onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mahalle Kültürü ve Sosyal Medya Sayesinde Jargonumuza Eklenen 17 Yeni İfade

Mahalle Kültürü ve Sosyal Medya Sayesinde Jargonumuza Eklenen 17 Yeni İfade

theolonius
09.06.2015 - 20:58 Son Güncelleme: 10.06.2015 - 14:40

Mahalle kültürünün etkisiyle gelişen ve sosyal medyada vücut bulan, yeni bir dil haline gelmiş kullanımları derledik. Herkesin kendisinden bir parça bulacağını umarak, iyi eğlenceler diliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Ayıkmak

''Ayıkıyon mu?'' tarzı kullanımı yaygındır. Aslında bu soruyu soran ''anlayabildin mi?'' demek istiyordur ama nedense duyunca ağıza tekme atılası hisler uyandıran bu öbeği kullanır. Kavga öncesi diyaloglarda da duyabiliriz. Argodaki ''köfteyi çakmak'' tabiriyle aynı anlamdadır.

2. Caz yapma

Bir uyarı şekli olarak 'uzatma', 'kes artık' ya da 'artistlik yapma lan' anlamında kullanılan söz öbeğidir . Bırakın efendim insanlar caz yapsınlar. Caz yapmak güzeldir,  zordur,  zeka ister.

3. Rahat ol

Ergenlerin 'relax!' komutudur. ''Raad ol'' ve ''bizim sülalemiz rahat'' tarzı kullanımları vardır. Aslında söylenmek istenen ''merak etme, ben halledeceğim'' şeklindedir ama bu anlam mahalle kültüründe ''raad ol'a'' evrilmiştir.

4. Ateş etmek

Gerçek anlamı dışında nasıl kullanılabilir ki dediğinizi duyar gibiyim. Ateş etmek günümüzde, arkadaşların güzel fotoğraflarının altına ''ateş ediyorsun'' şeklinde övgü olarak kullanılır. Hatta sonuna silah emojisi eklenir. Kankalar güzel veya yakışıklı bir karşı cins gördüklerinde birbirlerine ''şuna bak ateş ediyor'' diyerek onun güzelliğine vurgu yaparlar. Aynı şekilde güzel giyinmiş bir kankaya '' ateş ediyorsun'' diyerek iltifat edilir.

5. Yılanlamak

Hoşa giden bir şey olduğunda ''oo yılan'' tarzı kullanımları duymuş olabilirsiniz. Yılanlamak ise bir yılan gibi yolu dar ve küçük de olsa yolunu bulup kayarak o işi halletmek manasında kullanılıyor. Mesela sınav için hocaya gidip ağzından ipucu alırsanız ''oo kanka iyi yılanladın he'' cümlesiyle karşılaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Kitlemek-Kitlenmek

Kapıyı kitlemek ya da kapının kitlenmesi gibi basit düşünebilirsiniz ama iş öyle değil. Halk arasında kitlemek, az sevilen bir birey tarafından saatlerce alıkonulup konuşmaya zorlanmak ve o kişinin saçma muhabbetini dinlemek zorunda bırakılma manasına geliyor. Kitlenmek ise pek hoşlanılmayan bir kişiye onu taciz ve rahatsız etmek amaçlı dik dik bakmak manasına geliyor.

7. Yürütmek

Bildiğimiz yürütmek dışında yan anlam olarak da hırsızlık yapmak gibi bir anlamı var fakat günümüzde kullanılma şekli çok farklı. Atılan güzel bir tweet sonrası ''Abi şu tweeti bir yürütelim be'' cümlesini kurmayanınız yoktur. Bu konu önemli arkadaşlar güzel tweetleri yürütelim.

8. Yürümek

Gerçek anlamını hepimizin bildiği kelime, günümüzde daha çok karşı cinse beğenisini ifade edecek şekilde mesaj atmak, fotoğrafını beğenmek ya da sosyal medya hesaplarından eklemek olarak kullanılıyor.

9. Ha ho yapmak

9. Ha ho yapmak

Şekil yapmak da diyebiliriz. Şekil yapmak da neymiş derseniz bir nevi artistlik yapmak. Bu durum pek sevilmez ve sonunda bana ''ha ho yapma'' şeklinde bir karşılık bulur.

10. Gider yapmak

''Suyu, pislikleri, banyo sonrası dökülmüş saçları götürecek yol açmak'' değil tabi. Posta koymak anlamında kullanılır. gider yapan kişi ''sen kime gider yapıyorsun lan?'' tarzı bir cevap alır.  Günümüzde gider yapma yaşı 7 civarıdır . İnanmıyorsanız semtinizde herhangi bir ilkokula gidip, görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Atarlanmak

Sinirlenmek ve sonrasında ses yükseltip ''sen benim kim olduğumu biliyor musun?'' minvalinde cümleler kurmayı içerir. Artistlik yapmak manasında kullanılan bir kelimedir ama normal artistlikten farklı olarak bu boyundan büyük bir artistliktir.

12. Yükselmek

Mahalle ağzında heyecanlanmak ya da öfkelenmek olarak kullanılıyor. Mesela arkadaşınızın güzel bir fikri var '' Bu fikre yükseldim'' diyerek beğeninizi ortaya koyuyorsunuz. Ya da çok sinirlendiğinizde, kafanızın attığını yükseldim diyerek anlatıyorsunuz. Kısaca kullanmasanız daha iyi.

13. Hacılamak

13. Hacılamak

Arkadaş ortamında bir şeylerin çalınması, yürütülmesi hacılanmak olarak adlandırılır. Çakmak, tesbih en çok hacılanan nesnelerdir.

14. Yanlamak

14. Yanlamak

''Otomobilin dikey kuvvet etkisi ve lastik sürtünmesi ile kazandığı yol tutuşunun, yatay kuvvetlerden...'' yok yok şaka. Günümüzde 'hoşlanmak, yazmak, yazılmak, birisiyle gezmeye başlamak' şeklinde anlamlara gelebilir. Sinsi bir durumu ifade eder.

15. Piizlenmek

Trakya şivesinde kafayı çekmek olarak kullanılır. Günümüzde özellikle İzmit ve çevresinde, Ege Bölgesi civarında kullanımı yaygındır. Eğer bu kelimenin kullanıldığı bir ortamdaysanız büyük bir sıkıntı içindesiniz demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Kurulmak

Baş köşeye kurulan gelin misali düşünebilirsiniz. Ama aslı o değil. Kurulmak, sevilmeyen, uyuz olduğunuz bir şahısa karşı dövmek maksadıyla ters bir hareketini beklemek manasında kullanılır. '' Bu çocuğa çok pis kuruldum'' cümlesinin duyduğunuz an o ortamdan kaçmalısınız.

17. Yokuş yapmak

17. Yokuş yapmak

İstenilen bir şeyi yapmamak için bahaneler bulmak, zorluk çıkarmak manasına gelir. Kullanımı askerde yaygındır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
51
18
13
10
6
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam