Kendi İşinin Patronu Olmadan Önce İki Kez Düşünmesi Gereken 17 Girişimci Tipi
Eğer bu özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, kendi işinizi yapmak sandığınızdan çok daha yorucu hale gelebilir.
1. Gerçekçi hedeflere sahip olmayan girişimciler.
2. Kaynak yetersizliği çeken ve alternatifleri olmayan kişiler.
'Hallederiz' demekle her sorunu çözmek mümkün olmuyor. Kendi işinizin patronu olmadan önce, belirli bir dönem için şirketinizi döndürecek sermayeye sahip olmalısınız. Gerektiğinde kullanabileceğiniz alternatif kredilere dair bilgi sahibi olmanız da işinizi kolaylaştıracaktır.
3. Risk almaktan çekinen insanlar.
'Para ticarette' söylemini duymayan yoktur. Elbette paranın ticarette olmasının bir sebebi var. Herkes belli başlı riskleri alabilecek potansiyele sahip değil. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, yeni bir şirket kurmadan önce doğru adımı attığınızdan emin olmalısınız.
4. Hayal kurmayı seven ancak uygulamaya geçirmekte zorlanan girişimciler.
Mükemmel bir iş fikrine sahip olmak başarılı olmak anlamına gelmiyor. Başlamak başarmanın yarısı olabilir ancak uygulamaya devam etmezseniz her şey hayalleriniz gibi yarım kalabilir.
5. Mükemmeliyetçi karakter özelliklerine sahip insanlar.
İş hayatında her şeyin mükemmel gitmesini beklemek maalesef pek gerçekçi bir tahmin değil. İş hayatında aşılması zor problemlerle sıklıkla karşılaşıyoruz ve işler tam istediğimiz gibi olmasa da idare etmek durumunda kalıyoruz. Mükemmeliyetçi kişiliğe sahip insanlar, bu gibi sorunların üstesinden gelmekte herkesten daha fazla zorluk çekebilirler.
6. Stres yönetiminde güçlük çeken, başarıyı da başarısızlığı da kabullenmekte zorlanan kişiler.
Eğer kendi işinizi kurmak için tek motivasyonunuz başkası altında çalışmamaksa, yanlış yolda olabilirsiniz. Zira kendi işinizi kurduğunuzda en sık mücadele edeceğiniz şey stres yönetimi olacak. Bütçe, planlama, tedarik, satış, ödeme takibi gibi onlarca konuyu yönetmek sandığınızdan daha stresli olabilir.
7. Yalnızca para kazanmak için sektörde yer almayı düşünenler.
Elbette çalışmanın en büyük ödüllerinden biri para kazanmak. Ancak iş kurma motivasyonunuz yalnızca para odaklı olursa, sektörün gidişatını okumakta güçlük çekebilirsiniz.
Yeni bir iş kurmadan önce yapacağınız mesleğin size uygun olup olmadığını, sektördeki hangi probleme cevap vereceğinizi, neyi daha iyi yapacağınızı detaylı bir şekilde ölçüp tartmanız gerek. Aksi halde rakiplerinizle rekabet etmekte güçlük çekebilirsiniz.
8. Karar verme güçlüğü çeken ve sorumluluk almakta zorlanan kişiler.
Kendi işinizi kurduğunuz anda tüm risklere göğüs gerdiğinizin bilincinde olmalısınız. Birlikte çalıştığınız insanları yönetmek, kritik durumlarda hızlı karar almak gibi birçok sorumluluğa sahip olacaksınız. Kimse mükemmel değildir. İşe başladığınız gün her konunun uzmanı olmanıza gerek yok ancak yeri geldiğinde bu sorumlulukları üstlenecek güce sahip olduğunuza inanmalısınız.
9. Güçlü ve güçsüz yanlarını objektif bir şekilde analiz edemeyenler.
İş hayatında şirket olarak pozisyon alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri rekabet olacaktır. Eğer yepyeni bir alanda, rakipsizce top koşturmayacaksanız, artılarınızı ve eksilerinizi masaya yatırmalısınız. SWOT analizi ve belli başlı yöntemlerle güçlü ve zayıf yönlerinizi ortaya koyarak size en uygun stratejiyi belirlemelisiniz.
10. 'Network' yapmaktan hoşlanmayanlar ve iş çevresini genişletmekte güçlük çekenler.
İş geliştirmenin en önemli ayaklarından biri de müşteri-tedarikçi iletişimidir. Şirketinizin sektörde tutunmasını ve büyümesini sağlamak için iletişim konusuna ağırlık vermek durumunda kalacaksınız. Eğer bu konuda iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, yetenekli insanlarla çalışarak bu açığı kapatabilirsiniz. Planlama her şeydir.
11. Verilerle ve temel muhasebe prensipleriyle arası iyi olmayan girişimciler.
Her işin uzmanı olmak durumunda değiliz ancak şirket sahibi olarak karar merci olacağımız için kritik konularda kendimizi geliştirmemiz şart. Alım, satım, reklam, bütçe, ödeme, maliyet gibi önemli kalemlere dair temel bilgilere sahip olmamız elzem.
12. Öğrenmeye ve yeniliğe kapalı insanlar.
Teknolojinin gelişimiyle iş hayatındaki değişimler paralel olarak ilerliyor. Dolayısıyla uzun yıllardır süregelen iş modelleri, oldukça kısa süreçlerde inanılmaz değişimlere uğrayabiliyor. Özellikle kendi işini icra eden kişilerin sektörel gelişmelerden haberdar olması, sürekli öğrenmeye devam etmesi ve inovasyona yer vermesi şart.
13. Belirsizliğe tahammülü olmayan, sabırsız kişiler.
İş hayatında her adımın sonucunu hemen almak pek mümkün olmuyor. Ruh sağlığını koruyarak bu süreçleri yönetebilmek ve sabırlı davranmak önemli bir yetenek.
14. Rutin çalışma düzeninin dışına çıkmakta güçlük çeken kişiler.
Girişimcilerin en çok zorlandığı konulardan biri de çalışma düzeninin değişimine uyum sağlamak. Özellikle şirketinizi yeni kurduğunuzda yoğun mesai saatleri sizleri bekliyor olabilir. Bu durumlara hazırlıklı olmak şart.
15. Şirket gereksinimlerini kendi isteklerinin önünde tutmakta zorlanacak girişimciler.
Özel hayatınızdaki değişimler, iş hayatınızı derinden etkileyebilir. Maaşlı bir çalışan olarak daha önce sorun yaşamamış olmanız, kendi işinizi yaparken de rahat olacağınız anlamına gelmiyor. Ev ekonomisi, zaman yönetimi gibi konularda problemlerle karşılaşmaya hazır olun.
16. Yüksek dozda başarısızlık korkusuna ve kaygı bozukluklarına sahip kişiler.
Bir şirkette çalışan olduğunuzda yalnızca kendi sorumluluğunuzdaki işlerin stresini taşırsınız. Kendi işletmenizi kurduğunuzda ise tüm başarısızlıklar sizin sorumluluğunuzdadır. İyi bir senaryoda asla stres yaşamadan şirketinizi yönetebilirsiniz ancak her duruma hazırlıklı olmak şart.
17. Dikkat dağınıklığı, aşırı kontrolcülük gibi problemlere sahip olan kişiler.
Kendi işinizin patronu olduysanız bu geminin rotasını belirleyecek olan sizsiniz. Gereksiz detaylarda boğulmamak, verimli çalışmak ve süreçleri optimum şekilde yönetebilmek için dinamik bir zihne sahip olmanız şart.
Elbette iş hayatında başarının kesin bir formülü yok. Dolayısıyla kimse size milyoner olmanın reçetesini veremez. İş hayatında karşılaşılan problemleri analiz etmek, geçmiş tecrübelerden yararlanmak ve 'öğrenmeyi öğrenmek' kendi işinizin patronu olmanın ilk adımı sayılabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın