Görüş Bildir
Haberler
MEB'in Kitabında Tartışma Yaratan Çizimler: Kötü Örnek Gösterilen Kadınların Başı Açık

etiket MEB'in Kitabında Tartışma Yaratan Çizimler: Kötü Örnek Gösterilen Kadınların Başı Açık

Emre Ordu
23.01.2020 - 17:45 Son Güncelleme: 23.01.2020 - 19:17

Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmenlere dağıttığı kitaba konulan görseller tartışma yarattı. Kitapta çocuklara kötü davranan kadınların başı açık, iyi davrananların başı kapalı resmedildi. MEB'den konuyla ilgi yapılan açıklamada 'İddia edildiği gibi bir algının oluşup oluşmadığının araştırılması için ön değerlendirme ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır.' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Eğitim Bakanlığı doğal afet, terör, göç, intihar, ölüm ve istismar gibi travmatik olaylar karşısında yürütülen önleme hizmetlerinin programlarını Nisan 2019’da tamamıyla yeniledi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde yapılan çalışmalar kapsamında, “Psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri” kurulması kararlaştırıldı.

Bakanlık, Psikososyal Destek Programı eğiticisi tarafından hizmet içi eğitim kapsamında açılan, “Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri” hazırladı. Eğitimi başarı ile tamamlayan rehberlik öğretmenlere, “Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı” unvanı verildi. Öğrencilere yaşadıkları travmalar konusunda destek olacak rehber öğretmenler için bir de kılavuz kitap hazırlandı.

Türbanlı doktora muayene olan çocuk mutlu

Türbanlı doktora muayene olan çocuk mutlu

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in verdiği bilgiye göre, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan kitapta, travma türlerine ilişkin önleyici etkinlikler yer aldı. Kitabın, “Cinsel İstismar” başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük yaştaki çocuğu muayene eden türbanlı bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı görüldü.

Çocuğu zorla öpmek isteyenin başı açık

Çocuğu zorla öpmek isteyenin başı açık
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kitapta bulunan, “Doğrular ve Yanlışlar” etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görseli paylaşıldı. Görseldeki anne türbanlı şekilde yansıtıldı. Bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bu girişim karşısında hoşnut olmayan çocuk anlatıldı. 

Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan kapalı bir annenin çizildiği resim yerleştirildi. Kitapta yer alan hikayelerin birinde ise sokakta oynayan çocuğun yanına gelen komşusunun onu öpmek istediği ifade edildi. Bu hikayenin görselinde de başı açık bir kadın tercih edildi.

"Sistemli şekilde uygulanan bir sürecin parçası"

"Sistemli şekilde uygulanan bir sürecin parçası"

Sosyal Hizmetler Uzmanı Dr. Bülent İlik, “Bu görseller çocuğun bilinçaltında, ‘Türbanlı iyi açıklar ise kötü algısı yaratır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Çocukta hemen böyle bir algı oluşmaz ama bu tip şeyler üst üste geldiği zaman çocuğun zihnine öyle yerleşir. Bu yaşananlar sistemli şekilde adım adım uygulanan bir sürecin parçası. Bunu yapanların iyi niyetli olmadığını söylemek gerekir. MEB, çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürüyor. Şunu da söylemek gerekir ki çocuğun yaşadığı çevre ve ailesi bu noktada çok önemli. Bu tür konular her çocuk için aynı etkiyi yaratmaz.”

Kitabın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz

MEB: Maksatlı algı çalışması

MEB: Maksatlı algı çalışması

Milli Eğitim Bakanlığın, 2017'de hizmet içi eğitimler için hazırlanan 'Psikososyal Önleyici Destek Programı' kitabında yer alan görsellerle ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi

'Söz konusu haberde, kitapta yer alan 150'nin üzerindeki görsel içerisinden yalnızca 4 görsel bir araya getirilerek bütünü yansıtmayan maksatlı bir algı oluşturulmak istendiği görülmektedir. Hazırlanan kitap içeriğinde söz konusu haberde iddia edildiği gibi bir algının oluşup oluşmadığının araştırılması için ön değerlendirme ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır.'

Kitaptaki ayrımcı çizimlere sosyal medyadan tepki geldi...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1919
698
225
87
86
46
37
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

"Başı açık görümcenin türbanlı geline yaptıkları" başlığı atan Samanyolu tv vardı. Bunların otak özelliklerini saymaya gerek yok aynı hamurdan çıkma it oğlu ... Devamını Gör

HAZEL LiFE

Görüyoruz o örtülü iyi kalpli bacılarınızı Müge Anlı'nın programında falan...

arkadaşım ben de örtulüyum de, çalışıyorum, okuyorum, üretiyorum, elimden geldigince insanlara yardım ediyorum, faydalı işler yapmaya kendi hayatimi yasamaya... Devamını Gör

Bozkurt

Cennete gidecek diye hastanede çocuğunu boğarak öldüren annenin başına dikkat ettiniz mi?