetinizi arttırmanın en iyi yoludur.

Eğer yatırım yapmaya yeni başladıysanız bazı konularda yardıma ihtiyacınız olabilir. Haydi gelin yatırımla ilgili tüm detaylara birlikte bakalım...

1. Yatırım yapmaya olabildiğince erken başlayın!

1. Yatırım yapmaya olabildiğince erken başlayın!

Yatırım yapmaya erken yaşta başlamak para kazanmanın en başarılı yollarından biridir. Paranız bileşik faiz sayesinde zaman içinde artacaktır. Örnek olarak on yıl boyunca her ay 200 TL yatırım yaptığınızı düşünelim. Bu durumda yıllık %6 kazanç sağlarsınız. On yıllık sürenin ardından 33.300 TL sahibi olursunuz. Bu paranın 24.200 TL'lik kısmı sizin yatırdığınız paradır. Geri kalan 9.200 TL ise yatırımınızdan kazandığınız kârdır. Borsada bu esnada tabii ki dalgalanmalar olacaktır fakat erkenden yatırıma başlamak bu dalgalanmalarda duruma göre hareket edebileceğiniz ve paranızı arttırabileceğiniz uzun yıllarınız olduğu anlamına gelir.

2. Paranızı bankaya yatırın.

2. Paranızı bankaya yatırın.

Nakit paranız olduğunda paranızın miktarını bilirsiniz fakat bu yatırım için çok iyi bir yol değildir. Bankaların verdiği faiz oranı genellikle enflasyondan yüksek olmadığı için elde ettiğiniz kazanç çok fazla olmaz hatta zaman içinde paranız değer kaybedebilir. Eğer risk almak istemiyorsanız veya uzun süreli bir planınız varsa paranızı bir tasarruf hesabına yatırıp bir miktar faiz alabilirsiniz.

3. Paranızı gayrimenkule yatırabilirsiniz.

3. Paranızı gayrimenkule yatırabilirsiniz.

Birçok insan için en iyi kişisel yatırım yöntemi kendi evini almaktır. Siz de durumunuz uygun olduğunda bir ev edinmelisiniz. Tarihsel olarak gayrimenkullerin değeri enflasyondan daha hızlı artmıştır. Kira ücretleri de yıl geçtikçe yükselir. Gayrimenkul almaya başladıktan sonra geliriniz arttıkça daha pahalı evler alabilirsiniz. Bir yatırımcı olarak evleri kiralamak için satın alarak mülkünüzden gelir de elde edebilirsiniz. Bu yatırım türündeki dezavantajlar arasında tüm mülklerinizle ve kiracılarınızla ilgilenmenin çok zaman almasıdır. Ayrıca her satın alımda oldukça fazla para harcarsınız. Mülklere bakım gerekebileceğinden bunun için bir miktar para ayırmanız da gerekir.

4. Hisse senedi satın alabilirsiniz.

4. Hisse senedi satın alabilirsiniz.

Hisse senedi bir şirkette sahip olunan payı ifade eder. Hisse senetlerinin değeri pay alınan şirkete bağlı olarak tek basamaklı rakamlardan binlerce TL'ye ulaşabilir. Hisse senetlerinin yatırım fonu yöntemiyle alınması yararlı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Bono yöntemini yatırım yapmak için kullanabilirsiniz.

5. Bono yöntemini yatırım yapmak için kullanabilirsiniz.

Bonolar temelde bir şirkete verilen ve şirketin size belirli bir zaman aralığında geri ödemeyi kabul ettiği borcu ifade eder. Bu sırada faizden kazanç sağlarsınız. Bonolar genellikle hisse senedi almaktan daha güvenlidir çünkü paranızı ne zaman alacağınız ve ne kadar kazanacağınız belirlidir. Fakat bonolar uzun vadede az kâr getirdikleri için uzun vadeli yatırım portföyünüzün küçük bir kısmını oluşturmalıdır.

6. Yatırım fonu yöntemini deneyebilirsiniz.

6. Yatırım fonu yöntemini deneyebilirsiniz.

Bir yatırım fonu yatırımların toplanmış halidir. Yatırım fonları yatırımcıların kişisel hisse senetleri ve  bonoları tek tek seçme işinden kurtulmasını sağlar ve tek bir işlemle birden çok yatırım yapmasına olanak verir. Bu durum yatırım fonlarının kişisel hisse alımından daha az riskli olmasını sağlar. Bazı yatırım fonları bir profesyonel tarafından yönetilir. Fakat bir yatırım fonu türü olan endeks fonları S&P 500 gibi belirli bir borsa endeksinin performansını takip eder. Endeks fonları profesyonel yönetimi gerektirmediğinden aktif olarak yönetilen yatırım fonlarından daha düşük bir ücret gerektirir.

7. Borsa yatırım fonu yöntemiyle yatırım yapabilirsiniz.

7. Borsa yatırım fonu yöntemiyle yatırım yapabilirsiniz.

Tıpkı yatırım fonu gibi borsa yatırım fonları da birçok tekil yatırımın toplanmış halidir. Farkları borsa yatırım fonlarının gün içinde hisse senetleri gibi değiş tokuş edilebilmesi ve hisse senedi fiyatına satın alınabilmesidir. Bir borsa yatırım fonunun hisse bedeli genellikle yatırım fonu için gereken minimum meblağdan daha azdır. Bu da borsa yatırım fonunu yatırıma yeni başlayan veya az bütçesi olan yatırımcılar için ideal bir seçenek haline getirir.

8. Yatırım için ayırabileceğiniz zaman miktarı önemlidir.

8. Yatırım için ayırabileceğiniz zaman miktarı önemlidir.

Yatırım dünyasında para yatırımı söz konusu olduğunda iki temel yol vardır. Bunlar aktif yatırım ve pasif yatırımdır. Uzun vadeli yatırım yaptığınız ve sadece kısa vadeli kazançlara odaklanmadığınız sürece iki yol da kazançlıdır. Ancak yaşam tarzınız, bütçeniz, risk toleransınız ve ilgi alanlarınız belirli bir yolu seçmenize neden olabilir. Aktif yatırım için yatırım yapacağınız alanları kendiniz araştırmanız ve portföyünüzü kendiniz oluşturmanız gereklidir. Bir komisyoncu aracılığıyla bireysel hisse senedi alıp satmayı planlıyorsanız aktif bir yatırımcı olmayı planlıyorsunuz demektir. Bunun içinde zaman, bilgi ve isteğe ihtiyacınız vardır.

9. Yatırıma ayırabileceğiniz para da önemli bir etkendir.

9. Yatırıma ayırabileceğiniz para da önemli bir etkendir.

Bir portföy oluşturmak için büyük miktarlarda paraya ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat yatırım yapmaya 100 TL ile bile başlamanız mümkündür. Başlangıçta yatırım için ayırdığınız para fazla önemli değildir. Önemli olan finansal olarak yatırım yapmaya hazır olmanız ve zamanla daha fazla yatırım yapabilmenizdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yatırım yapmadan önce atılması gereken önemli bir adım da bir acil durum fonu oluşturmaktır.

10. Yatırım yapmadan önce atılması gereken önemli bir adım da bir acil durum fonu oluşturmaktır.

Bu kısa sürede çekebileceğiniz şekilde bir miktar parayı kenara ayırmanız anlamına gelmektedir. Hisse senedi, yatırım fonu ya da gayrimenkul şeklinde olması fark etmeksizin bütün yatırımların bazı riskleri vardır. Zor durumlarda tüm yatırımınızı harcamak zorunda kalmak istemezsiniz. Acil durum fonu bunu engellemek için en büyük güvencenizdir. Çoğu finansal planlayıcı ideal bir acil durum fonunun en az altı ay boyunca bütün giderleri kapsayacak şekilde olması gerektiğini savunurlar. Bu iyi bir yol olsa da yatırıma başlamadan önce bu kadar yüksek bir meblağ ayırmanıza gerek yoktur.

Önemli olan karşınıza her zorluk çıktığında yatırımlarınızı satmamanızdır.

Önemli olan karşınıza her zorluk çıktığında yatırımlarınızı satmamanızdır.

Aynı zamanda yatırım yapmaya başlamadan önce yüksek faizli kredilerinizi ve kredi kartı borçlarınızı ödemeniz mantıklı olacaktır. Borsadan kazanılan kâr tarihsel olarak bakıldığında yılda uzun vadeli olarak %9 - %10 civarındadır. Eğer yatırım yaparken borçlarınız için yıllık %16 - %18 oranında bileşik faiz öderseniz uzun vadede para kaybedersiniz.

11. Alabileceğiniz finansal risk oranını düşünmeniz gerekir.

11. Alabileceğiniz finansal risk oranını düşünmeniz gerekir.

Tüm yatırımlar başarılı olmaz. Tüm yatırım türlerinde risk vardır ama bu risk çoğunlukla kârla ilişikli değildir. Önemli olan yatırımınızdan en yüksek miktarda kazancı sağlarken sizin için uygun olan bir risk seviyesini bulabilmektir. Örnek vermek gerekirse bonolar düşük bir riskle tahmin edilebilir miktarda kazanç elde etmenizi sağlar. Fakat aynı zamanda getirileri %2 - %3 gibi düşük oranlardadır. Buna karşılık hisse senetlerinin getirisi zamana ve şirkete göre büyük değişiklikler gösterebilirken hisse senetlerinin ortalama kazancı neredeyse %10 civarındadır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın