Görüş Bildir
Haberler
Nice Saldırısına Siyasilerden Tepki Yağıyor

Nice Saldırısına Siyasilerden Tepki Yağıyor

ATKN
15.07.2016 - 10:21 Son Güncelleme: 15.07.2016 - 10:46

Fransa’nın Nice kentinde kamyonla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından, tüm dünyadan kınama ve taziye mesajları geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa’nın güneyindeki Nice’de, ülkenin en önemli ulusal bayramı 14 Temmuz Bastille Günü'nü kutlamaları sırasında bir kamyonun kutlama yapan kalabalığın içine dalması sonucu 80'i aşkın insan hayatını kaybetti... François Hollande, olağanüstü hâl uygulamasının 3 ay daha uzatılacağını duyurdu...

Saldırıya ilk tepki ABD Başkanı Barack Obama ve AB Konseyi Başkanı Tusk'dan geldi.

Obama'dan dayanışma mesajı

Obama'dan dayanışma mesajı

Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi.

Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tusk: 'Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz'

Tusk: 'Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz'

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa'daki terör saldırısına ilişkin, 'Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz.' dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve Asya ülkeleri arasında yapılan 11. ASEM Zirvesi için Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da olan Tusk, saldırıyı yeni öğrendiğini belirterek, 'Bu, Avrupa için, Fransa için, hepimiz için üzücü bir gün. Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz.' ifadelerini kullandı.

İngiltere'den tepkiler

İngiltere'den tepkiler
İngiltere'den tepkiler

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, saldırıyla ilgili olarak Twitter hesabından paylaştığı mesajda, 'Nice'deki olaylar ve korkunç can kaybı nedeniyle sarsıldım ve üzüldüm.' ifadesini kullandı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Başbakan Theresa May'in 'korkunç olayla' ilgili sürekli bilgi aldığı belirtilerek, May'in olay nedeniyle 'sarsıldığı ve kaygılandığı' dile getirildi.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Nice'deki İngiliz vatandaşları ve aileleri için kriz merkezi oluşturulduğunu duyurdu.

'Saldırıyı gördüğüm için harap oldum'

'Saldırıyı gördüğüm için harap oldum'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Estonya, Letonya ve Belçika, Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısına tepki gösterdi. 

Estonya Başbakanı Taavi Röivas, sosyal medya aracılığıyla yayımladığı mesajında, 'Nice'teki Ulusal Gün kutlamaları sırasında masum insanlara yapılan korkunç bir saldırıyı gördüğüm için harap oldum. Düşüncelerim Fransızlarla.' ifadesini kullandı.

'Barbar terör saldırısını kınıyorum'

'Barbar terör saldırısını kınıyorum'

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de mesajında ,'Nice'teki barbar ve korkunç terör saldırısını kınıyoruz. Letonya, kederli ve üzüntü içinde olan Fransa ile dayanışma içinde.' değerlendirmesinde bulundu.

'Bu barbarca eylem, terörizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele verilmesi zaruretini bir kez daha ortaya koymuştur'

'Bu barbarca eylem, terörizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele verilmesi zaruretini bir kez daha ortaya koymuştur'

İnsanlık dışı saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Fransa’nın Nice şehrinde, milli gün kutlaması sırasında meydana gelen insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybedenleri tazimle yad ediyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kurbanların ailelerine ve Fransız halkına, şahsım ve milletim adına samimi başsağlığı dileklerimi ifade ediyorum.

Pek çok terör saldırısına maruz kalmış bir ülke olarak, Fransa’yı ve Fransız halkının duygularını gayet iyi anlıyoruz. Terör saldırısı olduğu değerlendirilen bu barbarca eylem, terörizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele verilmesi zaruretini bir kez daha ortaya koymuştur.

Terör karşısında ikircikli tutum sergileyen herkesin, Fransa’yı hedef alan bu son saldırıdan gerekli dersleri çıkarmalarını bekliyoruz. Terör örgütleri için Türkiye ile Fransa’nın, Irak ile Belçika’nın, Suudi Arabistan ile Amerika’nın bir farkının olmadığını artık hep birlikte görmeliyiz.

Terörün dini, ırkı ve milliyeti yoktur. Bu hunharca eylemi gerçekleştirenlerin de insanlıkla bir ilgisi yoktur. Bu barbarların esas itibariyle bu dünyada bir yeri de yoktur ve olmamalıdır.

Olaydan duyduğumuz derin üzüntüyü ve Fransa halkının acısını paylaştığımızı tekrar ifade ediyor ve Türkiye’nin bu zor günde Fransız devletinin ve halkının yanında olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Hollande nezdinde Fransız halkına bir kez daha başsağlığı dileklerimi sunuyorum.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yıldırım'dan kınama

Başbakan Yıldırım'dan kınama

Başbakan Binali Yıldırım, Nice'deki terör saldırısıyla ilgili, 'Terör insanlık suçudur, terörün bir sonraki sefer kimi, ne zaman vuracağını kimse bilemez' dedi.

Yıldırım, Twitter hesabında paylaştığı Fransızca mesajda, Fransa'nın milli bayramını kutladığı günde Nice şehrini kana bulayan alçak terör eylemini şiddetle kınadığını belirtti. 

Teröre karşı uluslararası mücadele yürüten tüm dünya ülkeleriyle dayanışma içinde olan Türkiye'nin, Fransa halkının acısını paylaştığını kaydeden Yıldırım, 'Terör insanlık suçudur, terörün bir sonraki sefer kimi, ne zaman vuracağını kimse bilemez. Bu adi saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kınama mesajını Twitter hesabından İngilizce ve Türkçe olarak paylaştı.

Nice'deki barbar terör saldırısını kınayan Çavuşoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra Fransa halkına ve hükümetine başsağlığı diledi.

Çavuşoğlu, paylaşımında 'Kim tarafından ve nerede olursa olsun teröre karşı ortak, samimi, kararlı ve sonuç alıcı mücadele elzemdir. Türkiye olarak terörle mücadelede Fransa ve tüm diğer ortaklarımızla işbirliğimizi sürdüreceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Belçika Başbakanı Michel: 'Duygu yüklüyüm'

Belçika Başbakanı Michel: 'Duygu yüklüyüm'

Belçika Başbakanı Charles Michel de sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, düşüncelerinin dost Fransız halkı ve alçak saldırıda hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu kaydederek, Nice’teki saldırıdan dolayı derin üzüntülü ve duygu yüklü olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan saldırıyı şiddetle kınadı

Suudi Arabistan saldırıyı şiddetle kınadı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısını kınadı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kadın ve çocukların da bulunduğu 80 kişinin öldüğü, yaralıların da olduğu terör saldırısının şiddetli bir şekilde kınandığı bildirildi.

Juncker: 'Nefret ve şiddete karşı bir aradayız'

Avrupa Birliği ve Asya ülkeleri arasında yapılan ASEM zirvesinde, Nice saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Zirveye katılan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, saygı duruşu sırasında çekilen bir fotoğrafla birlikte “Nefret ve şiddete karşı bir aradayız” mesajını paylaştı.

Merkel'den Fransa ile dayanışma mesajı

Merkel'den Fransa ile dayanışma mesajı

Almanya Başbakanı Merkel, Nice’teki saldırıyı kınayarak Fransa ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Merkel terörizmle mücadeleyi kazanacaklarına inandığını dile getirdi.

Merkel, Nice'deki saldırıyı “kitlesel katliam” olarak nitelendirerek saldırı karşısında hayrete düştüklerini ifade etti. Almanya'daki herkesin Fransa'daki dostları ile dayanışma içinde olduğunu kaydeden Merkel, “burada temsil edilen ülkelerin de terörle mücadele konusunda dayanışma içinde olduğunu” belirtti. “Terörle mücadelede Almanya'nın Fransa'nın yanında olduğunu” söyleyen Merkel, “tüm zorluklara rağmen bu mücadeleyi kazanacaklarına inandığını” kaydetti.

Merkel, Ulan Batur'da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'a üzüntülerini bildirdiğini ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile de temas halinde olduğunu belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin’den Hollande'a başsağlığı mesajı

Putin’den Hollande'a başsağlığı mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a bir telgraf göndererek Nice saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Putin, Fransız mevkidaşı Hollande’a bir telgraf göndererek bu insanlık dışı ve barbarca terör saldırısına yönelik üzüntülerini dile getirdi” dedi. Peskov, Putin’in telgrafında “Rusya, bu kötü günlerde Fransa ile dayanışma içindedir ve ölenlerin acısını paylaşmaktadır” ifadelerinin kullanıldığını kaydetti.

Ukrayna'dan kınama

Ukrayna'dan kınama

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Twitter hesabından Fransızca yaptığı açıklamada, 'Nice kentinde korkunç saldırı. Şoktayım. Bütün Ukrayna halkı ile birlikte Fransa'da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.

AA, DW Türkçe ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ramazan Çorbacı

Eee ben de kınıyorum oturduğum yerden.Ne farkımız var şimdi bu devlet büyüklerinden?Artık biraz da icraat görsek

Ali Alper Apaydın

Bende bu kınamaları kınıyorum.Kınamayla bir şey olmaz harekete geçmek lazım.

Pasif Kullanıcı

Çocukları öldürdünüz be. Hep çocukları öldürdünüz. Savaşlarınızı, inançlarınızı, parasını, iktidar hırsınızı sikeyim hepinizin.