Görüş Bildir
Haberler
Meksika'da Kayıp Öğrenciler İçin Havaalanı İşgali

Meksika'da Kayıp Öğrenciler İçin Havaalanı İşgali

Ulaş
11.11.2014 - 17:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meksika'da bir protesto sırasında 43 öğrencinin kaybolması olayını protesto eden binlerce kişinin eylemi dün akşam Acapulco havaalanını üç saat felce uğrattı.

Göstericiler kendilerine engel olmak isteyen polisle çatışarak havaalanının girişini ele geçirdi.

Yetkililer geçen Cuma günü, uyuşturucu şebekesi mensuplarının, kendilerine polis tarafından teslim edilen öğrencileri öldürüp cesetlerini yaktıklarını itiraf ettiğini açıklamışlardı.

Kayıp öğrencilerin aileleri ise bulunan yanmış cesetler üzerinde yapılan tahliller sonuçlanıncaya kadar çocuklarının öldüğüne inanmayacaklarını söylüyorlar.

Meksika Başsavcısı Jesus Murillo Karam ise iyice yanmış cesetlerden kimlik tespiti yapmanın çok zor olduğuna işaret etti.

Karam bulunan torbalar dolusu kalıntıdan DNA testi yapılabilecek durumda sadece iki kemik çıktığını bunların da en zor durumlarda bile DNA izi bulma konusunda uzman olan Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'ne gönderileceğini söyledi.

Kesin bir delil elde edilinceye kadar 43 öğrencinin yasalar nezdinde statüsü hala 'kayıp'.

Dün Acapulco havaalanını üç saat kuşatmaya alan maskeli göstericiler öğrencilerin sağ salim kendilerine teslim edilmesini talep ettiler.

Yetkililer, eylem ve öncesindeki çatışma sırasında 20 polis memurunun yaralandığını açıkladı.

Kaybolan öğrencilerin yakınları da olayın ardından soruşturmanın yürütülüş biçimini şiddetle eleştiriyorlar.

43 öğrenci 26 Eylül günü başkent Mexico City'nin 200 kilometre kadar güney batısındaki Iguala kasabası yakınlarında gösteri yapmak istemiş, ve polisin müdahalesine uğramışlardı.

Yerel polis yetkilileri öğrencileri gözaltına aldıklarını ve daha sonra onları bölgede faaliyet gösteren Guerreros Unidos adlı uyuşturucu çetesi mensuplarına verdiklerini itiraf ettiler.

Cuma günü Başsavcı Murillo Karam yakalanan çete üyelerinin de öğrencileri öldürüp yaktıklarını itiraf ettiğini açıkladı.

Çete üyelerinin, yanmış cesetleri çöplük olarak kullanılan bir suya attıklarını ve şu anda kendisi de tutuklu olan çete liderine de öğrencileri hasım çeteye mensup olduklarını düşünerek öldürdüklerini söyledikleri kaydediliyor.

Çöplükte yapılan aramada plastik torbalara doldurulmuş yanık ceset kalıntıları bulunmuştu.

43 öğrencinin kaybolması ve ardından yerel yöneticiler ile Guerreros Unidos çetesi arasındaki bağların ortaya çıkışı, ülke çapında öfkeli kitlesel protestolara yol açtı.

Olayın meydana geldiği Iguala'nin Belediye Başkanı Jose Luis Abarca da polise öğrencilere müdahale emri verdiği gerekçesiyle tutuklu.

Guerrero eyaletinin valisi Angel Aguirre geçen ay öğrencilerin bulunamamasıyla oluşan baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalmıştı.

Göstericiler yaygın bir şekilde Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun da istifa etmesini talep ediyorlar.

Dünkü gösterilerde Acapulco havaalanının duvarlarına 'Katil Pena Nieto' yazıldı.

Devlet Başkanı ise şu anda Çin'de Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC doruğuna katılıyor. Böyle bir zamanda seyahatini iptal etmemiş olması da ayrıca öfke yarattı.

Kayıp öğrencilerin aileleri, yetkili merciler tarafından yapayalnız bırakıldıklarını söylüyorlar.

  • BBC Türkçe
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0