Görüş Bildir
Haberler
Arınç'tan HDP'li Vekile: 'Bir Kadın Olarak Sus'

Arınç'tan HDP'li Vekile: 'Bir Kadın Olarak Sus'

Deniz Gök
29.07.2015 - 20:00 Son Güncelleme: 30.07.2015 - 11:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Olağanüstü gündemle toplanan TBMM oturumunda HDP Milletvekili Nursel Aydoğan'a 'Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus' sözleri tepki çeken Bülent Arınç eleştirilere yanıt verdi.

Terör gündemiyle toplanan TBMM oturumunda HDP’li Nursel Aydoğan’a yönelik sözleri tartışma yaratan Arınç, tepkiler üzerine yaptığı açıklamada sözlerinin Meclis disiplini gereği söylenmiş ifadeler olduğunu savundu.

Arınç'ın Twitter'da konuya ilişkin  yaptığı açıklama şu şekilde:

“Meclis çatısı altında görev yapan hiçbir sayın milletvekiline sözlü veya fiil müdahalede bulunmak tarzım değildir. Konuşmam sırasında ısrarla müdahalede bulunan bir kadın milletvekili hanımefendiye ‘Hanımefendi sus. Bir kadın olarak sus’ demek Meclis disiplini gereği söylenmiş bir sözdür. HDP milletvekilleri şov yapıyor.”

Kadın milletvekillerinden Arınç'a tepki: Özür dile

Arınç'ın sözlerine CHP ve HDP’li milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “CHP olarak cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı kadın haklarını ihlal eden bu sözleri şiddetle kınıyoruz. Parlamento çatısı altında böyle bir söz söylenmesi kabul edilemez. Kendisini özür dilemeye davet ediyoruz” dedi.

'Tüm kadınlardan özür dilemeli'

CHP’li vekillerin ardından ise aynı konu üzerine HDP’li kadın milletvekilleri de basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, dünyanın her yerinde savaş kararlarını erkeklerin aldığını ama barışın savunucularının kadınlar olduğunu kaydetti ve ekledi: “Sayın Arınç, bu cinsiyetçi yaklaşımı bir kenara bırakmak durumdadır. Başta HDP’li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemesini istiyoruz. Ataerkilin koca çınarı Arınç, kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. Bu ikazı kadınlara yapıyor ama erkeklere yapamıyor.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şafak Pavey'e de eleştiri

Şafak Pavey'e de eleştiri

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 'Ataerkilin koca çınarı Sayın Bülent Arınç, bugün bir kez daha Meclis'te kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. O ikazı kadınlara yapabiliyor ama erkeklere yapamıyor. Sayın Arınç bu cinsiyetçi yaklaşımı artık bir kenara bırakmak durumundadır. Arınç, başta HDP'li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemeli' diye konuştu.

Birleşimi yöneten TBMM Başkan Vekili Şafak Pavey'i de eleştiren Buldan, bir kadın başkan vekilinin çok daha farklı tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.

>>> Arınç'ın ''Bir Kadın Olarak Sus'' Çıkışına Sosyal Medyadan 17 Tepki

'Bir zihniyetin kadına bakışının dışa vurumu'

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise 32 HDP’li kadın olarak Mecliste yer aldıklarını ifade etti. Arınç’ı yeni tanımadıklarını ve daha öncede hakaretler yaptığını dile getiren Aydoğan, kadınlara yönelik sözlerini hatırlattı.

“Bu aslında bir zihniyetin, AKP zihniyetinin kadına bakışının dışa vurumudur” diyen Aydoğan, “Kınıyoruz kendisini. Şahsıma yapılmış olarak asla değerlendirmiyorum. Kendi milletvekilleri dahil olmak üzere tüm kadınlara yapılmış bir hakarettir. Kendisini özür dilemeye davet ediyorum” diye konuştu.

Arınç başta olmak üzere AKP’lilerin kadınlar konusunda eğitimden geçmesi gerektiğini belirten Buldan, istemeleri halinde bu eğitimi kendilerinin verebileceğini kaydetti.

Radikal ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0