Görüş Bildir
Haberler
MİT, Jandarma ve Emniyet İstediği Gibi 'Fişleme' Yapabilecek

MİT, Jandarma ve Emniyet İstediği Gibi 'Fişleme' Yapabilecek

Batuhan
21.11.2014 - 08:38

Hükümetin Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı’nda yaptığı revizyona göre MİT, Jandarma ve Emniyet yasa hükümlerine bağlı olmadan kişisel verileri işleyip ‘fişleme’ yapabilecek.

İlk metinde bu kurumların kişisel veri toplayamayacağı, ancak yargısal süreçlerde verilere ulaşma imkanı sağlanacağı belirtilmişti. Tasarının yeni halinde ise bu üç kurum veri toplarken bilgi vermek zorunda olmayacak, toplanan verileri öğrenmek için vatandaş başvuru yapamayacak, silinmesini isteyemeyecek.

MASAK’ın suç gelirlerinin aklanması kapsamında yaptığı faaliyetler de bu yasa kapsamında olmayacak. Bu kurumların faaliyetleri, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından da denetlenemeyecek.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre yasa kapsamındaki kurumlar “İsim, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, öz geçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgileri” kişisel veri olarak kaydedebilecek.

Veriler, ‘bir hakkın tesisi, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve hekim hizmetlerinin’ gereğiyse, sır saklama yükümlülüğü olanlar tarafından izin almadan da işlenebilecek. Veriler, işlenmesini gerektiren sebepler ortadan kalktığında, resen ya da kişinin başvurusu üzerine silinecek.

Irk, etnik köken, siyasi düşünce, dini, mezhebi veya diğer inançları, vakıf ya da sendika üyeliği, mahkûmiyet kararları, sağlığı veya cinsel hayatı ile özel nitelikteki kişisel bilgiler, veri olarak kaydedilemeyecek ancak kişi kamuoyuna bu bilgilerden birini açıklamışsa yasak kalkacak.

Bankaya verilen kişisel bilgiler, hastane kayıtlarındaki tahlil ve test sonuçları gibi bilgiler dahil, her türlü hastalık sonucu, kişisel veri kapsamında olacak. Bu bilgileri şirketler, üçüncü kişilere veremeyecekler. Hem şirketlerdeki hem de devletteki bu bilgileri yasada belirtilen şartlar dışında açıklayanlara üç yıl hapis verilecek.

Tüm veriler, sicil kütüğüne kaydedilecek.

7 kişiden oluşan Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Adalet Bakanlığı’na bağlı olacak. Kurul üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Devlet sırrı niteliğindeki veriler kurula gönderilmeyecek. Ancak başkan ya da kurul üyeleri bunları yerinde inceleyebilecek. Üyeler, Yargıtay’da, görevleri için özel hazırlanacak yemini okuyarak göreve başlayacaklar.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/kisisel-bilgi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0