Görüş Bildir
Haberler
Meksika'da Göstericiler Başkanlık Sarayı'nı Kuşattı

Meksika'da Göstericiler Başkanlık Sarayı'nı Kuşattı

Batuhan
21.11.2014 - 10:20 Son Güncelleme: 21.11.2014 - 11:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meksika'da başsavcının kayıp 43 öğrencinin, polis tarafından teslim edildikleri uyuşturucu çetelerince katledildiğini açıklamasının ardından halk, Devlet Başkanı Nieto’nun istifasını istiyor. Başkanlık Sarayı'nın etrafını kuşatan binlerce eylemci ile polis arasında çatışma çıktı.

Meksika’nın başkenti Meksiko’da binlerce kişi, 27 Eylül’den bu yana kayıp olan 43 öğrencinin uyuşturucu çeteleri tarafından öldürüldüğünün açıklanmasının ardından Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’yu eylemsizliği nedeniyle protesto ediyor.

Perşembe akşamı toplanan eylemciler, Başkanlık Sarayı’nın da yer aldığı başkentin ana meydanı Zocalo’ya doğru yürüyüşe geçti. Aralarında kaybolan öğrencilerin ailelerinin de yer aldığı protestocular üzerinde “Devlet yaptı” yazılı pankartlarla yürüdü.

Saray etrafında güvenlik kordonu oluşturan polis, göstericileri meydana almadı. Bir grup göstericinin polis barikatlarına tırmanmasının ardından polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Protestocuların da molotof kokteyliyle karşılık verdi.

Aynı gün öğlen saatlerinde de 300 kadar maskeli gösterici Meksiko Havaalanı’na molotof ve havai fişeklerle saldırmıştı.

Polis, çatışmalarda yaralanan olmadığını açıkladı.

Üç çete üyesi ifiraf etti

Meksika'da eylül ayından beri kayıp olan öğrencilerin için düzenlenen kitlesel gösteriler, Başsavcı Jesus Murillo'nun eldeki bulguların öğrencilerin büyük ihtimalle katledildiklerini gösterdiğini açıklamasından sonra şiddetlendi.

Murillo, soruşturmada elde edilen bulgular kapsamında Cocula bölgesinde çok sayıda ceset bulunduğunu açıklamış, bölgenin, öğrencilerin en son görüldükleri güneybatıdaki Iguala kentine 13 kilometre uzaklıkta olduğuna işaret ederek cesetlerin büyük ihtimalle kayıp öğrencilere ait olduğunu söylemişti.

Başsavcı Murillo, gözaltına alınan Guerreros Unidos veya 'Birleşik Savaşçılar' olarak bilinen uyuşturucu çetesinin üç üyesinin, öğrencileri öldürdüklerini itiraf ettikleri görüntüyü de basın mensuplarına göstermişti.

Gözaltı emrini veren yakalandı

Guerrero'da 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu altı kişi ölmüş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüştü.

Olayla ilgili soruşturmayı yöneten müfettişler, öğrencilerin Iguala'nın eski Belediye Başkanı Jose Luis Abarca Velazquez'in emriyle gözaltına alınarak Guerreros Unidos uyuşturucu karteline teslim edildiğinden şüphelendiklerini dile getirmişti. Şiddet olaylarının ardından kentten ayrılarak geri dönmeyen ve hakkında tutuklama emri çıkarılan Velazquez ve eşi yakalanmıştı. Operasyonlarda aralarında çok sayıda yerel polisin yanı sıra Guerreros Unidos uyuşturucu kartelinin liderinin bulunduğu 56 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Reuters

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/meksika...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0