Görüş Bildir
Haberler
'Kişisel Verilerin Korunması' Kanun Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda Kabul Edildi

'Kişisel Verilerin Korunması' Kanun Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda Kabul Edildi

Onedio Medya
10.02.2016 - 16:44 Son Güncelleme: 10.02.2016 - 17:29

AB ile Türkiye arasında geçen yıl Kasım ayında varılan mutabakat çerçevesinde AB uyum yasaları için düzenlenen Kişisel Verilerin Korunması Kanun tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Kanuna göre kişilerin rızası olmadan veriler işlenmeyecek fakat verilerin rıza dışı paylaşılmasına olanak sağlayan 'ama'lı çok sayıda ifade olduğu yönünde eleştiriler gelmişti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB ile Türkiye arasında geçen yıl Kasım ayında varılan mutabakat çerçevesinde AB uyum yasaları için düzenlenen Kişisel Verilerin Korunması Kanun tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Suriyeli mülteciler nedeniyle yaşanan krizin ardından Türkiye ile AB arasında Kasım ayında varılan mutabakata göre AB ülkelerine gidecek Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi karşılığında, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasıyla birlikte bir dizi AB uyum yasasını da çıkarma yükümlülüğü bulunuyor. Bu yasaların arasında Kişisel Verilerin Korunması yasası da var.

Ocak ayı içinde TBMM'ye sevk edilen ve hükümetin Genel Kurul'a gelecek hafta sunmayı hedeflediği kanun tasarısının Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri tamamlandı.

Kişisel verileri izinsiz işleyenlere para ve hapis cezası

Kabul edilen tasarı ile kişisel verileri izinsiz işleyenlere ve kişisel verileri koruyamayan veri sorumlularına hapis cezalarının yanı sıra 1 milyon liraya kadar para cezası verilmesi de öngörülüyor.

Bu arada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada tasarı ile kişisel verilerin korunması için bir Üst Kurul oluşturulacağını belirtti.

Kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesini ve korunmasını sağlamak için oluşturulacak olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu resen veya başvuru üzerine inceleme/denetim yaparken, kanuna aykırı davrananlara idari para cezası verebilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bozdağ Twitter açıklamasında ayrıca 'Türkiye, ilk defa konusu sadece kişisel verileri korumak olan müstakil bir kanun çıkarmaktadır. Kişisel Verileri Koruma Kanunu, anayasanın 20. maddesindeki kişisel verileri koruma hakkının uygulama kanunudur. Kanun, kişisel verilerin işlenmesinin asgari ilkeleri ve kuralları ile korunmasını içermektedir' demişti.

Fişlemeye yasal kılıf mı?

Fişlemeye yasal kılıf mı?

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın yasa ilk gündeme geldiği zaman yayınlanan (19.01.2016)  haberine göre ise “Kişisel verileri koruma” amacıyla çıkarıldığı belirtilen yasa tasarıyla başta MİT olmak üzere emniyet, jandarma ve MASAK’ın kişileri fişlemesine yasal kılıf getiriliyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıda kişisel verilerin, kişilerin açıkça rızası olmaksızın işlenmeyeceğini belirtiyor ancak verilerin rıza dışı paylaşılmasına olanak sağlayan “amalı” çok sayıda ifade yer aldı. Tasarıyla Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 3. kişilerle de paylaşılabilecek Sağlık Bakanlığı’nın yurttaşların sağlık bilgilerini işlemesi de yeniden getirildi.

Reuters ve Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın