Görüş Bildir
Haberler
Irak, Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne Çağırdı

Irak, Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne Çağırdı

ATKN
05.12.2015 - 20:25 Son Güncelleme: 05.12.2015 - 20:26

Irak Dışişleri Bakanlığı, Musul'daki Başika kampına rotasyon gereği sevk edilen Türk askerlerinin geri çekilmesi talebiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı çağırdı. Bakanlık, gelişmeyi 'saldırgan tavır' olarak nitelediklerini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’yı çağırarak Türkiye’nin Musul’daki askerlerini geri çekmesini talep etti.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı

'Düşmanca bir davranış'

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, 'Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor' denildi.

‘Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yok’

‘Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yok’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, “Türk askerinin Musul'a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aşan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir” dedi.

“Türkiye'nin önceliği, Irak ve Suriye'nin istikrar ve refahıdır” diyen Davutoğlu, “Bunun için de başta DEAŞ ve PKK olmak üzere bütün terör örgütlerinden bu iki dost ülkenin kurtulması gerekir. Biz de komşumuz ve dostumuz Irak'ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek, huzur ve istikrarına katkıda bulunmak üzere her zaman olduğu gibi bugün de yardıma hazırız' görüşünü paylaştı.

Savunma bakanları görüşmesi

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Kimse şu veya bu gerekçeyle yapılan bu faaliyeti, dayandığı eksenden ve zeminden ayrı değerlendirmemelidir. Oradaki eğitim kampında askerlerimiz, Musullulara ve Peşmergelere gerektiğinde eğitim vermekte, o bölgenin korunması için de rutin rotasyon faaliyetleri yapılmaktadır. İki ülkenin savunma bakanlarının bugün telefonda görüşmeleri söz konusudur. 

Ayrıca Irak Savunma Bakanı'nın yakın zamanda ülkemize ziyareti de öngörülmektedir. İnşallah ben de daha önce planlanmış şekilde Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı için bakanlarımızla geniş bir heyetle en kısa zamanda Bağdat'ı ziyaret edeceğim. Irak Cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz.'

Haziran 2014’te IŞİD’in ele geçirdiği Musul’a Irak ordusu şimdiye kadar herhangi bir operasyon düzenlemedi. Uluslararası kamuoyundan askerlerine eğitim ve silah bekleyen Irak, doğrudan müdahalelere ise şiddetle karşı çıkıyor.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da, Irak Başbakanı Haydar İbadi gibi Türk askerlerinin çekilmesi çağrısı yaptı, olayı ‘uluslararası hukuka aykırı’ olarak niteledi.

ABD: Haberimiz var

ABD: Haberimiz var

ABD ise Türkiye’nin konuşlandırdığı askerlerden haberdar olduklarını söyledi ancak bu hamlenin IŞİD karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.

ABD’li yetkililer de Irak’a özel kuvvetler gönderileceği açıklamasını yapmış, bu birliklerin Suriye sınırından içeri girip çıkarak IŞİD’e baskınlar düzenleyeceğini söylemişti. Irak Başbakanı İbadi bu açıklamaya tepki göstermiş, 'IŞİD’le savaşmak için yabancı askere ihtiyacımız yok' demişti.

Reuters, Al Jazeera ve CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
10
9
8
5
3
0