Görüş Bildir
Haberler
Hayatımızda Yer Alan Tüm Teknolojilerde İmzası Olan Nikola Tesla'nın 10 Ölümsüz İcadı

etiket Hayatımızda Yer Alan Tüm Teknolojilerde İmzası Olan Nikola Tesla'nın 10 Ölümsüz İcadı

Altay Şengür
01.08.2015 - 20:18 Son Güncelleme: 18.12.2017 - 17:58

Onun için derler ki:

''Eğer size birisi bir şeyi kimin icat ettiğini sorarsa ve siz o şeyi icat edenin kim olduğunu bilmiyorsanız 'Tesla icat etti' deyin, büyük ihtimalle doğru cevap vermiş olursunuz.'

1. Dönen Manyetik Alan

1. Dönen Manyetik Alan

Tesla’nın ilk çığır açıcı buluşu, Hırvatistan’daki profesörünün ona doğru akım yerine alternatif akımla çalışan bir motor yapmanın imkansız olduğunu söylemesiyle ortaya çıktı. 1882 yılında Paris’e taşınarak Continental Edison Şirketi’nde çalışmaya başladı. Bu şirket Edison’un fikirlerini Avrupa’da uygulama konusunda çalışmalar yapıyordu. Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. Oradayken çalıştığı döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti. Aynı zamanda indüksiyon motorları üzerine çalışmaya başlayan Tesla dönen manyetik alanlar ile bu dönemde ilgilenmeye başladı.

2. Alternatif Akım

2. Alternatif Akım

Nikola Tesla'nın hiç şüphesiz en bilinen ve dünyadaki bilinen teknolojiye yeni bir yön verme potansiyeli olan fikirleri alternatif akım üzerineydi. Ona göre doğru akım tamamen saçmalıktan ibaret olan bir şeydi ve kesinlikle değiştirilmesi gerekiyordu. Bu fikrini hayata geçirmek amacıyla alternatif akım elektrik sistemini tasarladı ve su gücünden yararlanarak hidroelektrik santralleriyle bu gücü enerjiye çevirmeyi planladı. Bugün Niagara Şelalesi heybetli bir Nikola Tesla heykeli önünde çağlamaktadır.

3. Tesla Bobini

3. Tesla Bobini

Tesla bobini, radyo frekanslarında yüzbinlerce volta varılmasını sağlayan yüksek frekans transformatörüydü. Elektrik akımı bu aletin tepesinden sıçramalara neden oluyor ve mavi kıvılcımlar çıkartıyordu. Bu elektrik deşarjlarının bir alıcı tarafından kablosuz olarak alınabilmesi elektrik enerjisinin kablosuz transferini sağlamış olacaktı. 

Çok fazlı alternatif akımlar kullanarak çok yüksek voltajda şimşekler yaratabilen bir makinedir. Böylece fraktal şeklinde şimşekler yaratılabiliyor. Günümüzde eğlence ve gösteri amacıyla kullanılıyor. Hatta müzik bile yapanları var.

4. Uzaktan Radyo Kontrolü

4. Uzaktan Radyo Kontrolü
www.radikal.com.tr

Marconi radyonun babası olarak bilinmektedir. Fakat radyonun asıl mucidi Tesla’dır. Tesla, geleneksel elektrik fuarının geliştiği alanın ortasına büyük bir tank koydu ve suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Nikola Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı. Tesla, bu gösteriyle tüm dünyanın dikkatini üstüne çekmişti.

5. İyonosfer Çalışmaları ve Türbinler

5. İyonosfer Çalışmaları ve Türbinler

Tesla dünyanın katmanlarından biri olan iyonosferin insanlığın yararına kullanabileceğini söyleyen ve bunu ispatlayan bilim adamıdır. İyonosfer, 19. yüzyılda keşfedilmiştir, dünyanın üzerinde bulunan üçüncü sıra katmandır ve Tesla'yı ilgilendiren en önemli özelliği elektrik enerjisinin ve radyo, ses ve elektro manyetik dalgaların kablosuz olarak çok uzak bir noktadan diğer noktaya taşımasını sağlamaktadır. 

İşin ilginci doğru bir çalışma yaparak Tesla'nın bu hayalini gerçekleştirmek mümkündü ama asla uygulanmamıştı.

6. Kozmik Dalgalar ve Uzay

6. Kozmik Dalgalar ve Uzay

Uzaydaki hayatın varlığıyla da oldukça ilgili olan Nikola Tesla, kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiş ve uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Ancak bunu başardığı dönemde bilim çevresinden yeterli ilgi ve desteği görememiştir çünkü o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri yoktur ve bu yönde yapılan tüm çalışma çöpe gitmiştir. Tesla 1917'nin Ağustos'unda uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir flüoresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıklamıştır.

7. Mega Verici

Tesla’nın en önemli projelerinin başında şüphesiz kablosuz enerji iletimi geliyordu. Tesla, bir dağın üzerine Dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Nikola Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. Bir direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. 40 km uzaklıktaki kasabalarda bile bu gök gürültüsünün işitildiği kaydedilmiştir. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıyordu. Daha sonra kendi patentlerini çıkartacak olan Fritz Lowenstein'ın şahit olduğu bu deneylerde Tesla 26 mil uzaklıktaki 200 ampulü yakmayı başarmıştı!

Birçoğumuz Prestij filmindeki sahneyi hatırlayacaktır..

8. Radar

8. Radar

Tesla, birçok alanda devrim yaratacak çalışmalarına devam etti. 1917’de uzaktaki cisimlerin üzerine elektrik dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir floresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıkladı. Kısacası radar teknolojisinin temelini atmış bulunuyordu. 

Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Tesla’nın önerisi olan 'enerji dalgalarını kullanalım' fikrine Edison’un şiddetle karşı çıkması sebebiyle bugün 'radar' dediğimiz aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.

9. Yüksek Frekans

Modern elektronikteki neon tüpü ve flüoresanın öncülüğünü yapan teknoloji de yine Tesla'nın fikirlerinden ortaya çıkmıştı. Bir yüksek frekans transformatörü ile kendi keşfi olan 'Nikola Tesla Bobinleri' çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçirmesini sağlıyordu. Bu alan üstünde yoğunlaşan Tesla, Mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, Houston Caddesi'ndeki laboratuvarının etrafında hakiki bir depreme neden olmuştu. Binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, Nikola Tesla'nın mekanik osilatörü, yaşlı binayı sarsmıştı!

10. Gizli Patent (Uçak-Helikopter Hibrit)

10. Gizli Patent (Uçak-Helikopter Hibrit)
www.gercekbilim.com

Tesla’nın 1928’de aldığı patentte bir çeşit helikopter - uçak hibriti bir makine görülüyor. Bu makinenin enerji kaybetmeden devamlı serbest enerji elde edebileceğini de öne sürülmüştür. Aynı serbest enerjinin dünyanın güneş etrafında dönmesine neden olan enerji olduğunu ve tarif edilen makinenin dairesel olarak yapılmış konilerden oluştuğu belirtmiştir. Bu gibi bir makinede dünyanın yörüngesel hızına bağlı olarak belli bir hıza ulaştığında havalanıyor. Ayrıca at nalı şeklindeki mıknatısların hareketi sayesinde bir nevi yer çekiminin yenilebileceği düşünülmüştü.

    --- BONUS: NİKOLA TESLA'NIN PEK BİLİNMEYEN 10 İCADI ---

Tekne ya da benzer araçların kontrol edilebilmesi için metod ve gerekli mekanizma

Tekne ya da benzer araçların kontrol edilebilmesi için metod ve gerekli mekanizma

Yayın Tarihi: 8 Kasım 1898

Ozon gazı üretimi için cihaz | Ozon jeneratörü

Ozon gazı üretimi için cihaz | Ozon jeneratörü

Yayın Tarihi: 22 Eylül 1896

Elektromanyetik Motor

Elektromanyetik Motor

Yayın Tarihi: 1 Mayıs 1888

Hava taşımacılığı için araç

Hava taşımacılığı için araç

Yayın Tarihi: 4 Ekim 1927

Yüksek frekanslı akım üretme metodu ve cihazı

Yüksek frekanslı akım üretme metodu ve cihazı

Yayın Tarihi: 22 Eylül 1896

Elektrikli raylı sistem

Elektrikli raylı sistem

Yayın Tarihi: 20 Şubat 1894

Elektrik jeneratörü

Elektrik jeneratörü

Yayın Tarihi: 2 Ocak 1894

Termomanyetik motor

Termomanyetik motor

Yayın Tarihi: 15 Ocak 1889

Debi ölçer

Debi ölçer

Yayın Tarihi: 11 Ocak 1921

Doğru akımdan alternatif akım elde etme metodu

Doğru akımdan alternatif akım elde etme metodu

Yayın Tarihi: 22 Ekim 1889