Görüş Bildir
Haberler
İşte Türkiye'nin Çocuk Yaşta Annelik Haritası

İşte Türkiye'nin Çocuk Yaşta Annelik Haritası

yelda kahveci
26.02.2014 - 13:15

19 Yaş Altı Doğurganlıkta Niğde Birinci Oldu

19 yaş altı doğurganlığın iller bazında değerlendirildiği araştırmada birinci sırada Niğde, ikinci sırada Nevşehir, üçüncü sırada ise Kars yer aldı.

Türkiye'nin çocuk yaşta annelik haritası ilk kez çıkarıldı. 'Erken yaşta annelikte' birincilik Niğde'de. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), sık sık tartışma konusu olan 'çocuk yaşta anneliği' iller bazında kıyasladı. Vakfın araştırmasına göre, 19 yaş altı doğurganlığında birinci sırada Niğde, ikinci sırada Nevşehir, üçüncü sırada Kars var.

RESMİ VERİLER DİKKATE ALINDI

Hürriyet'te yer alan habere göre; 15 yaş altı doğumlarda ise resmi kayıtlara yansımış Türkiye rakamı 346. Araştırmayı yapan isimlerden Ülker Şener, 'Biz resmi verileri dikkate aldık. Ama resmi kayıtlara yansımayan birçok doğum da söz konusu' bilgisini verdi.

ORTA VE DOĞU ANADOLU ÖN PLANA ÇIKTI

81 il için 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi' hazırlayan TEPAV, çalışması sırasında iller bazında erken yaşta anneliği de araştırdı. Hülya Demirdirek ve Ülker Şener'in yaptığı çalışmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre, 19 yaş altı doğurganlık verilerinde Orta ve Doğu Anadolu öne çıktı.

İLK SIRADA NİĞDE VAR

En yüksek ergen doğurganlık oranı da Niğde'de görüldü. Niğde'de ergen doğurganlık oranı binde 146 olurken, bunu Kars binde 141,86, Muş binde 135.85, Iğdır binde 127.18, Ardahan binde 125.79'luk oranlarlı takip etti. Edirne de binde 110 ile erken yaşta annelik konusunda dikkat çeken illerden oldu. Bu durumun nedeni nüfusun yoğunluğu Romanlarda erken yaşta anneliğin yaygınlığı ile açıklandı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KAYSERİ ÖNE ÇIKIYOR

Ergen doğurganlık oranının en düşük olduğu illerin başında binde 35,88'lik oranı ile Tunceli geldi. Tunceli'yi binde 38.87 ile Trabzon, binde 45.25 ile Rize, binde 46.19 ile Bolu, binde 48.65 ile İstanbul ve binde 51.27 ile Eskişehir izledi. Büyükşehirler içinde ise Kayseri binde 97.69 ve Gaziantep binde 95.9 ile en yüksek ergen doğurganlık oranına sahip iller olarak öne çıktı. Ergen doğurganlığının en düşük olduğu büyükşehir ise binde 48.65 ile İstanbul oldu.

346 TANE 15 YAŞ ALTI DOĞUM BELİRLENDİ

Araştırma için 15 yaş altında anne olanlarla ilgili olarak iller bazında bir çalışma yürütüldü. Bu kapsamda tüm Türkiye'de kayıtlara girmiş 346 adet '15 yaş altı anne olma' vakası görüldü. Bu iller arasında yer alan İstanbul'da ve İzmir'de 24'er, Kahramanmaraş'ta 14, Adana'da 20, Ağrı'da 20, Van'da 16 'çocuk yaşta anne' çıktı. Diyarbakır'da 9, Gaziantep'te 6, Iğdır'da 9 çocuk da aynı kayıtlara girdi.

'HEPSİ KAYITLARA GİRMİYOR'

Araştırmayı yapan isimlerden olan Ülker Şener, çocuk anneliğini hesaplarken 19 yaş altında çocuk sahibi olanları göz önünde bulundurduklarını söyledi. Şener, 'TÜİK Seçilmiş Göstergelerle İller verisini baz aldık. Ancak gizlenen saklanan vakaların TÜİK verisine ne kadar yansıdığı da tartışma konusu. Doğan çocuğun başkası, ailenin bir büyüğü adına kaydedilmesi veya nüfus cüzdanının çok sonra çıkarılması gibi vakalar yansıyor mu örneğin. Biz toplam doğumlar içinde 19 yaş altı kız çocuklarının yaptığı doğumları hesapladık. Bir ildeki 1000 doğumdan kaçı 19 yaş altı kız çocuklarına ait verisine baktık' dedi.

sondakika.com

Kaynak: http://www.sondakika.com/haber/haber-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0