Görüş Bildir
Haberler
J.R.R. Tolkien ile C.S. Lewis’ın İlişkisi Sinemaya Aktarılıyor

J.R.R. Tolkien ile C.S. Lewis’ın İlişkisi Sinemaya Aktarılıyor

Ulaş
24.07.2014 - 17:29 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 15:28

İki sıkı arkadaş ve aynı zamanda iki dişli rakiplerdi: Fantastik edebiyatın güçlü kalemleri J.R.R. Tolkien ile C.S. Lewis’ın ilişkisi sinemaya aktarılıyor. Simon West’in yöneteceği film için 2015’i bekleyin

Yüzüklerin Efendisi, Hobbit ve Silmarillion gibi fantastik edebiyatın “kutsal sayılan” kitaplarını kaleme alan Tolkien, mitolojiden ve dinî söylencelerden yararlanarak Orta Dünya denilen yepyeni bir evren yaratmıştı. C.S. Lewis ise Tolkien’in ünlü üçlemesi gibi beyazperdeye aktarılan Narnia Günlükleri serisiyle tanınmıştı. İki meslektaşın uzun yıllara yayılan dostluğu ve çekişmesi, Tolkien & Lewis adlı filme konu oluyor.

GRUP BİLE KURDULAR

Yazarların ikisi de, Oxford’da İngiliz Edebiyatı profesörü olmadan önce I. Dünya Savaşı döneminde İngiliz ordusunda görev almış olsa da, film, savaş sonrası İngiltere’sine odaklanacak. Fantastik edebiyata küçük yaştan itibaren merak salan yazarlar, Oxford yıllarında Inklings adlı bir edebiyat topluluğu kurmuşlardı. Lewis ile Tolkien, diğer Oxfordlu profesörlerle birlikte toplulukta fantastik kitaplar okuyup tartışmalar düzenledi.

Tolkien ile Lewis’in ortak yönleri aslında epey fazla olsa da filmin merkezinde ikilinin inanç tartışmalarının yer alacağı açıklandı. Agnostik olan Lewis’ın, Katolik Tolkien’le yaptığı konuşmalar sonrasında Hıristiyan olduğu ve hatta birçok kitabının dinî alt metinler taşıdığı biliniyordu. Gittikçe popülerleşen ve Narnia Günlükleri çok satan kültler arasına giren Lewis, o yıllarda psikolojik sorunlar yaşayan Tolkien’i, Yüzüklerin Efendisi serisini bitirmesi için cesaretlendirmiş, kitap yayımlandıktan sonra da Tolkien’i Nobel’e aday göstermişti. Ne ki, Tolkien bu dönemde Lewis’ı “Hıristiyanlığın poster çocuğu” sözleriyle eleştiriyordu. İkilinin arası Lewis’ın, Hıristiyanlığı sorgulamasıyla iyice kopmuştu.

TOLKIEN, TOLKIEN ÜSTÜNE

Tolkien & Lewis, 18 milyon dolar gibi yüksek sayılabilecek bir bütçeye sahip. Gelecek yıl gösterime girmesi beklenen filmin, yönetmen koltuğunda Tomb Raider ve The Expendables 2/ Cehennem Melekleri 2 gibi filmlerden tanınan Simon West olacak. Öte yandan 2015’te Tolkien’in hayatını anlatan bir filmin daha vizyona girmesi bekleniyor. Tolkien isimli film, yazarın orduda görev yaptığı dönemi konu alıyor.

  • Taraf
Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-iki-efs...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın