Görüş Bildir
Haberler
Nihat Kazanhan Davasında Tanık Polisler Dinlendi: 'Olayı Görmedik'

Nihat Kazanhan Davasında Tanık Polisler Dinlendi: 'Olayı Görmedik'

Deniz Gök
02.07.2015 - 20:09 Son Güncelleme: 02.07.2015 - 21:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin davada tanık polisler olayı görmediklerini söyledi. Müşteki avukatı ise “Bildiklerini ilk soruşturma ifadelerinde açıkça söylemelerine rağmen şu an 'bilmiyoruz' diye beyanda bulunuyorlar” dedi.

Biri tutuklu 5 polis, Şırnak Cizre’de 14 Ocak’ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili davada yargılanmaya devam ediyor. Cizre Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve sonradan öğrendiklerini söyledi.

Tutuklu polis memuru Mehmet N.G. Ankara Elmadağ Cezaevi'nden, diğer tutuksuz sanık polisler U.İ., H.V., O.Ç. ve G.T. de görev yaptıkları Mardin Adliyesi'nde oluşturulan odadan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile görüntülü olarak duruşmaya katıldı.

Duruşmada dinlenen tanık polis memurları B.T., H.T., E.T., E,İ., olay bölgesinde olmadıklarını ve olayı sonradan öğrendiklerini söyledi.

‘Şu an bilmiyoruz diyorlar’

Gazetecilere konuşan müşteki avukatı ve Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, davada yanlış gördüğü durumları belirtti:

'Hem sanıkların, hem tanıkların mahkemeye getirilerek ses tonlarının mimiklerinin iyi analiz edilmesini ve bunların ceza makamı tarafında da daha yararlı olacağını düşündük. Ama ilk duruşmada da bugün de ısrarlı talebimize rağmen mahkeme kabul etmedi. Polis sanıkların beyanlarına başlandı.

Polis tanıkları da sanıklarla aynı yerde çalışan polislerdir. Orada da söyledim; maalesef beyanları gerçeği yansıtmamaktadır. Hem meslektaşlarını korumak, hem de emniyet teşkilatı içerisindeki hiyerarşi içerisinde beyanda bulunduklarına inanıyoruz. Çünkü bilinmesi gereken hususlarda bile doğru dürüst bilgi verilmemektedir. Bildiklerini ilk soruşturma ifadelerinde de açık bir şekilde dile getirmelerine rağmen şu an bilmiyoruz diye beyanda bulunuyorlar. Maalesef bu tür olaylarda failler cezayı almadığı için diğer başka olaylara davetiye çıkarılıyor.”

Görgü tanığı çocuk: 'Polis Nihat'ı vurdu, maskeli bir polis gelip kovanları topladı'

Evrensel'e konuşan Nihat’ın arkadaşı tanık D.Y., olay günü yaşananları şu sözlerle anlattı: “Nihat’la beraber oturuyorduk. Karşıda çekirdek çitleyip, konuşan polisleri izledik. Bir polis aniden aracın arka tarafına geçti. Sonra av tüfeğine benzer bir silahla gelip ateş açtı ve Nihat orada vuruldu. Nihat’ın vurulmasından sonra hemen arabalarına binip gittiler. Sonra Nihat hastaneye götürüldü ve maskeli bir polis gelip kovanları topladı.”

MKE: Silahı biz üretmedik

Duruşmada, cinayette kullanılan silahın teknik bilgilerine dair Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) gönderilen müzekkere yazısına verilen yanıt da Mahkeme Başkanı tarafından paylaşıldı. Cinayette kullanılan silahı kendilerinin üretmediği için herhangi teknik bir bilgi veremeyeceklerini belirten MKE, eğer istenilirse üretici firmadan bilgi alınabileceğini kaydetti.

Teknik raporlar dava dosyasına ulaşmadı

Yine cinayet anına dair kamuoyuna da yansıyan kamera görüntülerinin incelenmek üzere gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan ve Telekomünikasyon Daire Başkanlığı'ndan talep edilen teknik raporlara dair yanıtların henüz dava dosyasına ulaşmadığı da belirtildi.

14 Ocak'ta hayatını kaybetti

12 yaşındaki Nihat Kazanhan, 14 Ocak akşamı Cizre’nin Yafes Mahallesi'nde açılan ateşte hayatını kaybetmişti.

Al Jazeera'ye konuşan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret, Kazanhan’ın polis tarafından vurulduğunu öne sürmüş, “Görgü tanıklarının bize aktardığına göre, özel harekât timlerinin ateş açması sonucu öldü. O mahallede herhangi bir olay yoktu, çocuklar duvar dibinde oturuyormuş' demişti.

Dava 2 Ekim'e ertelendi

Tutuksuz polislerin tutuklanması taleplerinin reddeden mahkeme tutuklu sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek davayı 2 Ekim tarihine erteledi.

Davutoğlu, polis kurşunuyla ölmedi demişti

Başbakan Davutoğlu ise, Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale, ne de gaz kullanımı söz konusu oldu' demişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada, olay yerindeki araçta bulunan bazı güvenlik görevlilerinin kusurlu olabileceğini duyurmuştu.

Müebbet hapis isteniyor

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nde görevli ve olay günü geçici görevle Cizre'ye gelen ekipte yer aldığı bildirilen polis memuru M.N.G. tutuklanmıştı.

Davada tutuklu polis memuru Mehmet N.G. için 'olası kast ile nitelikli öldürmek' suçundan müebbet hapis cezası, tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise 'kamu görevlisinin suçunu bildirmeme' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Al Jazeera, Evrensel ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0