Görüş Bildir
Haberler
İklim Değişikliğinin Tehdit Ettiği Akdeniz Ormanlarından 9 Ağaç Türü

İklim Değişikliğinin Tehdit Ettiği Akdeniz Ormanlarından 9 Ağaç Türü

WWF-Türkiye
24.03.2017 - 03:08

Akdeniz ormanları dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerlerden biri. WWF-Türkiye 2013 yılından beri bölgenin iklim değişikliğine uyum sağlayabilmesi için çalışıyor. 

Bu yıl #DünyaSaati etkinliği Akdeniz ormanlarına dikkat çekiyor. WWF-Türkiye sizi 25 Mart 20.30-21.30 arasında iklim mücadelesine katılmaya ve Akdeniz ormanlarına desteğinizi göstermeye çağırıyor.

Kaynak: http://www.dunyasaati.org/
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ardıç

1. Ardıç

Boylu ardıç (Juniperus excelsa) sıcağa, soğuğa, kuraklığa kısacası her koşula dayanıklılığı ile bilinir. Koyu mor/kırmızı renkli odunu çok dayanıklı ve kaliteli olup müzik aleti yapımı gibi farklı alanlarda kullanılır.

2. Datça hurması

2. Datça hurması

Datça hurması (Phoenix theophrastii) Türkiye’de bulunan tek doğal palmiye türüdür ve ağaç kategorisinde sayılmaz. Datça yarımadasında ve Girit Adası’nda yetişen bu ağacın, tek bir sapın ucunda bol miktarda çıkan meyveleri yenmez.

3. Göknar

3. Göknar

Toros göknarı (Abies cilicica) kendine özgü estetik bir şekli olan, gösterişli bir orman ağacıdır. Tomurcukları reçineli olan Toros göknarının alt türü yalnızca Türkiye'de görülür.

4. Kızılçam

4. Kızılçam

Kızılçamın (Pinus brutia) dünya üzerinde en geniş alana sahip olduğu yer Türkiye’dir. Narin ince yaprakları, kızıla çalan gövde ve dalları ile Akdeniz’e en çok yakışan ağaç olarak nitelendirilir.

5. Meşe

5. Meşe

Kermes meşesi (Quercus coccifera) deri gibi sert ve parlak, uçları sivri ve batıcı yapraklara sahiptir. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde rastlanan bu ağacın meyvesine 'palamut' adı verilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sandal Ağacı

6. Sandal Ağacı

Sandal ağacı (Arbutus andrachne) çoğunlukla birden fazla kızıl renkli gövdeden oluşan küçük bir ağaçtır. Beyaz renkte çan şeklinde çiçek açan sandal ağacının meyveleri yenmez.

7. Sedir

7. Sedir

Toros sediri (Cedrus libani) dünyada sadece Toros Dağları’nda ve Lübnan’da doğal olarak yetişen bir ağaç türüdür. Çok değerli ve yaygın kullanımlı kerestesi ve fıçı biçiminde kozalakları vardır.

8. Servi

8. Servi

Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens) birçok ağaç türünün yetişmediği zayıf topraklarda bile iyi gelişir. Uzaklardan fark edilen ince ve uzun boylu Akdeniz servisi halk türkülerimize konu olmuştur. Kozalakları ise futbol topuna benzemektedir.

9. Sığla

9. Sığla

Anadolu sığlası (Liquidambar orientalis) yalnızca Türkiye’de yetişir ve dünya çapında korunması gereken ağaç türleri listesindedir. Odunu güzel kokuludur ve gövdesinden elde edilen 'sığla yağı' adlı balsam, ilaç ve parfümeri endüstrisi tarafından kullanılır.

Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor!

Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor!

İklim değişikliği Akdeniz ormanlarını tehdit ediyor. Sen de 25 Mart'ta iklim mücadelesine katıl, WWF-Türkiye'nin Akdeniz ormanları projesini destekle: ORMAN yaz 8486'ya gönder, 10 TL bağışla!*

Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor

*AVEA ve VODAFONE hatlarından yapılan bağışlarda, 10 TL bağış miktarına ilaveten 1 SMS ücreti alınır. TURKCELL hattından yapılan bağışlarda 10 TL dışında ayrı bir ücret alınmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
11
9
6
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın