Görüş Bildir
Haberler
İlhan Cihaner'den 17 Aralık Başvurusu: ‘Yeni Delil Var, Soruşturma Tekrar Açılsın’

İlhan Cihaner'den 17 Aralık Başvurusu: ‘Yeni Delil Var, Soruşturma Tekrar Açılsın’

ATKN
26.05.2016 - 16:37

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki takipsizlik kararının kaldırılarak yeni bir soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Cihaner, Zarrab hakkında ABD’de açılan dava ve Babek Zencani hakkında İran’da verilen kararın 'yeni delil' veya 'yeni bir suçun işlendiği izlenimi' niteliğinde olduğu kabul edilerek derhal soruşturma açılması gerektiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre Cihaner, Reza Zarrab hakkında ABD’de açılan dava ve Babek Zencani hakkında İran’da verilen kararın 'yeni delil' veya 'yeni bir suçun işlendiği izlenimi' niteliğinde olduğu kabul edilerek derhal soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Cihaner, bu soruşturmada İran ve ABD’den Zarrab ve Zencani dosyalarının istenmesini ve Zencani’nin tanık sıfatıyla ifadesinin alınmasını da istedi.

Cihaner, başsavcılığa verdiği dilekçede İstanbul Başsavcılığının, 17 Aralık soruşturması kapsamında 53 kişi hakkında, 2014 yılında takipsizlik kararı verdiğini ve karara yapılan itirazların İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesince reddedildiğini hatırlattı.

'Bu bir mecburiyet'

'Bu bir mecburiyet'

17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde aralarında dört eski bakan ve yakınlarının yanı sıra bazı iş adamları hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine açılan soruşturmalarda takipsizlik kararları verilmiş, bu karara yapılan itirazlar da ilgili mahkemeler tarafından reddedilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlhan Cihaner konuyla ilgili Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Hukukumuzda kovuşturma ve soruşturma mecburiyeti ilkesi geçerli. Bu ilkeye göre cumhuriyet savcıları herhangi bir şekilde suç işlendiği yolunda bir duyum aldıklarında derhal soruşturma açarak işin esasını araştırmak zorunda. Bu bir mecburiyet' dedi.

Cihaner, dilekçesinde Zarrab için ABD'de açılan dava ve Zencani hakkında İran'da verilen kararın 17 Aralık' iddiaları ile ilgili iddiaların araştırılmasını gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Her iki dava dosyasındaki deliller ve iddialar ile verilen karar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, 17 Aralık soruşturmasında karara esas alınmayan delilleri tamamlayan deliller olduğu ve bu delillerin esasen tek başına soruşturmanın yeniden açılmasına ve/veya dava açılmasına yeterli olduğu anlaşılmaktadır.'

'Buradaki takipsizlik gerekçeleri delillerin yasal olarak toplanmadığına ilişkindi'

'Buradaki takipsizlik gerekçeleri delillerin yasal olarak toplanmadığına ilişkindi'

Reza Zarrab, Mart ayı sonundan beri ABD'de tutuklu bulunuyor

Cihaner, Cumhuriyet savcılarının bugüne kadar kendiliğinden harekete geçmeleri konusunda bir gelişme görmediği için bu başvuruyu yaptığını belirterek, 'Eğer Türkiye'deki savcılar ve adalet mekanizması bunu böyle yapmazsa önümüzdeki dönem içinde Türkiye'deki bazı politikacıların Pinochet benzeri yaptırımlarla yani gittikleri ülkelerde yaptırımlarla karşı karşıya kalmaları riski var' dedi.

Türkiye'deki 17 Aralık soruşturması takipsizlik kararının 'delillerin yasal olarak toplanmaması' gerekçe gösterilerek verildiğini hatırlatan Cihaner, 'Gerek İran gerekse ABD ile adli yardımlaşma anlaşmalarımız var. Eğer o evraklar istenirse başka yargı sistemlerinin dosyalarını da görebilmiş olacağız. Buradaki takipsizlik gerekçeleri delillerin yasal olarak toplanmadığına ilişkindi. Oysa oradaki soruşturmalar için bu argüman geçerli olmayacak' diye konuştu.

Reuters ve Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın