Görüş Bildir
Haberler
Japon Mutfağından Sushi Kadar Ünlü Olamasa da Tadılması Gereken 15 Lezzet

etiket Japon Mutfağından Sushi Kadar Ünlü Olamasa da Tadılması Gereken 15 Lezzet

Gökhan A.
19.12.2014 - 20:51 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 16:14

1. Miso Çorbası

1. Miso Çorbası

Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir. Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.

2. Soba

2. Soba

Soba, kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Makarna gibi incedir, çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir.

3. Onigiri

3. Onigiri

Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.

4. Domburi

4. Domburi

Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir.

5. Pirinç Pilavı (Gohan)

5. Pirinç Pilavı (Gohan)

Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir. Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir.

6. Sashimi

6. Sashimi

Sashimi Japon mutfağının başlıca yemeklerinden olan Sasimi, kısaca çiğ balık olarak tarif edilebilir. Balık eti ince dilimler halinde kesilip soya sosu ve çok ince rendelenmiş wasabi ile servis yapılır. En önemli nokta balığın mutlaka çok taze olmasıdır.

7. Kare Raisu

7. Kare Raisu

Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir. Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat, yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.

8. Ramen

8. Ramen

Çin kökenli olan ve çorba içinde sunulan eriştenin Japon Mutfağı'ndaki adıdır. Genellikle çorbası, et suyu ile yapılır ve dilimlenmiş et, kurutulmuş deniz yosunu, kamaboko, yeşil soğan ve hatta mısır gibi üst malzemeleri ile servis edilir. Japonya'daki hemen hemen her yöre veya ada kendi ramen çeşidine sahiptir.

9. Sukiyaki

9. Sukiyaki

Japon mutfağında sofrada pişirilen sebzeli et yemeği. Batı'da da çok tutulur ve birçok Japon lokantasının menüsünde yer alır. Sukiyaki yayvan bir demir kapta, mangal gibi taşınabilir bir ocak üstünde yapılır. İnce dilimler halinde kesilmiş sığır eti, tofu (soyadan yapılan peynirsi katı yiyecek), şiitake mantarları, soğan, şirataki (tel şehriyeye benzeyen bir yiyecek) ve sebzeyle birlikte et suyu, soya sosu ve şekerden yapılma bir sosun içinde kısa süre pişirilir. Daha sonra çırpılmış çiğ yumurtaya batırılarak yenir.

10. Gyoza

10. Gyoza

Gyoza bizim mantımıza çok benzer. İçerisinde bol sarımsak, çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır. Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir.

11. Sushi

11. Sushi

Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur.

Sushi Japoncada artık kullanılmayan eski dil bilgisi formunda bir terimdir ve eski, mayalanma kökenine dayalı olan “ekşi” anlamına gelir.

12. Okonomiyaki

12. Okonomiyaki

Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz. Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler, ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz.

13. Tempura

13. Tempura

Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır. Orijin olarak 16. yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır.

14. Yakitori

14. Yakitori

Yakitori Japon mutfağından bir tür tavuk kebap. Gelenekesel yakitori sadece tavuğun farklı bölgelerinden yapılırken bugün biraz sığır, domuz, balık, deniz ürünleri ile de yapılıyor. Sadece sebzeyi şişe takarak yapılanlara ise kuşi deniyor. Yakitori genellikle tuz ya da tare denilen tatlı sake, soya sosu ve şekerden oluşan pirinç şaraplı sos ile servis edilir. Bu sos şişteki etin üzerine sürülür, özenle pişirilir; piştikten sonra tekrar bu sosun içine batırılır.

15. Nikujaga

15. Nikujaga

Nikujaga, Japon mutfağındaki meşhur ve hemen her evde fazlasıyla tüketilen pratik bir yemek türü. Niku etin, jaga patatesin kısa ismi yani patatesli et yemeği diyebiliriz. Fasulye, bezele, havuç vb sebzelerle tatlandırılabilir, Japonlara özgü itokonnyaku isimli patatesten yapılan bir yiyecek tatlandırılmasına yardımcı olur fakat bizde bunu sağlamak çok mümkün değil.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
265
130
41
34
33
28
4