Görüş Bildir
Haberler
Sadece Çocukların Değil, İçinizdeki Çocuğun da Okuması Gereken 15 Enfes Kitap

etiket Sadece Çocukların Değil, İçinizdeki Çocuğun da Okuması Gereken 15 Enfes Kitap

Taner Bayram
15.07.2016 - 18:49

Zihnimizde 'çocuk kitabı' olarak kodlanan kimi kitaplar vardır. Çocukluğumuzda ya da ilk gençliğimizde okumuşuzdur bu kitapları; ya da çocukluğumuzda okumamış kaçırmış isek, yine aynı nedenle 'çocuk kitabı' olduğu gerekçesiyle tekrar dönüp okumamışızdır. 

Bu kitaplardan bazıları ise çocuk edebiyatı kavramını hayli aşan usta işi eserlerdir ve sadece çocukların değil, her yetişkinin hem keyifle okuyacağı bir edebî lezzete hem de ders niteliğinde görüşler barındıran zengin bir düşünce dünyasına sahiptir.

İşte bu niteliğe sahip 15 yapıtı sizin için derledik dostlar. İyi okumalar diliyorum, kitabınız bol olsun! 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Küçük Prens", Antoine de Saint-Exupery

1. "Küçük Prens", Antoine de Saint-Exupery

'Hoşça git,' dedi tilki. 'Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.' Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: 'Gerçeğin mayası gözle görülmez.'

Küçük Prens'ten hepimizin alacağı dersler var.

2. "Şeker Portakalı", Jose Mauro De Vasconcelos

2. "Şeker Portakalı", Jose Mauro De Vasconcelos

Yazarlıkta karar kılıncaya kadar, boks antrenörlüğünden ressam ve heykeltıraşlara modellik yapmaya, muz plantasyonlarında hamallıktan gece kulüplerinde garsonluğa kadar çeşitli işlerde çalışan Jose Mauro de Vasconcelos'un başyapıtı Şeker Portakalı, 'günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü'dür. 

Çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran Vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan Şeker Portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze'nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı 'yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını' söyler.

3. "Charlie'nin Çikolata Fabrikası", Roald Dahl

3. "Charlie'nin Çikolata Fabrikası", Roald Dahl

Charlie; annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle,  büyük bir kentin bitiminde, küçük bir tahta barakada yaşamaktadır. Yoksuldurlar. Charlie çikolataya bayılır, ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, yılda bir kez, küçük bir çikolata girer evlerine. 

Bu büyük kentte, Charlie'lerin evinden bile görülen, kocaman bir çikolata fabrikası vardır; dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Günlerden bir gün, fabrikanın sahibi Bay Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar; Charlie de adaylardan biridir...

4. "Alice Harikalar Diyarında", Lewis Carol

4. "Alice Harikalar Diyarında", Lewis Carol

Alice nehir kenarında ablasının dizi dibinde yarı uyur yarı uyanık, acaba kendime papatyalardan bir taç mı yapsam derken, telaşla yanından yeleği ve köstekli saatiyle kim bilir nereye yetişmeye çalışan pembe gözlü beyaz bir tavşan geçer. 

Tavşanın peşinden hızla koşmaya başlayan Alice, tavşan deliğinden geçerek bambaşka bir dünyaya merhaba der. Alice, Harikalar Diyarı'nda meraklı bir yolculuğa çıkarken, biz de zihnindeki acayip dünyayla tanışırız.

5. "Huckleberry Finn'in Maceraları", Mark Twain

5. "Huckleberry Finn'in Maceraları", Mark Twain

Kızılderili Joe'nun hazinesinden kendisine düşen payı alan Huck, ayyaş babasından kurtulmak için bir yol aramaya başlar. Babası, parayı kendisinden çalmaya kalkışacaktır. 

Sonunda Huck, herkesi, öldürülmüş olduğuna inandıracak bir yol bulur ve kasabadan kaçar. Yolda zenci köle Jim'le karşılaşır. Birbirlerine yardım etmeye karar verirler; ancak iki insan avcısı, zenciyi tuzağa düşürüp yakalar ve Jim'i, Tom Sawyer'ın teyzesine satarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Momo", Michael Ende

6. "Momo", Michael Ende

Momo karşısındakileri, aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi... Momo'nun yanında oynanan oyunlar başka hiçbir yerde oynanamazdı. Yaşanılan gün içinde çok büyük bir sır vardır. Bu büyük sır zamandır. 

Onu ölçmek için saatler ve takvimler yapılmıştır, ama bunlar hiçbir şey ifade etmez. Herkes çok iyi bilir ki, bazen bir saatlik süre insana ömür kadar uzun gelirken, bazen de göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Çünkü zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir. Bu gerçeği hiç kimse duman adamlardan daha iyi bilemezdi...

7. "Define Adası" Robert Louis Stevenson

7. "Define Adası" Robert Louis Stevenson

'Bir gün beni kenara çekmiş ve gözümü dört açıp, 'tek bacaklı bir denizci'yi görür görmez ona haber vermem karşılığında her ayın ilk gün dört gümüş peni vaat etmişti. Bu kişinin nasıl rüyalarıma girdiğini anlatmama gerek yoktur sanırım. Fırtınalı gecelerde, rüzgar evin dört bir yanında uğuldarken ve dalgalar var güçleriyle kıyıda ve kayalıklarda patlarken, bin olarak çıkardı karşıma. 

Bacağı bazen dizinden kesik olurdu, bazen kalçasından. Bazen de tek bacağı gövdesinin orta yerinden fırlayan korkunç bir canavara dönüşürdü. Ama tek bacaklı denizciden korkmama rağmen, kaptanın kendisinden, onu tanıyan herkesten daha çok korkardım.

8. "Harry Potter ve Felsefe Taşı" J. K. Rowling

8. "Harry Potter ve Felsefe Taşı" J. K. Rowling

'Harry, elleri titreyerek zarfı çevirince mor balmumundan bir mühür gördü; bir arma - koca bir 'H' harfinin çevresinde bir aslan, bir kartal, bir porsuk, bir de yılan.'

HARRY POTTER sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. 

Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar...

9. "Oliver Twist", Charles Dickens

9. "Oliver Twist", Charles Dickens

Oliver Twist, düşkünler evinde dünyaya gelmiş ve yetim kalmış bir çocuktur. Daha fazla yemek isteme cesaretini gösterdiği için düşkünler evinden kovulur ve bir cenaze levazımatçısının yanına girer. 

Orada da kötü muamele görünce kaçar, ama bu kez de yankesici Fagin ve çetesinin eline düşer. Yeraltı dünyasının acımasız ortamında korkunç Fagin’in pençesinden kurtulmak için akıl almaz serüvenlere atılan Oliver’ı hiç ummadığı bir gelecek beklemektedir...

10. "Seksen Günde Devr-i Alem" Jules Verne

10. "Seksen Günde Devr-i Alem" Jules Verne

Phileas Fogg, kimsenin hakkında hiçbir şey bilmediği zengin ve kibar bir İngiliz beyefendisidir. Son derece düzenli bir hayat sürmesi, titiz ve dakik yaşayan biri olmasıyla ünlüdür. 

Bir gün, üyesi olduğu “Londra Bilim Kulübü”nde, gerçekleştirilmesi imkânsız gibi görünen bir konuda, servetini ortaya koyarak iddiaya girer: Dünyanın çevresini 80 günde dolaşacaktır, hem de hava yolu kullanmaksızın, önceden hiçbir ayarlama ve planlama yapmaksızın...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Matilda", Roald Dahl

11. "Matilda", Roald Dahl

Matilda, kitap okumaya karşı doyulmaz bir iştahı olan çok zeki, olağanüstü bir kızdır. Üç yaşına geldiğinde evdeki gazete ve dergileri inceleyerek kendi kendine okumayı öğrenmiştir. Dört yaşına geldiğinde köy kütüphanesindeki tüm kitapları bir çırpıda bitirmiştir. Anne-babası Bay ve Bayan Wormwood ise onun işe yaramaz bir baş belası olduğunu düşünmektedir. 

Onların yalnızca televizyon izlemekle ve insanları aldatarak para kazanmakla ilgili olduklarını gören Matilda, anne-babasını cezalandırmaya karar verir. Kendisine her kötü davrandıklarında şu ya da bu şekilde buna bir karşılık verecektir. 

Bu zeki, sevimli küçük kız çok geçmeden doğaüstü güçleri olduğunu da keşfedecektir. Bu güçler yalnızca evde değil, Matilda ve sınıf arkadaşlarının gelmiş geçmiş en korkunç başöğretmen olan Bayan Trunchbull'la başa çıkarken de çok işine yarayacaktır.

12. "Vahşetin Çağrısı", Jack London

12. "Vahşetin Çağrısı", Jack London

Eserde, dondurucu soğukların hakim olduğu diyarların, vahşi ıssızlığı içinde hayatta kalma mücadelesi veren 'güçlü' kızak köpeği Buck'ın efsaneleşen serüvenini Jack London'un o renkli ve sürükleyici kaleminden okuyacaksınız...

13. "Bitmeyecek Öykü", Michael Ende

13. "Bitmeyecek Öykü", Michael Ende

'Ne İstiyorsan Onu Yap!'

Fantazya'nın sınırsız güç simgesinin üzerinde bu yazı vardı. Ama Bastian bu tümcenin gerçek anlamını ancak uzun, güçlüklerle dolu aramalardan sonra öğrendi...

14. "Küçük Kara Balık", Samed Behrengi

14. "Küçük Kara Balık", Samed Behrengi

Kış ortasında bir akşam vaktiydi. Denizin en derin yerinde, yaşlı mı yaşlı bir balık nine sayıları on iki bini bulan çocuklarıyla torunlarını çevresine toplamış, onlara bir masal anlatıyordu...

15. "Martı Jonathan Livingston", Richard Bach

15. "Martı Jonathan Livingston", Richard Bach

Durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı. Sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. İşte zor bir gün daha başlıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sizce bu kitapları yetişkinler de okumalı mı?

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Not: Her kitap listesi gibi bu da 'eksik' bir liste. Lütfen yorumlarda olmasını istediğiniz kitapları eksik etmeyin. Daha sonra görüşleriniz doğrultusunda listeyi güncelleyebiliriz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
718
322
105
49
38
32
29
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dissident

Sineklerin Tanrısı - William Golding

Therewasauser

Hayvan Çiftliği-George Orwell

Nehir Kurtçu

Çocuk Kalbi nerede