Görüş Bildir
Haberler
Nirvana ve Kurt Cobain Hakkında Az Bilinen 37 Enteresan Bilgi

etiket Nirvana ve Kurt Cobain Hakkında Az Bilinen 37 Enteresan Bilgi

Doğu Cem Gürcan
17.04.2015 - 06:59 Son Güncelleme: 05.04.2016 - 15:06

1. Kimdir, Kimlerdir?

1. Kimdir, Kimlerdir?

Nirvana, ABD'li grunge müzik grubu. Gitar ve vokalde Kurt Cobain, bas gitarda Krist Novoselic ve bateride Dave Grohl bulunmaktadır. 1989 yılında çıkardığı ilk albüm Bleach'le sesini pek duyuramayan grup, 1991 yılında çıkardığı Nevermind albümü ile müzik dünyasında tam anlamıyla bir çığır açtı. Billboard 200 number-one album listesinde Michael Jackson'ın milyon dolarlık albümünü tahtından indirdi. Albümün ilk single'ı Smells Like Teen Spirit ilk çıktığı yıllarda dev bir hayranlık kitlesi oluşturdu ve kısa zamanlarda dünyanın en iyi şarkılarından biri haline geldi. 4/4'lük ritim kalıplarıyla, yalın fakat akılda yer tutan melodileriyle ve vurucu sözleriyle kendine özgün bir tarz oluşturan solist Kurt Cobain, aynı zamanda çalkantılı yaşamı ve uyuşturucu bağımlılığı ile de gündeme gelmiştir. 1993 yılında In Utero albümünü çıkaran grup başarısını sürdürmüştür. 1994 yılında Kurt Cobain'in ölümüyle grup dağılmıştır.

Nirvana 1990'ların başında Nevermind albümüyle alternatif rock tarzında yeni bir müzik çağı başlatmıştır. Grunge adı verilen bu müzik tarzında hızlı bir tempo ve defalarca tekrarlanan nakarat bölümü en belirgin özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Grunge bu yönüyle Punk müziği de andırır fakat Grunge ile Punk akımları temsil ettikleri kuşaklar ile birbirlerinden ayrılır.

Kurt Donald Cobain (20 Şubat 1967 - 5 Nisan 1994), ABD'li şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve sanatçı, Nirvana grubunun vokali, ritim ve solo gitaristidir.

Cobain, 1985 yılında Krist Novoselic ile birlikte Nirvana'yı kurmuş, 'Bleach' isimli ilk albümlerini bağımsız olan plak şirketi Sub Pop'dan 1989 yılında çıkartmışlardır. DGC Records ile imzalanan anlaşma sonrasında, grubun ikinci albümü 'Nevermind' 1991 senesinde yayınlandı ve 'Smells Like Teen Spirit' ile çığır açan bir başarı yakaladılar. 'Nevermind'ın başarısının ardından Nirvana, X Kuşağı'nın 'bayrağı önde götüren grubu' olarak etiketlendi ve Cobain 'bir neslin sözcüsü' olarak nitelendirildi. Ancak Cobain'in kendi kişisel sorunlarının sık sık medyanın ilgisini çekmesi ve onun mesajının kamuoyu tarafından yanlış yorumlanması yüzünden sık sık rahatsızlandı ve sinirlendi. Nirvana, son stüdyo albümü 'In Utero' (1993) ile dinleyicilere meydan okudu.

Hayatının son yıllarında Cobain eroin bağımlılığı, ünü ve imajının yanı sıra kendisi ve eşi Courtney Love'ı çevreleyen baskılar ile mücadele etti. Ayrıca hastalığı ve mide ağrıları da son yıllarında mücadele ettiği diğer faktörlerdi. 8 Nisan 1994 tarihinde Cobain, Seattle'daki evinde ölü bulundu. Resmî açıklamada kendisini av tüfeğiyle kafasından vurduğu açıklandı. Öldüğü zaman içinde bulunduğu koşullar halk tarafından sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Nirvana, sadece ABD sınırları içinde 25 milyon albüm sattı, dünya çapında ise bu rakam 50 milyonu geçti.

2. Ben Tuhaf ve Karamsar Bir Bebeğim

2. Ben Tuhaf ve Karamsar Bir Bebeğim

Kurt Cobain’in intihar mektubu

Aciz her şeyden sızlanan bir çocuk olmayı açıkça tercih eden görmüş geçirmiş bir budalanın ağzından. Bu notu anlamak zor olmayacaktır punk-rock'a giriş derslerinde yer alan uyarıların yıllar boyunca diyelim ki bağımsızlık ve toplum tarafından kabul görmeyen ilgili kanıtlandı. Müzik yapmanın yanında dinlemekten de okumak ve yazmaktan da uzun yıllardır heyecan duymuyorum. Bu konuda sözlerin ötesinde suçlu hissediyorum kendimi. Örneğin kalabalığın sahne arkasına geçtiğimiz andan itibaren ıslıkların başlayan manik çığlıkları beni bu hayranlıktan ve böyle sevilmekten haz duyduğunu belli olan Freddie Mercury'i etkilediği kadar etkilemedi. O dinleyicilerin tezahüratında etkilendiğini ve onlara taptığını söylerdi. Bu yüzden onun hem kıskanıyor hem de hayranlık duyuyorum. Gerçek su ki sizi hiç birinizi kandıramam. Kısaca bunu ne siz hak ediyorsunuz ne de ben. Bence en kötü suç % 100 eğleniyormuş gibi yaparak ve oynayarak insanları kazıklamaktır. Bazen sahneye çıkmadan önce ayarladığında bana yumruk atacak bir saatim olmalı diye düşünüyorum. Sahip olduklarımın kıymetini bilmek için elimden geleni yaptım (gerçekten Tanrım inan yaptım ama yetmiyor) benim ve bizim bir çok insanı etkilediğimizin eğlendirdiğimizin farkındayım. Bir şeylerin kıymetini elinden gidince anlayan o narsistlerden biriyim herhalde. Çok hassasım çocukken duyduğum yaşam sevincini duyabilmek için biraz olsun kendimden geçmem gerekiyor. Son üç turnede müziğimizi seven ve şahsen tanıdığım insanlara çok daha yakın davrandığım ama herkese karşı duyduğum empatinin ve suçluluk duygusunun üstünden gelmiyor.

Hepimizin içinde iyilik vardır ve sanırım ben insanları çok fazla seviyorum beni üzecekleri kadar fazla ben Tanrı'nın küçük hassas kıymet bilmeyen ve balık burcu doğmuş bir kuluyum. Neden sadece keyfine bakmıyorsun bilmiyorum. Her yanından tutku ve empati yayan tanrıça bir karım...bana eskiden nasıl olduğumu sanarak öpen neşe dolu bir kızım var. Ve zorlukla ayakta durduğum bu noktada beni korkutuyor. Frances'in de bebeğim gibi kendine zarar ve zavallı bir death rockçı olması fikrine tahammül edemiyorum. İyi çok iyi bir yaşamamım var bunun için minnettarım ama yaşımdan beri genelde insanların hepsine karsı öfke duydum. Sadece empatileriyle bu kadar kolay baş edebildikleri için sadece sanırım onları çok sevdiğim ve onların çok üzdüğüm için. Yanan ve bunalan midemin ortasından bana yıllardır gönderdiğiniz mektuplarınız ve ilginizi için hepinize teşekkür ederim. Ben tuhaf ve karamsar bir bebeğim. Artık tutkum kalmadı .Unutmayın sönüp gitmektense yanıp yok olmak daha iyidir.

Barış sevgi ve Empati. Kurt Cobain

Frances ve Courtney hep yanınızda olacağım

Lütfen sen devam et Courtney

Frances için

Onun bensiz çok daha iyi olacak yaşamı için

SİZİ SEVİYORUM SİZİ SEVIYORUM

Farklı bir çevirisi de şu şekildedir;

Daha çocukça şikayetleri olan, tükenmiş, deneyimli bir ahmağın ağzından konuşuyor olmak. Bu bayağı kolay anlaşılabilir bir not olmalı. Yıllar boyunca, diyelim ki, cemiyetimizin serbestliği ve benimsemesi ile ilgili ahlak punk rock 101 derslerinden alınan öğütlerin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. Çok uzun yıllardır okuyup yazmakla birlikte dinlemekten, yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. Bunlar için kelimelerle anlatılamayacak bir suçluluk duyuyorum.

Mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sönüp kalabalığın çılgın tezahüratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım Freddy Mercury'e olduğu gibi etkilemedi. Gerçek şu ki sizi aptal yerine koyamam. Hiçbirinizi. Bu basitçe ne sizin ne de benim için adil değil. Aklıma gelen en kötü suç, insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi görünerek dolap çevirmek. Bazen sahneye çıkmadan önce saati yumruklamak, zamanı durdurmak geçiyor içimden. Kulisteyken, ışıklar söndüğünde duyduğum çığlıklar da etkilemiyor beni.

Gücümün yettiğince değer vermek için her şeyi denedim ve deniyorum. Tanrım, inan bana deniyorum, ama bu yeterli olmuyor. Benim ve bizim birçok insanı etkilediğimiz ve eğlendirdiğimiz gerçeğine saygı duyuyorum. Elden kaybolduktan sonra kıymet veren biri, o narsistlerden biri olur. Ben çok hassasım. Bir zamanlar bir çocukken sahip olduğum hevesi yeniden kazanmak için biraz uyuşmaya ihtiyacım var. Son üç turumuzda şahsen tanıdıklarıma ve müziğimizin hayranı olan tüm insanlara daha çok değer verdim, ama hâlâ herkes için beslediğim asabiyet, suçluluk ve anlayışı aşamadım.

Hepinizin içinde iyilik var ve sanırım insanları çok fazla seviyorum. Öyle çok ki, bu beni mutsuz hissettiriyor. Üzgün, küçük, hassas, değer vermeyen balık burcu. İsa oğlum! Neden tadını çıkarmıyorsunuz? Bilmiyorum! İhtiras ve anlayış yemini eden cazibeli bir karım var ve bana eski halimi çok fazla hatırlatan bir kızım. Sevgi ve neşe dolu, her gördüğü insanı öpüyor çünkü herkes çok iyidir ve ona kimse zarar vermez! Frances' in üzgün, kendine zarar veren, ölü bir rock'çı olduğumu düşünecek olmasına dayanamıyorum. İyi yapıyorum, çok iyi. Ve minnettarım, ama yedi yaşından beri insanlara karşı genel bir nefret duydum... Sırf insanlara iyi geçinmek ve anlayış sahibi olmak çok kolay görünüyor diye. Anlayış! Sanırım sadece insanları çok sevdiğim ve onlara çok üzüldüğüm için. Geçen yıllar boyunca mektuplarınız ve ilginiz için alevler içindeki mide ağrısı cehenneminden hepinize teşekkür ediyorum.

Ben çok kararsızım, ümitsizim! Artık eski tutkum yok, ve şunu hatırla, sönüp gitmektense yanmak daha iyidir.

Barış, sevgi ve hoşgörü dileğiyle, Frances ve Courtney sunağınızda olacağım. Lütfen devam et Courtney. Frances için hayatı çok daha mutlu olacak bensiz...Sizi seviyorum, sizi seviyorum!

3. İntihar mı, Cinayet mi?

3. İntihar mı, Cinayet mi?

Kurt, ardında bir adet veda notu ve bir yığın mantıksal çelişki bırakmıştı.

İlk olarak Kurt Cobain'in ölümü sırasındaki genel duruma bir bakalım. Öncelikle bilmeliyiz ki Kurt ve Courtney ayrılmanın eşiğindeydiler ve iş mahkemeye intikal etmişti. Courtney pekala Kurt'un ilişkilerinin bittiğinin farkında olduğunu biliyordu. Courtney en acımasız 'boşanma' avukatlarından birini tutmuştu ve Kurt'un cüzdanını hafifletmeye kararlıydı.

Birisi, her kimse, Kurt Cobain'in öldükten sonra bulunamayan kredi kartını kullanmaya teşebbüs etmiş, ama hesap iptal edildiği için başarısız olmuştu. Halen bu kişi bulunamadı.

Cobain bir suikaste kurban gitmekten veya kısaca öldürülmekten korkuyordu ve kendi canına kıydığı silahı, uyuşturucu tedavisi için Los Angeles'daki kliniğe yatmadan önce satın almıştı. Her ne kadar klinikten çıkıp Seattle'daki evine döndüğünde, doğrudan intihar amaçlı olarak aldığı söyleniyorsa da bu gerçek değil. Silahta üç mermi vardı ve tümüyle savunma amaçlı olarak doldurulmuştu.

Aslında ortada herhangi bir intihar mektubu falan olduğu tartışmaya tümüyle açıktır. Her ne kadar mektubun sonunda karısına ve kızına hitaben yazıldığı polis kayıtlarına geçtiyse de, mektubun içinde kendini öldürmenin arifesinde olduğunu ima eden bir ifade yoktur. Buda'ya diye başlayan mektup aslında Kurt Cobain'in show-biz'den ne kadar sıkıldığını ve hayranlarına bu işi bırakmayı düşündüğünü biraz dokunaklı bir dille anlatan bir dilekçe gibidir. En sondaki yani karısına ve kızına hitaben kaleme alınmış iki üç satırdaki el yazısının Kurt'a ait olduğu halen kuşkuludur

Kurt'un cesedi bulunduğunda ikinci bir not daha vardı ve Courtney bunu, ta ki aylar sonra Rolling Stone dergisinin yaptığı bir söyleşiye kadar sakladı. Bu notta Kurt, Courtney'i ve hatta Seattle'ı terk edeceğini söylüyordu ama gezegeni terk edeceğine ilişkin bir ibare yoktu.

Kurt Cobain odasında kapalı kalmamıştı. Kapının önüne bir şeyler yığılmamış ve Kurt, ölenin kendisi olduğu anlaşılsın diye sürücü ehliyetini ortalığa bırakmamıştı. Cesedini bulan memur, ehliyetini cüzdanından kendisi çıkartmıştı.

Silahın üzerinde Kurt Cobain'e ait belirgin parmak izlerine rastlanmamıştı. Ayrıca rastlanması da mucize olurdu, çünkü parmak izi testi, ceset bulunduktan yaklaşık bir ay sonra yani 6 Mayıs'ta yapılmıştı.

Kurt'un cansız bedeninde, öldürücü dozun üç katı eroin aldığı saptanmıştı; kanının litresinde 1,52 mg zehir vardı. Toplam 225 mg eroin şırınga etmiş olması gerekiyordu, hem de kendi başına. Ayrıca kanında Diazepam adlı pisliğe de rastlanmıştı. Varsayalım ki bu kadar zehri tek başına aldı (ki bu tümüyle olanaksız), bu durumdaki bir insanın değil tüfeğin namlusunu ağzına götürmesi ve tetiği çekmesi, göz kapağını bile açması mümkün müdür? Üstelik bu dozajla ölmek zaten garantiyken, neden yatağına yatıp huzur içinde ölümü beklemedi. Bir kaç dakika gecikmeden ne çıkardı.

4. Katil Eşi Mi?

4. Katil Eşi Mi?

BS tarafından daha önce hiç yayınlanmamış olan bir mektup yayınlandı. Cobain'in intiharının perde arkasında, karısı Courtney Love'ın olabileceği konusunda bir çok söylenti yıllardan beri ortalıkta dolaşıyor. Bununla ilgili şu ana kadar hiçbir delil basına yansımamıştı.

İlk defa Kurt Cobain'in ölümü ile ilgili olarak Courtney Love'ın intiharla bağlantısını gözler önüne seren bir görsel paylaşıldı. Aşağıda resmini görebiliyorsunuz. Kurt Cobain tam olarak şöyle yazmış:

“Sen Kurt Cobain, Courtney Michelle Love'ı yasal olarak karın kabul ediyor musun, senin paranı esrar ve fahişelik için yiyen sivilceli bir kaltak olsa bile.”

Evet, çok sevgi dolu bir mektup gibi başlasa da sonu nefret dolu biten bir satır. Kurt Cobain'in intihar mektubunda karısına yazdığı sitemkar sözler yer alıyordu fakat bu kadar sert sözlerin var olduğu bir mektup hiçbir zaman yayınlanmamıştı.

Kurt Cobain ve Courtney Love'ın bu notu balayı sırasında eğlence amaçlı olarak yazıldığı öne sürüldü. Net bir bilgi halen yok. Görünen o ki bu konu hakkında spekülasyonlar devam edecek.

5. Kurt değil Kurdt

5. Kurt değil Kurdt

Kurt'ün kimi zaman ismini Kurdt olarak yazdığı bilinir. Sebebi ise zamanında plak şirketinin yazışmada ismini Kurdt Cobain olarak yazması, Kurt' ün de bu yazış şeklini çok beğenmesi.

6. Beyaz Çöplük

6. Beyaz Çöplük

Sanatçının küçük bir çocuk olarak portresi: 'Annem her gün saçlarımı tarar, şık ve temiz giysiler giydirirdi bana. Ve Beyaz Çöplüklerde takılmama izin vermezdi. Fakat ne yapalım ki, biz de Beyaz Çöplükten başka bir şey değildik. (Beyaz Çöplük, konum olarak A.B.D.'nin ortasında bulunan, orta sınıf Amerikalıların yaşadığı yerlere genel olarak verilen ad. Beyaz Çöplükte çok fazla çocuk yetişir; yazın karavanlarla yolculuk eder, Mc Donalds müdavimi olurlar.) Biraz snoptum, hatta bayağı. Kimseyle arkadaşlık etmezdim, çünkü budalalıklarına tahammül edemiyordum. Zaten onlarda benden pek hoşlanmıyorlardı. Fakat aynı zamanda kızlarla aram iyiydi, böylelikle isteğimde gruplarına kabul ediliyordum.'

7. Bankanın Duvarına "Homosexsual Sex Rules" Yazan Kurt

7. Bankanın Duvarına "Homosexsual Sex Rules" Yazan Kurt

Delikanlılık yıllarında Kurt'un en büyük eğlencesi kamyonların üzerine sprey boyayla 'Queer' (argoda homoseksüel) yazmaktı. Graffiti yapmak ayrıca Kurt'un ilk tutuklanma nedeniydi. Yıllar önce Aberdeen'de Krist Novoselic ve Buzz Osbourne ile bir bankanın duvarına 'Homosexsual Sex Rules' yazan Kurt yakalandı ve 180 Dolar kefaletle ve bir ay süreli gözetim şartıyla serbest bırakıldı.

8. Köprüye İthafen Yazılan Şarkı

8. Köprüye İthafen Yazılan Şarkı

Kurt, 'Nevermind'da yer alan 'Something In The Way' adlı şarkıyı evden ayrıldığı dönemde arada bir altında uyuduğu köprüye ithafen yazmış.

9. "Sadece Müziklerinden Nefret Ediyordum Hepsi O"

9. "Sadece Müziklerinden Nefret Ediyordum Hepsi O"

Yaygın görüşün aksine Kurt Cobain Eddie Vedder'dan nefret etmemekteydi. 'Birkaç kez telefonda konuştum, iyi birisi' diyor. 'Sadece müziklerinden nefret ediyordum hepsi o.'

10. Kurt Cobain'in Bazı Sözleri

10. Kurt Cobain'in Bazı Sözleri
  • Kendinizden başka biri olmayı istemek şu anda olduğunuz kişiyi harcamaktır.

  • Normalde çok okumam ama okudum mu iyi okurum.

  • Ölü bir rockçı değilim ve siyah giymem.

  • Kendim olduğum için nefret edilmeyi, kendim olmadığım için sevilmeye tercih ederim

  • Hapse girseydim en azından imza vermek zorunda kalmazdım

  • İlk önce müzik gelir (melodi anlamında) sonra şarkı sözleri

  • Şarkı söylemeyi hiç istemedim. Sadece klasik gitar çalmak istedim-arkada saklanmak ve sadece çalmak...

  • Ün ile nasıl idare edilir bilmiyorum. Eğer bir rock star 101 olsaydı dersi alırdım. Belki bana yardım edebilirdi.

11. Orhan Gencebay’ın Kurt Cobain ile ilgili düşünceleri

11. Orhan Gencebay’ın Kurt Cobain ile ilgili düşünceleri

Roll dergisi, Haziran sayısında Orhan Gencebay'la yaptığı röportajı yayımladı. Gencebay, Erkin Koray'dan Led Zeppelin'e, Viec Chesnutt'tan Kurt Cobain'e çeşitli müzisyenlerin müziklerini yorumladı, ruhundaki etkileri anlattı 

Röportaj sırasında Gencebay önce Nirvana'nın Smells like Teen Spirit'ini dinliyor, ardından Kurt Cobain'i anlatıyor: ‘‘Eziklik de var ama bir protest yapı da var. Feryadı öyle salya sümük bir feryat değil. İlk olarak küçük oğlum dinletti, yıllar önce. Hikayesini de anlattı, gözlerim doldu. Sonra birçok eserini dinledim. Hepsinde o duyguyu gördüm.  Yaşamının çok dramatik olması, finalini çok gençken kendi eliyle hazırlaması beni çok üzdü.  Bir resmini gördüm, bir kartpostal, oturmuş hüngür hüngür ağlıyor. Beni çok etkiliyor. Yaşamayı isteyen ama nedir bu, diyen bir yandan olumsuzluklara karşı tepkisini koyan, özel yeteneğe sahip biriydi. Mutlu olmak isteyen fakat sorunlarını aşamayan, çok iyi müzik yapan özgün birisi. Hüngür hüngür ağlayan birini kartpostal yapmışlar, kim etkilenmez ki?

Şu anda dünyada birçok insanın bu duyarlılığın içinde olduğunu, Kurt Cobain'in ruh dünyasını yaşadığını sanıyorum''

12. Albüm Kapağındaki Fotoğraf İçin 200 Dolar

12. Albüm Kapağındaki Fotoğraf İçin 200 Dolar

Courtney Love ve Kurt Cobain 'Nevermind' albümünün kapağındaki Spencer Eldon'ı yeterince büyüdüğünde yemeğe çıkaracaklarını vaat etmişler. Bebeğin ailesine söz konusu kapak fotoğrafı için 200$ ödendiği biliniyor.

13. “K” Dövmesi

13. “K” Dövmesi

Kurt'ün kolundaki 'K' dövmesi, sanatçının favori plak şirketi K Records'u simgeliyor. K Records, Cobain'i derinden etkileyen Seattle'lı grup Beat Happening'in ön adamı Calvin Johnson'a ait bağımsız bir kuruluş. Kurt, Shonnen Knife, The Vaselines (sıkı bi grup), Jad Fair ve hayranlık duyduğu daha birçok alternatif ismi K Records bünyesindeyken keşfetti.

14. İlk Gitar Parçalama

14. İlk Gitar Parçalama

Kurt Cobain sahnede ilk gitar parçalama olayını, Nirvana'nın ilk single'ını hazırladığı sırada, Evergreen Üniversitesi'nde düzenlenen Cadılar Bayramı partisinde verdiği konserinde gerçekleştirdi.

15. Kapıcı ve Can Kurtaran Kurt

15. Kapıcı ve Can Kurtaran Kurt

Kurt Cobain full time bir müzisyen olmadan önce okuduğu lisede 3 ay boyunca bir kapıcı olarak çalışmış, ayrıca bir yaz da can kurtaran olarak görev yapmıştır.

16. Kurt Cobain'in eşi Courtney Love: “Kurt Cobain şöhret bağımlısıydı”

16. Kurt Cobain'in eşi Courtney Love: “Kurt Cobain şöhret bağımlısıydı”

National Geographic’in yeni programı 'The 90s: The Last Great Decade‘e konuşan Nirvana'nın efsanevi solisti Kurt Cobain'in eşi Courtney Love, “Kurt Cobain şöhret bağımlısıydı; bütün şarkılarını takdir edilmek için yazıyordu. Dünyanın en büyük rock starı olmak için yanıp tutuşuyordu” dedi. Nirvana grubu üyeleri gibi, solisti Kurt Cobain de şöhrete ilgisiz olan yönleriyle bilinirdi.

Müzik yapım şirketi Geffen Records ile anlaşma imzaladıktan sonra bile popüler gruplarla olan mesafesini bozmayan bir zamanların efsanevi grubu Nirvana, onların yaptıkları işleri de dalgaya almaya devam etti. Programda bir görüntüde Cobain “Grup olarak ünlü rock yıldızları olmak uğruna hiçbir zaman müziğimizi alet etmedik” diyor. Cobain, az bilinen indie gruplara destek çıkması ve röportajlarında sık sık onlardan bahsetmesi ile tanınıyor olsa da National Geographic’e konuşan Love, Cobain’in her parçasını zengin olmak için yazdığı ve tüm hayatı boyunca dünyanın en büyük rock yıldızı olmak istediğini, bunun da onu içine kapalı bir insan yaptığını söyledi.

17. Hayali Arkadaş “Boda”

17. Hayali Arkadaş “Boda”

Kurt'un annesi Wendy O'Connor (Taylor) göre çocukken Kurt, yemek masasında 'Boda' adlı hayali bir oyun arkadaşının oturduğunu düşünürmüş.

18. Budist Türbesi ve Plak Koleksiyonu

18. Budist Türbesi ve Plak Koleksiyonu

Kurt ve Courtney'in Los Angeles'taki evleri bir Budist Türbesi gibi döşenmiş, oyuncak bebekler ve dev bir plak koleksiyonuyla doldurulmuş bir çok küçük odadan ibaret. Cobain'lerin plak arşivi 60'ların pop'undan 90'ların seçmelerine kadar çok geniş bir yelpazeden oluşuyor.

19. İlk Şiir

19. İlk Şiir

Kurt Cobain ilk şiirini 9 yaşındayken bir duvara yazmış: “Annemden nefret ediyorum, babamdan nefret ediyorum, babam annemden nefret ediyor, annem babamdan nefret ediyor, senin çok üzgün hissetmeni istediği için böyle.”

20. İki Plak İçin 250 Bin Dolar

20. İki Plak İçin 250 Bin Dolar

Nirvana'nın Geffen Records ile anlaşmasının 750 bin $ civarında olduğu söylense de, gerçek rakam 250 bin$. Üstelik iki plak için. Nirvana'nın olağanüstü başarısı ve popülaritesi(!) sayesinde Kurt'un karısının grubu Hole bu rakamın iki katı bir meblaya imza atmış bulunuyor. Bu da işin ironik yanı.

21. Asitli Burs Formları

21. Asitli Burs Formları

Liseyi bitirdiğinde Kurt birçok sanat okulundan burs kazandıysa da, formların üstüne asit döküp geri yollayarak bütün teklifleri reddetti.

22. Eşim, Yoko!

22. Eşim, Yoko!

Kurt ile Courtney Hollywood'un Club Lingerie konser salonunda aynı sahneyi paylaştılar: Rock Against The Rape (Tecavüze Karşı Rock). First Strike Rape Prevention adlı kuruluşun düzenlediği konserde Kurt ile Courtney'den önce Concrete Blonde'un Johnette Napolitano'su akustik repertuarıyla, Exena Cervenka şiirleriyle ve 7-Year Bitch bir saatlik punk saldırısıyla, tecavüze öfkelerini kustular. Sahneye önce tek başına çıkan Courtney, distorsiyonlu elektrik gitarıyla iki yeni parçası (artık çok eskidi) 'Doll Parts' ve 'Miss World'ü seslendirdi. Daha sonra 'My husband, Yoko!'diyerek sahneye davet ettiği eşiyle 'Pennyroyal Tea'nin şiddetli bir akustik versiyonunu çalan grunge prensi ve prensesi geceyi 'Where did you sleep last night?'ı yorumlayarak kapattı.

23. İndirin beni, kusacağım

23. İndirin beni, kusacağım

Come As You Are'ın enigmatik videosunu görmüşsünüzdür. Hani şu Kurt'un ahizeye asılıp sallandığı. En güzeli bu sahnenin çekiminde midesi bulanan Kurt'un çığlıkları : 'İndirin beni, kusacağım.'

24. 27’ler Kulübü

24. 27’ler Kulübü

27 yaşında ölmesi onu ''27 klübü'''ne dahil etmiştir.Klüp 27 yaşında ölen sanatçıları içermektedir. Örneğin Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison... Ayrıca 27’ler kulübünün efsane isimlerinden şarkılar için; 27’ler Kulübünün 10 Efsane Sanatçısından 20 Muhteşem Şarkı

25. Yerinde Duramayan Chad Channing

25. Yerinde Duramayan Chad Channing

Birlikte çalıştıkları bateristlerden Chad Channing'in (Bleach'te davuldaydı) 100 kereden fazla taşındığı iddia ediliyor.

26. MTV’ye Oynanan Oyun

26. MTV’ye Oynanan Oyun

MTV'ye bir oyun oynadı.1992 MTV Video Müzik Ödüllerin’nde Nirvana sahnedeydi. İlk önce Rape Me'nin girişi ile başlayıp sonra aniden Lithium'u çalmaya başladı. Cobain o zamanlar yeni şarkıları olan Rape Me'yi söylemek istemiştir ama MTV onların imzası niteliğinde olan Smells Like Teen Spirit'i çalmalarını istemiştir. Sonra iki taraf da Lithium'u çalmaları üzerine anlaşmışlardır.

27. Kurt Cobain İçin Yazılan Bazı Şarkılar

27. Kurt Cobain İçin Yazılan Bazı Şarkılar

28. Yarım Kalan 109 Şarkı

28. Yarım Kalan 109 Şarkı

Öldükten sonra bitirilmemiş 109 şarkısı olduğu karısı Courtney Love tarafından keşfedilmiş

29. Kurt Hakkındaki Bazı Kitaplar

29. Kurt Hakkındaki Bazı Kitaplar
  • Kurt' e gerçek anlamda yaklaşabilmiş nadir gazetecilerden biri olan Micheal Azerrad'ın 1994 tarihli 'Come As You Are:The Story Of Nirvana' isimli kitabı, gruba dair en etkili biyografi olarak bilinmekte.

  • Charles Cross'un 'Heavier Than Heaven: A Biography Of Kurt Cobain'u ve gazeteciler Ian Halper’in ve Max Wallace'ın cinayet olasılığı üzerine teorileri araştırdıkları iki kitabı da mevcut.

  • Studyo Imge'den 2003 yılında çıkmış olan 'Kurt Cobain Tribute'u da çeşitli makalelerden oluşan, Türkiye'de Nirvana ve Cobain üzerine yazılmış en kapsamlı kitap konumunda.

30. Filmde Oynamak İsteyen Kurt

30. Filmde Oynamak İsteyen Kurt

Çoğu röportajda bir filmde rol almak istediğini söylemiştir. Hatta film çekmek istediğini de söylemiştir. Bir korku filminin senaryosunu yazmıştır.

31. Parkte Geçen Geceler

31. Parkte Geçen Geceler

Kurt'un annesi bir barda garson olarak çalışıyordu ve evleri olmadığı zamanlarda parkta yatıyorlardı.

32. En İyi Gitaristler Listesi

32. En İyi Gitaristler Listesi

Rolling Stone dergisinin 2003'te hazırladığı en iyi gitaristler listesinde 12. numaradadır.

33. Şarkı ve Albümlerle İlgili Kısa Bilgiler

33. Şarkı ve Albümlerle İlgili Kısa Bilgiler
  • İlk Nirvana single'ı 'Love Buzz'ın orjinali Shocking Blue adlı Hollandalı bir grup tarafından 1968 yılında kaydedilmiş.

  • 'Nevermind' ın CD versiyonunda kapanış şarkısı 'Something In The Way' sona erdikten 10 dk. sonra 'Endless, Nameless' adlı bir gizli track başlıyor. Ama bu şarkı ilk etapta basılan 50,000 kopyada yer almıyor. Daha sonraları 'Come As You Are' single'ına b-side yerleştirilen 'Endless, Namelees', 'Nevermind' albümünde yer alan versiyonundan son derece farklı.

  • 1992'de Nirvana'dan Dave Grohl ve Krist Novoselic, Melvins'den Buzz Osbourne ile 'Melvana' adıyla sahne aldılar ve birlikte ikisi cover olan 5 şarkı çaldılar.

  • 'Hole' albümü 'Live Through This'de yer alan 'Asking For It' adlı şarkıda Kurt back vokal yapmış ama albüm piyasaya sürülürken bu bölümler çıkarılmıştır.

  • İlk albümleri 'Bleach' yayınlanmadan önce Krist boyacı, Kurt ise bir dişçinin ofisinde odacı olarak çalışıyordu. Ve doktorun morfinlerini çalıyordu.

  • Niravana'nın Scentless Apptentice şarkısı Patrick Süskind'in Koku romanı için yazılmıştır

  • Heart-Shaped box şarkısının asıl adı Heart-Shaped Coffin'miş (coffin=tabut)

  • Red Hot Chili Peppers'ın Californication şarkısında adı geçmektedir.

  • About a Girl şarkısını eski kız arkadaşı Tracey Marander için yazmıştır

  • Cenazesinde John Lennon'ın İn my Life şarkısı çalmıştır.

  • Bob Dylan Polly şarkısını Nirvana grubunun en sevdiği şarkısı olarak dile getirmiştir.

  • Our Lady Peace'in “Innocent” şarkısında adı geçmiştir.

34. İki Elini De Kullanabilmesi

34. İki Elini De Kullanabilmesi

Normalde solak olmasına rağmen sağ eliyle yazmayı da öğrenmiştir. Gitarı sol eliyle, bateriyi sağ eliyle çalardı.

35. Tek Grammy Ödülü

35. Tek Grammy Ödülü

Nirvana: Mtv Unplugged albümleriyle 1996 yılında Grammy ödülü kazanmışlardır. Bu grubun kazandığı tek Grammy ödülüdür.

36. Kurt Cobain İle İlgili Diğer Kısa Bilgiler

36. Kurt Cobain İle İlgili Diğer Kısa Bilgiler
  • Annesi ve Babası o 7 yaşındayken boşanmış.

  • Düğününde mavi pijama giymiştir.

  • Ölmeden önce izlediği son film The Piano'dur(1993).

  • O doğduğunda annesi 19, babası ise 21 yaşındaydı

  • Boyu 1.78’di. Hem İrlandalı hem İngiliz hem Alman hem de Fransız kanı taşıyordu.

  • Kim adında bir kız kardeşi vardı. Brianne O'Conner üvey kzı kardeşi, Chad Cobain ise üvey erkek kardeşiydi

  • Bütün deniz ürünlerini severdi

  • Plakları çok severdi, pahalı ve büyük bir plak koleksiyonu vardı

  • Elvis Presley'i geçip dünyanın en çok kazanan ölü ünlüsü ünvanını almıştır.

  • Courtney Love ve Kurt Cobain otel rezervasyonlarını birkaç kez 'Nancy Spungen' ve 'Sid Vicious' adıyla yaptırdılar.

  • Kurt Cobain ve Dave Grohl lise mezunu değiller, Krist Novoselic ise Nirvana'nın tek lise diplomalı üyesi.

  • Courtney Love Kurt Cobain ile tanıştığı sırada Billy Corgan ile beraberdi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
752
491
325
36
31
16
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?