Görüş Bildir
Haberler
Kadınların Yönettiği Birbirinden Muhteşem 10 Film

Kadınların Yönettiği Birbirinden Muhteşem 10 Film

Pınar
20.08.2015 - 16:34

1. A Girl Walks Home Alone at Night

1. A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

Yönetmen: Ana Lily Amirpour

IMDb: 7.1 

İran'da bulunan Bad City kasabası dünyanın geri kalanından soyutlanmış, suçla örülü bir yerdir. Özellikle de gece çöktüğünde kasaba, fahişeler, uyuşturucu satıcıları ve kadın tüccarlarının olur. Ancak bu tekinsiz kabanın sokaklarında geceleri yapayalnız gezinen bir başka figür daha vardır; bir kadın vampir, kasabayı tüm lanetlerinden arındırmak için suçluların peşine düşer. Arash ise şu hayatta belki de en kıymetli varlığı olan klasik arabasını, uyuşturucu bağımlısı babasının borçları nedeniyle satan genç bir adamdır. Arash bir gece arabasını sattığı kişiden geri almak için evine gittiğinde adamın ölmüş olduğunu fark eder. Böylece, olay mahallinde tüm soğukkanlılığıyla bekleyen vampir 'Kız' ile aralarındaki tuhaf ilişki başlamış olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Orlando

2. Orlando

Orlando (1992)

Yönetmen: Sally Potter

IMDb: 7.2 

1928 yılında yayımlanan, büyük yazar Virginia Woolf'un epik-romanı Orlando'dan uyarlanan bu film, bağımsız sinema yapımcısı ve yönetmen Sally Potter'e ait bir prodüksiyon. Bu destansı sinema şahaserinde, dört asırlık bir dönemdeki cinsel politik süreçler aynı oyuncu çerçevesinde ve cinsiyetler değişerek sahneleniyor. Bu yüzyıllık geçişler sürecinde yolu İstanbul'a da uğrayan ana karakter, bu zaman yolculuğunda gönlünü kâh alımlı bir kadına kaptıracaktır kâh yakışıklı bir dahiye. Gerçekten de ilginç bir senaryoya, farklı bir kurguya sahip bir film.

3. The Headless Woman

3. The Headless Woman

The Headless Woman (2008)

Yönetmen: Lucrecia Martel

IMDb: 6.5 

Veronica arabasıyla gerçekleştirdiği bir yolculuk esnasında bir şey’e çarpar. Çarpmanın şokuyla hızla oradan uzaklaşır. Acaba bir çocuğa mı çarpmıştır, yoksa bir köpeğe mi?

Bu hassas soru giderek kadının zihnini daha fazla yormaya başlar. Üstelik bir çocuk ölmüştür aynı yerde. Kadının ailesi olayı kapatsa da, onun içi rahatlamaz. Giderek psikolojik anlamda eşi olmayan bir ruh haline bürünecektir.

4. Caramel

4. Caramel

Caramel (2007)

Yönetmen: Nadine Labaki

IMDb: 7.2

Beyrut’ta yaşayan beş kadın aşk, evlilik, eşlik edilebilecek bir birliktelik, dostluk, iş aramak gibi konu başlıkları ile bir araya gelirler. Bu kadınlar bir güzellik salonunda buluşur her şeyden konuşurlar. Hatta bu birkaç farklı nesilden kadınları içeren sohbetlerdir. Sırlar paylaşılır, hayaller dile getirilir burada. Burası şehrin en renkli yerlerinden biridir. Kadınların her birinin bambaşka hayatları vardır ve aynı zamanda da her biri çok farklı ve kendine göre son derece de güzeldir. Film, bu kadınların paylaşımlarına odaklanıyor.

5. Wadjda

5. Wadjda

Wadjda (2012)

Yönetmen: Haifaa Al-Mansour

IMDb: 7.2

Vecide Suudi Arabistan’ın başkenti olan Riyad kenti yakınlarında yaşayan 10 yaşında bir kız çocuğudur. Muhafazakar bir çevrede büyümesine rağmen, küçük Vecide eğlenceyi ve eğlenmeyi sevmektedir. Üstelik kendisine sunulan sınırları da hep zorlar. Arkadaşlarından Abdullah, onu kız olduğu için aşağılayıcı sözler söyler. Vecide bu duruma çok sinirlenir, bir gün satılık bir yeşil bisiklet görür ve çok beğenir. Ama annesi yaşadıkları toplumda bir kızın bisiklete binmesinin uygunsuz olacağına inanarak bisikleti almasına izin vermez. Vecide ise her şeye rağmen kendi parasını biriktirerek bisikleti almaya kararlıdır. Bir gün okulda ödülü olan Kur'an okuma yarışması düzenlenir ve Vecide yarışmayı kazanmak için kendisini adar. Birincilik ödülü 1000 riyaldir ve Vecide'nin hayaline bir adım daha yaklaşması için bu para yeterli bir miktardır. Tabii yarışmayı kazanmak için de zorlu bir mücadele vermesi gerekecektir.

6. Women Without Men

6. Women Without Men

Women Without Men (2009)

Yönetmenler: Shirin Neshat, Shoja Azari

IMDb: 6.3

İran’da 1953’te şahı yeniden iktidara getiren CIA destekli darbe sürmektedir. İran’ın her köşesinde bir kaos ortamı hakimdir. Bu kaos içerisinde farklı hayatları olan dört kadının yaşamlarında ki zorlukları ve mücadeleyi gözler önüne seren bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Where Do We Go Now?

7. Where Do We Go Now?

Where Do We Go Now? (2011)

Yönetmen: Nadine Labaki

IMDb: 7.4

Ortadoğu'nun diken üstündeki coğrafyasında dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren Labaki kamerasını Lübnan'da hiçliğin ortasında küçük bir köye çeviriyor. Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlarlar. Şiddeti çıkartan erkekleri yatıştırma görevi ise kendilerine has yöntemlerle bu buna başaran kadınlara düşer.

8. Wendy and Lucy

8. Wendy and Lucy

Wendy and Lucy (2008)

Yönetmen: Kelly Reichardt

IMDb: 7.4

Ekonomik durumu iyi olmayan Wendy Carroll, doğru düzgün para kazanabilmek için köpeği Lucy ile birlikte Alaska'daki bir balık fabrikasında çalışmak üzere yola çıkar. Ancak Oregon'da arabası bozulunca bir de üstüne köpeği Lucy'i de kaybedince içinde bulunduğu zor durum onu önemli kararlar almak zorunda bırakacaktır.

9. One Sings, The Other Doesn't

9. One Sings, The Other Doesn't

One Sings, the Other Doesn't (1977)

Yönetmen: Agnès Varda

IMDb: 6.6

Birbirinden farklı kadınların dostluğu ve 70'lerde kürtaj hakkı için verilen mücadeleyi konu alan film, Fransız kadın hareketinden beslenmiş.

10. I Was A Teenage Serial Killer

10. I Was A Teenage Serial Killer

I Was a Teenage Serial Killer (1993)

Yönetmen: Sarah Jacobson

IMDb: 5.6

Sarah Jacobson tarafından yazılıp çekilen 'I Was A Teenage Serial Killer', 19 yaşındaki bir kızın seksist erkekleri öldürmesini konu alıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
6
2
1
1
0
0