Görüş Bildir
Haberler
Nokta Dergisi Yöneticileri Hakkında 20 Yıl Hapis İstendi

Nokta Dergisi Yöneticileri Hakkında 20 Yıl Hapis İstendi

Nokta dergisinin ''2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşı'nın Başlangıcı'' başlıklı kapak haberi nedeniyle tutuklanan derginin genel yayın yönetmeni Cevheri Güven ve sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan hakkında 20 yıla kadar hapis talebiyle iddianame düzenlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven

Nokta dergisi, 2 Kasım 2015 günlü 24. sayısına ait kapağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının üzerine '2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşı'nın Başlangıcı' başlığını atmıştı.

Bu haber nedeniyle basın savcısı Umut Tepe, soruşturma açmıştı. Soruşturmasını tamamlayan savcı Tepe, iki isim hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talep etti. İddianamede, AK Parti'nin yüzde 49,4 oy aldığı hatırlatıldı. Şüphelilerin yayınlamış oldukları dergide, demokratik olarak yapılan seçimi sabote etmek, halkın bir kesimini mevcut Cumhurbaşkanı ile kurulacak hükümete karşı provoke etmek, iç savaş çıkarmak için silahlı isyana tahrik etmek suretiyle üzerlerine atılı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme' suçunu işledikleri ifade edildi.

Nokta Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan

Cevheri Güven ve Murat Çapan haklarında savcının kendiliğinden başlattığı soruşturma kapsamında 3 Kasım'da gözaltına alınmıştı. Savcılık sorgusunun ardından Güven ve Çapan, TCK 214. maddede düzenlenen halkı suç işlemeye tahrik suçundan tutuklanması talebiyle İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti.

Hakim Atila Öztürk, sorgunun ardından Güven ve Çapan'ı savcının tutuklanmasını istediği madde yerine TCK'da hükümete karşı suçlar bölümünde 313. maddede düzenlenen halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik suçlamasıyla tutuklamıştı.

İddianamede, söz konusu derginin 32. sayfasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asker kıyafeti giydirilmiş ve elinde pimi çekilmiş bombanın yer aldığı fotoğrafının kullanıldığı aktarılan iddianamede, metin olarak da '92. Yılında Bir Ülke Çatırdarken Çatışmalı Dönem' ibaresine yer verildiği ifade edildi. Derginin 35. sayfasında yer alan metinlerin de bulunduğu iddianamede, suça konu dergide verilen mesajla devletin bütünlüğüne, milletin birlik ve beraberliğine kastedildiği ve bu amaçla toplumun huzur ve refahının bozulmak istendiği vurgulandı.

"Ülkede kaos oluşturmak için basıldı"

"Ülkede kaos oluşturmak için basıldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Derginin, ülkede kaos ortamı oluşturmak niyetiyle basıldığı, iç savaşın sorumlusu olarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere diğer devlet ve hükümet yetkililerinin gösterildiği anlatılan iddianamede, dergide silahlı terör örgütü mensuplarının da 'isyancı' olarak nitelendirildiği ve iç savaş için gerekli malzemelerin hazırlanması gerektiğinin belirtildiği kaydedildi. İddianamede, tedirgin hale getirilen vatandaşların ülkeyi terk etme yoluna başvurmasının zorunluluk olduğunun lanse edilmeye çalışıldığı aktarılarak, bu algıyla halkın panik ve korkuya sevk edildiğine vurgu yapıldı.

İddianamede, şu değerlendirmeye yer verildi:

'1 Kasım 2015 tarihinde yapılan 26. dönem milletvekili genel seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 49,4 oranında oy alarak tek başına hükümet kurma hakkını elde ettiği ve seçimin demokratik ortamda gerçekleştiği gerek diğer siyasi parti liderleri ve gerekse farklı ülkelerin yetkililerince dile getirilmiştir. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başarısından dolayı birçok ülke lideri tarafından tebrik edildiği, buna rağmen şüphelilerin yayınlamış olduğu dergide demokratik olarak yapılan seçimi sabote etmek ve halkın bir kesimini mevcut Cumhurbaşkanı ile kurulacak hükümete karşı provoke etmek, ülkemizde iç savaş çıkarmak için silahlı isyana tahrik etmek suretiyle üzerlerine atılı suçu işledikleri anlaşılmıştır.'

İddianamede, şüpheliler Murat Çapan ve Cevheri Güven'in, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

AA ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
1
0
0
0
0
0