Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Kutbu'ndaki Buzullar Büyüyor!

Kuzey Kutbu'ndaki Buzullar Büyüyor!

Fatih UZUN
01.09.2014 - 19:12

Kutup buzullarının eriyeceğini iddia eden bilim insanlarını hayrete düşüren bulgu: Alaska'nın yüzölçümü kadar bir bölge yeniden buzlarla kaplandı

Kutup buzullarının eriyeceğini iddia eden bilim insanlarını hayrete düşüren bulgu: Alaska'nın yüzölçümü kadar bir bölge yeniden buzlarla kaplandı ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore, 2007'de iklim değişikliği için yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü alırken yaptığı konuşmada, 'Kuzey Kutup bölgesindeki buzlar hızla eriyor. 7 yıl içinde tamamen yok olabilir' diyerek, giderek büyüyen 'küresel ısınma' endişesini ifade etmişti. Ancak ABD'de Illinois Üniversitesi'nin yeryüzündeki kriyosfer tabakası ve küresel iklim sistemi arasındaki etkileşimi incelediği Cyrosphere Projesi kapsamında çektiği uydu görüntülerde, kutup bölgesindeki buzların yüzde 43 ila 63 oranında daha kalınlaştığı ortaya çıktı. Bir başka deyişle ABD'nin en büyük eyaleti Alaska boyutunda bir bölge 7 yıl önce açık denizken, şimdi buzlarla kaplandı. Kuzey Kutbu'ndaki buzların ölçümü için NASA tarafından kurulan ABD Kar ve Buz Veri Merkezi tarafından yapılan uydu görüntüleri analizleri esas alındı. 7 yılda buz kütlesinde genel bir düşüş gözlemlense de son iki yılda buz kütlesinin önemli ölçüde arttığı görülüyor. Buz kütlesi iki yıl içinde yüzde 43 oranında, yani 1.71 milyon kilometre kare artarak bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. Değişik bir ölçüm tekniği kullanan Danimarka Meteoroloji Enstitüsü ise buzulların yüzde 63 oranında arttığını, buz kütlesinin 2.7 milyon ile 4.4 milyon kilometrekare kadar genişlediğini ileri sürüyor.

'BU YAZ SERİN GEÇTİ' İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nden uydu görüntüsü analisti Profesör Andrew Shepherd yaz mevsiminin beklenenden daha az sıcak olması sayesinde Kuzey Kutbu'nda daha fazla buz toplanabil- diğini vurguladı. Shepherd bu gelişmenin gelecekteki öngörüler için mutlaka dikkate alınması gerektiğini de belirtti.

Sabah

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Dunya/2014/09...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0