Görüş Bildir
Haberler
İşte Yunanistan'ın Kalem Kalem Borcu

İşte Yunanistan'ın Kalem Kalem Borcu

Batuhan
30.06.2015 - 08:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunan halkı, 5 Temmuz'da, emeklilik sistemi, katma değer vergisi ve kurumlar vergisi ile savunma harcamalarına yönelik katı 'kemer sıkma' politikalarını oylayacak. İşte oylanacak o maddeler ve Yunanistan'ın borçları...

Avrupa Birliği (AB), Avrupa merkez bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) oluşturduğu kreditörler, mali yardım için zengin şirketlerden ve varlıklı vatandaşlardan daha fazla vergi alınmasını, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesini şart koşuyor.Kreditörler, Yunanistan'dan bu yılın geri kalan ayları için ek bütçe kanunu kabul etmesini ve gelecek üç yıl için orta vadeli mali stratejinin ana hatlarıyla belirlemesini istiyor. Böylece, bu yıl bütçenin, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1'i, gelecek yıl yüzde 2'si, 2017'de yüzde 3'ü, 2018'de yüzde 3,5'u kadar fazla vermesi bekleniyor.

Toplam borç 323 milyar Euro

Yunanistan'ın 323 milyar euroyu bulan borcunun yüzde 60'ı euro bölgesine, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u IMF'ye, yüzde 8'i Yunan bankaları, yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı Avrupa Merkez Bankası'na.

Peki Yunanistan ödemeyi yapmazsa neler olacak?

Peki Yunanistan ödemeyi yapmazsa neler olacak?

Yunanistan'ın, 1,6 milyar euro değerindeki ödemeyi yapmaması halinde IMF, sürenin dolmasından iki saat sonra ödemenin yapılmadığını resmen ilan edecek. Ancak Yunanistan'ın temerrude düştüğü açıklanmayacak.

Avrupa Merkez Bankası da, 5 Temmuz'da düzenlenecek referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevdutların kendi teminatı altında olduğunu duyuracak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5 Temmuz'daki referandumdan “hayır” çıkması halindeyse, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likidite yardımında bulunmayı da sonlandıracak.

IMF de, 6 Temmuz sabahı, Yunanistan'ın temerrüte düştüğünü açıklayacak.

Bu açıklamanın ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan'ın kredi notunu sert bir şekilde düşürecek

“Evet” oyu çıkması halindeyse, Avrupa Birliği ve IMF, Çipras hükümetinin davranışına göre bir yol belirleyecek.

Buna göre, Çipras hükümetinin istifa etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'a destek olmayı sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluşları da Yunanistan'ın notlarını gözden geçirmeyecek.

Çipras hükümetinin ısrarla istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayır” kararı çıkmış gibi davranılacak.

CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0