Görüş Bildir
Haberler
Bozdağ: 'Yakalama Kararı Bakanlığa İntikal Etmedi'

Bozdağ: 'Yakalama Kararı Bakanlığa İntikal Etmedi'

ATKN
20.02.2015 - 10:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili bakanlığın ön hazırlık çalışması yaptığını açıkladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nın Reform Eylem Grubu İkinci Toplantısı öncesi gazetecilerin ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen'le ilgili sorusunu yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Fethullah Gülen için kırmızı bülten yayımlandığı ve Adalet Bakanlığı'nın da işlemleri bitirmek üzere olduğu' yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Bozdağ, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin, İstanbul Savcılığı'nın talebi üzerine Gülen hakkında yakalama kararı verdiğini anımsattı.

Bozdağ, bu kararın bundan sonra takip edeceği usulün, Türkiye'nin yasalarında ve taraf olduğu anlaşmalarda belli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'Adalet Bakanlığına gelecek, Adalet Bakanlığı gerekli incelemeleri yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığına gönderiyoruz. Onlar da bunu Fransa Lyon'a gönderiyor. Bir değerlendirme yaptıktan sonra bunu üye 190 ülkeye gönderiyor. Bakanlığımızın bu yakalama kararının Bakanlığa gelmesi üzerine neler yapılacağı konusunda bir ön hazırlığı var ancak yakalama kararı Bakanlığa intikal etmedi, intikal ettiği zaman gereği yapılacak.'

Kırmızı bülten ne ifade ediyor?

Fethullah Gülen’in yaşadığı ABD için kırmızı bültenin anlamı, suçlunun yer tespiti hükmünde. Yani iade edilmesini tek başına sağlamıyor. Suçluyu uluslararası arananlar listesine sokan kırmızı bülten, 190 üye ülkenin polis teşkilatları tarafından talep edilebiliyor.

Ancak bir sanık ya da hükümlünün uluslararası düzeyde aranması için yetkili adli makam kararı şart. Sadece polis kayıtlarına dayanılarak herhangi bir sanık veya hükümlünün uluslararası düzeyde kırmızı bülten ile aranması mümkün değil. Yani İNTERPOL’den (Uluslararası Polis Teşkilatı) kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunabilmesi için, öncelikle bu kişi hakkında mahkemelerce verilmiş bir tutuklama kararı gerekiyor. İlgili kişinin mahkum edilip cezası kesinleşmişse, hükmedilen cezanın infazının sağlanması için Cumhuriyet Başsavcılığı’nca çıkarılmış yakalama müzekkeresi gerekiyor.

AA - Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0