Görüş Bildir
Haberler
LGBT Onur Yürüyüşü Müdahalesine Suç Duyurusu

LGBT Onur Yürüyüşü Müdahalesine Suç Duyurusu

İçeriğin Devamı Aşağıda

LGBTİ Dernekleri, Taksim'de 13'üncüsü düzenlenen “LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne yapılan polis müdahalesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk başta olmak üzere, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile yürüyüşe müdahale eden emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan grup, yetkililer hakkında dava açılmasını istedi.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre, İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi, Lambda İstanbul LGBTİ Derneği ve Ankara Pembe Hayat LGBTİ Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu 9 dernek suç duyurusu öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. 

Topluluk, Türkçe ve İngilizce “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” yazılı pankart açarak, “Eşcinseller susmayacak” sloganları attı.

DHA

Grup adına Avukat Yasemin Öz yaptığı açıklamada, LGBTİ bireylerin barışçıl bir gösteri için toplandıkları sırada, polisin plastik mermi, biber gazı, tazyikli su ve cop kullanarak hukuka aykırı müdahalede bulunduğunu belirtti. 

'Hangi yürüyüşün Ramazan'da yapılıp yapılamacağına karar veremezler'

Öz, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun İstanbul Valisi ile yaptığı görüşmeyi anımsatarak;

“İstanbul Valisi yürüyüşün engellemesine Ramazan ayını gerekçe göstermiş. Bu nedenle yürüyüşün iptal edilmesi kabul edilemez. Devlet yetkilileri müslümanların yerine geçip din alimi gibi hangi yürüyüşün Ramazan’da yapılıp yapılamayacağına dair karar veremezler. Ramazan’da yapılırsa toplumun bundan rahatsız olacağını var sayma hakları yoktur. Çünkü yürüyüşün içinde Müslüman, Hristiyan, Yahudi inançlı inançsız bir çok LGBT mevcuttur. Hiç kimse kimsenin hakkında karar alamaz. Hele laik bir devlette din alimi gibi hareket etmelerini hukuk kabul etmez. Bu nedenle hiçbir gerekçe olmadan yürüyüşümüze saldıran ve engelleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

Ozan Köse / AFP

Suç duyurusunda bulunuldu

LGBTİ aktivistleri ve dernekleri adına avukatları tarafından savcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, haftalar boyunca kamuoyuna ilan edilmek suretiyle duyurulan ve basına yansıyan haberler ile de gerçekleşeceği bilinen “LGBTİ Onur Yürüyüşü”nün, İstanbul Valiliği’nce önceden bildirimde bulunulmaksızın engellendiği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ozan Köse / AFP

'Yürüyüşün engellenmesi hukuk dışıdır'

Dilekçede “Valiliğin hukuka aykırı emri kolluk kuvvetlerinin kitleye karşı orantısız ve ölçüsüz güç kullanmasına sebebiyet vermiştir. Kısacası Valiliğin yürüyüşe ilişkin engellemesi hukuk dışıdır, uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa başta olmak üzere, gösteri yürüyüşlerini düzenleyen tüm mevzuata ve konuya ilişkin yüksek mahkeme kararlarına aykırıdır” denildi. 

Şüphelilerin, “Kasten yaralama”, “İşkence”, “Eziyet”, “Kötü muamele, cebir”, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması”, “Görevi kötüye kullanma”, “Kanuna aykırı emir vermek ve yerine getirmek”, “İfade özgürlüğünün kullanımını engelleme”, “Toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının kullanımını engelleme” ve “Hürriyeti tahdit” suçlarından yargılanması istendi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
11
5
4
3
2
1