Görüş Bildir
Haberler
‘Ankara'daki Saldırı Suruç'la Benzerlik Gösteriyor’

‘Ankara'daki Saldırı Suruç'la Benzerlik Gösteriyor’

ATKN
12.10.2015 - 21:33 Son Güncelleme: 13.10.2015 - 10:00

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası Ankara'daki saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Olayda iki intihar saldırganı olduğu aşağı yukarı son noktaya gelmiştir. İki intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır. Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bombalar kullandıkları anlaşılıyor. Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı, bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

'Bu terör saldırısında 97 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 92'sinin kimliği belirlenmiştir. 365 vatandaşımız hastanelere intikal etmiştir. 138 vatandaşımız halen hastanededir.  58 vatandaşımız da yoğun bakımda ağır yaralıdır. 36 ilimizden definler gerçekleştirilmek üzere, bu illere gönderilmiştir.

'İki intihar saldırganı olduğu aşağı yukarı son noktaya gelmiştir'

Olay anından itibaren ilgili birimler olay yerine intikal etmiştir. Olayda iki intihar saldırganı olduğu aşağı yukarı son noktaya gelmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığının gizlilik kararı dolayısıyla bu konu netleşmeden bununla ilgili olarak resmi açıklamayı yapmıyoruz. İki intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır.

'Suruç'taki bombalama eylemleriyle benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor'

Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bombalar kullandıkları anlaşılıyor. Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı, bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor. Olay anından itibaren bu olayın hakikatinin araştırılması bakımından da iki emniyet başmüfettişi görevlendirilmiş bulunuyor. 

'Çok sayıda gözaltı gerçekleşti'

Bu konuyla ilgili olarak da rakam vermek istemiyorum, çok sayıda gözaltının gerçekleştiği, bu gözaltılar üzerinden hem olağan şüpheliler üzerinde, hem de olağan dışı şüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığı, bu konuyla ilgili gerekli ve gerçekten sonuç alıcı adımların atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiğini bir kere daha ifade etmek isterim.

'Son derece zor ve ağır bir tablo'

Son derece zor ve ağır bir tablo. Ölenlerin yakınları ve yaralanan mağdur olmuşlardır. Yasa neyi emrediyorsa gerekli düzenlemelerin yapılması kararlaştırılmıştır. Daha önceki terör saldırılarında olduğu gibi ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması gibi yasanın emrettiği hususlarda adım atılması kararlaştırılmıştır.

'Bütün milletimiz bu yası ortak bir yas olarak benimsemelidir'

Ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. 4 temel noktada tespitlerimizi paylaşak istiyorum. Bu bombayı patlatanlar sadece organizasyonu yapanlara karşı bu saldırıyı planlamadılar. Milletimizin tamamına yaptılar. Hepimizi hedef seçerek bu hain saldırıyı gerçekleştirdiler. İnsanlar yaslarını paylaştıkça birlikte olurlar. Bütün milletimiz bu yası ortak bir yas olarak benimsemelidir. 

'Aramıza koymak istedikleri düşmanlığa karşı birlik içinde olacağız'

Terör örgütü insanlar arasına düşmanlık tohumları ekmeyi başarmak istediler. Buna karşı milletimiz büyük bir ferasetle olaya yaklaşıyor. Bütün milletimizi uyanık olmaya davet ediyorum. Onların bizim aramıza koymak istedikleri düşmanlığa karşı birlik içinde olacağız. Teröre karşı ortak bir cephe oluşturmak zorundayız. Terörün iyisi kötüsü bize yakını uzağı olmaz. 78 milyonu bir araya getirme mecburiyetindeyiz. 

'Kamplaştırıcı, kutuplaştırıcı dilden uzaklaşmaya davet ediyorum'

Terörden, terörün ortaya çıkardığı tablodan hiç kimse siyasi bir sonuç devşirmeye kalkmasın. Buradan bir parti siyaseti, buradan 1 Kasım seçimlerine yarayacak bir siyasi söz üretmek, aslını, gerçeğini bilmediği bazı konuları açık bir töhmet ve yalan vasıtası haline dönüştürmek, hiçbir şekilde Türkiye'de barışa da kardeşliğe de hizmet etmez. Buradan bütün siyasileri, bütün partileri, sivil toplum kuruluşlarını, yazarlarımızı, entelektüellerimizi, medya kuruluşlarımızı, hepsini barış ve kardeşlik dilini kullanmaya, karşı gördüğü grupları, karşı gördüğü siyasi çevreleri töhmet altında bırakmamaya, düşmanlık sözleriyle konuşmamaya, nefret sözleriyle konuşmamaya, kamplaştırıcı, kutuplaştırıcı dilden uzaklaşmaya davet ediyorum.

'Güvenlik birimlerimiz, 1 Kasım seçimlerinin güvenli bir ortamda yapılmasını sağlayacak'

Bu örgütlerin en önemli amaçlarından birisi de 1 Kasım seçiminin güvenliksiz bir ortamda yapılmasını sağlamak. Buna inat inşallah bütün güvenlik birimlerimiz, her türlü sorumluluklarını sonuna kadar yerine getirerek 1 Kasım seçimlerinin güvenli bir ortamda yapılmasını sağlayacaklar, bu süre içerisinde siyasi partilerimizin hepsinin ortak olarak 1 Kasım seçimlerinin güvenlik içerisinde yapılmasını sağlamak için düşmanlık dilini değil, rekabet dilini kullanan bir kampanya yürüteceklerine inanıyorum. Vatandaşlarımız endişe etmesin. İnşallah 1 Kasım'ı huzur içerisinde, güvenlik içerisinde yapacağız.

'Keşke bu istihbarat önceden alınabilseydi, dünyanın en iyi korunan yerlerinde bile terör saldırılarına şahit olduk'

Terör örgütlerinin çeşitli adlarla isimlerdirdiği fedai grupları var. Bu listelerin olduğu biliniyor. Bununla ilgili olarak çok titiz iz sürülüyor. Bunun bir kısmını yakalayabiliyorsunuz ama terör çok organize ve hızlı hareket ediyor. Keşke bu istihbarat önceden alınabilseydi. Doğru ama dünyanın en iyi korunan yerlerinde bile terör saldırılarına şahit olduk.

'Olağan şüpheliler değerlendirildiği gibi hiç akla gelmeyecek şüpheliler de olabilir'

Suruç'la çok büyük benzerlikler gösteriyor. Hangi terör örgütüdür. Bununla ilgili olarak çok büyük ihtimalle 2 canlı bombanın kimliklerinin tespiti noktasında son aşamaya gelinmiştir. Olağan şüpheliler değerlendirildiği gibi hiç akla gelmeyecek şüpheliler de olabilir. Zaman zaman örgütler arasında paslaşmalar ve taşeronluk olabiliyor.

'İhmal kusur var mı ortaya çıkacak'

İçişleri ve Adalet bakanları bağımsız bakanlar. Politik kimlikleri yok. Olaydan sonra soruşturma başlatıldı. İhmal, kusur var mı ortaya çıkacak. Üstü örtülecek bir mesele değil. Baştan suçlu ilan edilerek karar vermeyi doğru bulmayız. Soruçturmanın sonucuna göre İçişleri Bakanımız hareket eder.

'Şırnak'ta son derece kötü görüntüler ortaya çıktı'

Şırnak'ta teröriste ait olduğu belirtilen cesedinin polis aracının arkasından sürüklendiği son derece kötü görüntüler ortaya çıktı. Her hangi bir insan kimliği ne olursa olsun. Hatta bir terörö örgütü mensubu olsa bile her insanın cesedi hürmete şayendir. Bu iki emniyet görevlisi hakkıdna açığa alınma işlemleri başlatıldı.

'Rusya'nın da Suriye'deki yeni oyunun bir parçası olarak Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum'

Biz Türkiye ile Rusya ilişkilerinin bu gerilimin bir parçası haline getirilmeyeceğini, Rusların da bu hususa özen göstereceğine inanıyoruz. Türkiye kendi topraklarını koruyacak, kendi egemenliğini koruyacak durumdadır. Türkiye'nin egemenliğini korurken yapılan sınır ihlallerinin de gerçekten Türkiye'nin tahammül edemeyeceği, kabul edemeyeceği bir durum olduğunu ifade etmek istiyorum. Rusya'nın da Suriye'deki yeni oyunun bir parçası olarak Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum.

Ajanslar | Kapak Fotoğrafı: Burhan Özbilici / AP

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0