Görüş Bildir
Haberler
Hayal Ettiğin Değil, Çabaladığın Senin Olur

etiket Hayal Ettiğin Değil, Çabaladığın Senin Olur

Seda Karaağaç
26.09.2023 - 22:40 Son Güncelleme: 11.01.2024 - 15:41

İletişim, öğrenebileceğiniz bir beceridir; bisiklete binmek ya da yazmak gibi. Üzerinde çalışmaya istekliysen, hayatının her kısmının kalitesini hızla artırabilirsin. – Brian Tracy

Bu yazımda belki de en yaygın yapılan hataya değinmek istiyorum: İlişkilerde çaba göstermeden ilişki bekleniyor. Evet, hepimiz bu tür bir düşünceye kapılabiliriz. İlişkilerin bazen pembe bulutlarla dolu olduğu bir hayal âlemi gibi olduğunu düşünürüz, ancak unutmamız gereken bir şey var: Gerçek mutluluklar çaba gerektirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlişkiler üzerine düşünürken, çoğu zaman gerçek aşkın, sonsuz bir tutkuyla birlikte düşünürüz.

İlişkiler üzerine düşünürken, çoğu zaman gerçek aşkın, sonsuz bir tutkuyla birlikte düşünürüz.

Bu, bir bakıma uygundur. Ancak unutmamız gereken bir şey var: Tutkulu, saygılı, birlikte olgunlaşabilecek, birlikte üzülüp, birlikte mutlu olabilmeyi öğreneceğimiz güzel bir ilişki istiyorsak ilişkiyi sağlam köklerle inşa etmek gerekir. Sağlam köklerle inşa etmek de çaba gerektirir.

Bu yolculukta çıkacak pek çok engel olacak. Anlaşmazlıklar, hayal kırıklıkları ve zorlu dönemler yaşanacak ama bu, sizi korkutmasın. Bu, aslında karşılıklı anlayış ile bağların güçlenmesine de faydalı olacaktır ki, gerçek bağlılık ve sevgi dikkate alındığında, bu aşamaların sağlıklı bir şekilde aşılmasıyla ilişki birçok sınavdan geçmiş oluyor. Yani klasik gibi gelen ve aslında çok değerli bir söz vardır ya “iyi günde, kötü günde – hastalıkta, sağlıkta…” diye devam eden ve çok klişe gibi kullanıldığı için anlamını yitirmiş fakat aslında düşününce bir ilişkide olması gereken en önemli şey değil midir? Zor zamanında terk edilen ne çok ilişkiye şahit olmuşuzdur değil mi? Bu sadece partner olarak değil. Aile içinde, arkadaşlık ilişkilerinde, iş ilişkilerinde bile zor bir süreçten geçerken genelde bu durumda destek yerine 'Acaba bu durumdan nasıl faydalanabilirim?' diye düşünen sırtlanlarla dolu olduğunu fark ederiz etrafımızın. İşte bu durumlar aslında ilişkilerimizde verdiğimiz sınavlarımızdır. Sınavı geçenlerle yolumuza devam ederiz, elenenleri hayatımızdan çıkarırız. Bazen çıkaramamak da toksik bir ilişki belirtisidir buna dikkat edin!

İlişkilerde ortaya çıkan en büyük güzelliklerden biri, birbirinizi tanıma fırsatı sunmasıdır. Ancak sadece güzel yanları değil, aynı zamanda kırılganlık ve zayıflıkları da içerir. Birbirinizi kabul etmek, hatalara rağmen sevgiyi sürdürmek ve birlikte büyümek, gerçek bir ilişkinin yapı taşlarıdır.

Her konuda kendi dinamikleri vardır ve bu dinamikleri sürdürülebilir, çözümlemek ve beslemek için çaba göstermek gerekir.

İyi bir ilişki, sadece sevgi ve tutkuyla sürdürülemez. İşte size bazı önemli noktalar:

İyi bir ilişki, sadece sevgi ve tutkuyla sürdürülemez. İşte size bazı önemli noktalar:

İletişim: İyi bir ilişkinin temeli, sağlam bir iletişimin sağlanmasıdır. İletişimin her türlüsü gereklidir güçlü bir ilişki için. Sadece konuşmak değil, aynı zamanda öğrenmek de önemlidir. İletişim kurmayı bilmiyor olabiliriz, farklı şekillerde iletişim kurabiliyor olabiliriz. Bunu hep ‘farklı pencerelerden bakan insanların aynı pencereden de bakabilmeyi öğrendiklerinde iletişim kurabilmeyi ve ilişkinin temel taşlarını oluşturmuş oldukları’ şeklinde tanımlarım. İletişim eksikliği, birçok ilişkinin sonunu getirebilir.

Empati: Partnerinizin bakış açısını anlamak ve empati yapmak, ilişkinizi güçlendirecek bir diğer önemli durumdur. Empati, ilişkinizdeki anlayışınızı arttırır ve bağınızı derinleştirir. Empati yapmak onun baktığı penceren bakabilmek de diyebiliriz. Bu aslında birçok şeyin çözümü ve ortak bir noktada buluşabilmeyi de ifade ediyor. Bazen karşımızdakinin ne hissettiğini ya da ne düşündüğünü anlamadığımızdan acımasızca eleştiririz. Bu da yine iletişim eksikliğinin bir sonucu olarak doğar. 

Zaman ayırma: İlişki de zaman ayrılması benim çok üzerinde durduğum ve önemli bir konudur. İlişkide iki tarafında yoğun bir yaşam tarzı olması mümkündür, ancak bu ilişkinizi ihmal etmeniz ve karşı taraftan da bunun için anlayış bekleyeceğiniz anlamı çıkmamalıdır. Yemek yemek, su içmek kadar önemlidir bir ilişkide iletişim ve zaman ayırmak. Ortak etkinlikleri planlamak ve birlikte zaman geçirmek, bağınızı yapılandırmanızı ve güçlendirmenizi sağlar. 

Gelişmeyi sürdürmeyi unutmamak önemlidir. İlişkiler, birlikte büyüdüğümüz, paylaşımlar yaptığımız ve sevgi ile dolu anılar biriktirdiğimiz yerlerdir. Bir ilişkinin güzelliği, içine kattığımız çaba ile şekillenir. Eğer bir ilişki istiyorsak, onun için çaba harcamaya hazır olmalıyız. Belki de bu, romantik filmlerdeki gibi bir peri masallı olmayacak, ama gerçek bir ilişki her zaman daha değerli ve tatmin edici olacaktır.

Gönlünüzdeki ilişkiyi yaşamanız ve hep mutlu olmanız dileğimle,

Sevgiyle kalın… 

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
1
1
1
0
0