Görüş Bildir
Haberler
Gökçeada'da Atık Su Tesisine Onay...

Gökçeada'da Atık Su Tesisine Onay...

adem kara
28.06.2014 - 11:28 Son Güncelleme: 28.06.2014 - 16:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gökçeada Atık Su Tesisi Yüzünden Kekik Değil, Sintine Kokacak…

‘Türkiye’nin tek organik adası’ olarak bilinen Gökçeada’nın girişindeki Kuzu Limanı’na, sintine (zehirli kimyasallar içeren gemi atık suyu) depolama ve arıtma tesisi kurulacağı ortaya çıktı. Yerel seçim öncesi AKP’li belediye döneminde planlanan tesise onay çıkması MHP’li yeni belediyeyi şaşkına çevirdi; ada sakinleri ve çevreciler kazan kaldırdı.

Hürriyet gazetesinden Şehriban Oğhan’ın haberine göre, tesisin halk plajıyla su altı milli parkı arasında bulunan ve Özel İdare’nin mülkiyetinde bulunan alana yapılması planlanıyor. Plan geçen yıla dayanıyor: Özel idare ve o dönem AKP’de olan belediye, geçen yıl tesisi yapıp işletmesi için yüzde 15’er kâr ortaklığıyla Marinpak şirketiyle anlaşmıştı. Mülkiyetin daha sonra mahkeme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne geçmesi sonrası eski sözleşmeler iptal olmuştu.

Fakat Bakanlık’tan onay çıktı; MHP’li yeni belediye başkanı Ünal Çetin de projeden, Çevre Bakanlığı’ndan gelen “ Müjde, projeniz onaylandı ” telefonuyla haberdar oldu. Önceki belediyenin seçimden sadece iki gün önce Çevre Bakanlığı’na onay için yazı yazdığını anlatan Çetin, ” Başkanlığı devraldıktan 10-15 gün sonra Bakanlık’tan bir arkadaş aradı ve ‘Hayırlı olsun’ dedi… 16 Mayıs’ta 45 gün içinde tesisin hizmet vermeye hazır hale getirilmesine ilişkin yazı aldık. Süre bu hafta sonu doluyor ” dedi.

Gökçeada’nın organik bir ada olduğuna dikkat çeken Çetin, ” Ekonomik olarak zor durumda olsak da biz bu işin içinde olmak istemiyoruz ” diye konuştu. Belediye başkanı, “ Konseptimiz organik bir ada. Sürdürülebilir bir turizm için uğraş verirken bu tür şeylerle zaman kaybetmek istemiyoruz’ ‘ dedi.

Eski belediye başkanı Yücel Atalay ise ‘‘ Belediye kâr etmek istemiyorum, vazgeçtim’ derse kim ne diyebilir? Gökçeada’da yapılacaksa en güzel yer orasıydı ” sözleriyle projenin olası iptali için belediyeye ‘ akıl verdi ‘.

Tüm bu gelişmleri çevrecileri ve ada sakinlerini ayaklandırmış durumda. Çevre Kültür Koruma Derneği Başkanı Nadire Çıplak, “ Ada’ya gelen, kekik kokularını duyarak girer. Tesis yapılırsa sintine kokusuyla karşılaşacak… Gökçeada dünyanın slowcity (sakin şehir) kapsamındaki tek adası. Tesisle hepsi yok olacak ” diyerek tepki gösterdi.

Gökçeada’da organik tarımı kendisinin başlattığını söyleyen Şarap üreticisi Nusret Avcı’ysa, ” Burası bütün Türkiye’nin öncüsü olacak. Organik tarım meslek lisesi düşünülüyor. Ada’nın sintine gibi gemi atıklarıyla kirletilmiş olmasının sadece psikolojisi yeter ” dedi.

Çevreci bir emekli avukat olan Alman Saime Abegg de, ” Hevesle 2010’da buraya geldim. Cennetim oldu burası. Niye cennetimi cehenneme çeviriyorlar? ” diye isyan etti.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/baska-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0