Görüş Bildir
Haberler
5 Madde ile Meksika'da Neler Oluyor?

5 Madde ile Meksika'da Neler Oluyor?

Deniz Gök
10.11.2014 - 15:58 Son Güncelleme: 10.11.2014 - 18:06

1 - 43 Öğrenci Protesto Sonrasında Kayboldu

Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden biri olan Guerreo'daki öğretmen okulu öğrencileri 26 Eylül'de Iguala'ya okullarındaki bütçe kesintisini protesto etmeye ve iki yıllık üniversitelerinin ihtiyaçları için para toplamaya gitmişti.

Iguala'dan okullarının bulunduğu Ayotzinapa'ya geri dönerken otobüslerine polisin açtığı ateş sonucu üçü öğrenci toplam altı kişi ölmüş, kalan 43 öğrenci kendilerinden haber alınamayınca, bir gün sonra kayıp ilan edilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters / Edgard Garrido

2- Öğrencilere Saldırı Emrini Veren Başkan Tutuklandı

Polis, 43 öğrencinin kaybolması sonrasında hakkında tutuklama emri çıkarılan kaçak İguala belediye başkanı Jose Luis Abarca'nın yakalandığını açıkladı. Meksikalı yetkililer Abarca'yı, polise 43 öğrencinin kaybolduğu gün olan 26 Eylül'de öğrencilere müdahale emri vermekle suçlamıştı.

Başkent Meksiko’da binlerce öğrenci kaybolan 43 öğrenci için yürüyüş düzenleyerek öğrencilerin kaçırılmasını ve bulunamamasını protesto etti. Ülke genelinde 3 gün boyunca derslere girmediler.

Tüm bunlar yaşanırken, Meksika hükümeti öğrencilerin herhangi biri hakkında bilgisi olanlara 110 bin dolar ödül vereceğini gazete ilanlarıyla duyurdu.

 Jose Luis Abarca

3- 'Polis Öğrencileri Uyuşturucu Çetesine Teslim Etti'

Polisin öğrencileri bir uyuşturucu çetesine teslim ettiği öne sürüldü. Geçen zaman zarfında Iguala kenti çevresindeki tepelerde, bazıları gözaltındakilerin verdiği ihbara dayanarak, 19 mezar yeri bulunup açıldı.

28 insan kalıntısı üzerinde yapılan DNA testlerinden hiçbiri gençlerle uyuşmadı. Bulunan kalıntıların kimlere ait olduğu da tespit edilemedi.

Reuters / Jorge Dan Lopez

İçeriğin Devamı Aşağıda

4- Toplu Halde Kurşuna Dizildiler

Başsavcı Jesus Murillo düzenlediği basın toplantısında, İguala kentini kontrolu altında tutan ve kendilerine ’Guerreros Unidos’ (Savaşçılar Birliği) adı veren bir uyuşturucu çetesinin 43 öğretmen adayı öğrenciyi bir kamyona doldurarak kent çöplüğüne götürdüğü ve burada işkence uygulayarak hepsini kurşuna dizdiğini duyurdu.

Savcılık işkence ardından toplu halde kurşuna dizilen öğrencilerin daha sonra cesetlerinin yakıldığını ifade etti.

AP Photo / Eduardo Verdugo

5- Ülke Çapında Binlerce Kişi Sokaklara Döküldü

Kayıp öğrencilerin uyuşturucu çeteleri tarafından öldürüldüğünün açıklanması sonrasında ülke genelinde gösteriler düzenlendi. Başkent Meksiko’da binlerce kişi yaşananları protesto için sokaklara döküldü. Ulusal Saray'a saldıran protestocular polisle çatıştı. Meksika'da 43 öğrencinin polis-çete işbirliği ile öldürülüp yakılmasına öfke sürüyor...

Reuters / Edgard Garrido

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0