Görüş Bildir
Haberler
Kolombiya: FARC Ateşkesi Askıya Aldı

Kolombiya: FARC Ateşkesi Askıya Aldı

Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kolombiya'da, 26 FARC gerillasının öldürülmesinin ardından uzun süredir devam eden ateşkes örgüt tarafından bozuldu.

Kolombiya'nın batısında düzenlenen operasyonda 26 FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillası öldürüldü. Operasyonun ardından FARC, hükümet ile devam eden ateşkesi bozduğunu ilan etti.

Taraflar yarım yüzyıldan uzun bir süredir devam eden savaşı durdurmak için 2012'den beri aralıklarla müzakere yürütüyor.

Aralık 2014'te süresiz ateşkes ilanı 

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında uzun süredir devam eden barış görüşmeleri 2014'te FARC'ın süresiz olarak ateşkes ilan etmesiyle yeni bir sürece girmişti.

Örgüt, o dönemde yaptığı açıklamada 'Ateşkesin uzun ömürlü olmasını diliyoruz. Süreci bozacak tek şey güvenlik güçlerinin düzenleyeceği operasyonlar olur' ifadelerini kullanmıştı.

Hükümet yaklaşık bir aydır gerillalara hava saldırısı düzenliyordu. Ordu; FARC'ın saldırısı üzerine bu operasyonlara giriştiğini açıklamıştı.

Perşembe günü güneybatıdaki Cauca bölgesinde ordunun düzenlediği harekat FARC'ın bu süre içinde en fazla kayıp verdiği saldırı oldu.

Örgütten yapılan açıklamada, ateşkesin 'beş aydır ülke genelinde süren saldırılar' nedeniyle askıya alındığı belirtildi.

FARC ateşkes kararını askıya almasına rağmen Havana'da müzakerelere devam edeceğini duyurdu.

FARC ve Kolombiya güvenlik güçleri arasında 1964'te başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 200 binden fazla insan öldü.

Türkiye’deki sürece benzetiliyordu

FARC ve Kolombiya Devleti arasındaki ateşkes ve çözüm süreci Türkiye Devleti ve PKK arasında gerçekleşen sürece sık sık benzetiliyordu.

Bask bölgesinin İspanya’dan ayrılmasını isteyen ETA, Kuzey İrlanda’nın İngiltere’den bağımsızlığını amaçlayan IRA, Filipin’de Müslümanların yaşadığı bölgenin bağımsızlığını isteyen Moro İslami Kurtuluş Cephesi, savaştıkları devletlerle barış görüşmeleri yapan diğer örgütler.

BBC Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0