Görüş Bildir
Haberler
Gizli Depresyona Sahip İnsanların 11 Özelliği

Gizli Depresyona Sahip İnsanların 11 Özelliği

Bengisu Azder
22.01.2015 - 18:25 Son Güncelleme: 23.01.2015 - 03:32

Bu yazıyı okuyacakları ikiye ayırabiliriz; bu maddelerde sevdikleri insanlardan izler görecek olanlar ve kendi yansımalarıyla karşılaşacak olanlar.

Depresyon genelde görülmez, fark edilmez veya teşhis edilmez. Gizli depresyondan muzdarip insanlar, kendi iç dünyalarıyla başa çıkabilen ve yaşadığı zorlukları pek belli etmeyen insanlardır. Bunun en yakınları bile farkında olmayabilir ve teşhis hiçbir zaman konulmayabilir. 

Problem şu ki, biz kişinin çektiği zorlukların kocaman bir yara gibi ortada olduğunu düşünürüz, oysaki bunlar çoğu zaman çok dikkatli bakmadıkça kendini belli etmez.

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/lexi-he...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İyi görünmek için ekstra efor harcarlar, hatta herkesten neşeli ve mutlu görünürler.

Depresyonda olan insanların iç karartıcı bir kişiliği olduğu fikri tam olarak doğru değildir. Depresyon bir ruh halinden fazlasıdır. Depresyondaki insanlar görünür ruh hallerini değiştirmeyi öğrenmiştir ve hayatınızdaki en mutlu görünen insan dahi olabilir. Benlikleri çeşitlidir. Genellikle içlerinde yaşadıkları ne olursa olsun tavırları olabildiğince pozitiftir. Hiçbiri etraftakilerin moralini bozmak istemez, bunun anlamı gerçekte hissettiklerini derinlere gömmek olsa bile.

2. Alışılagelmiş çareleri vardır.

Depresyonla başa çıkabilmek için terapi ve meditasyon gibi birçok yol vardır. Bunlara ek olarak bu halleriyle başa çıkmak için geliştirdikleri alışkanlıkları vardır. Bu müzik, egzersiz, yürüyüş ya da girdikleri duygu yoğunluğundan onları çıkarabilen herhangi bir şey olabilir. Gizli depresyonun, insanların yaşadıkları güçlüklerle başa çıkma yöntemleri ile alakası büyüktür.

3. Terk edilme ile ilgili sorunları olabilir.

Depresyonu deneyimlemiş herhangi biri onun omuzlara neler yüklediğini bilir. Bu konuda o insanın etrafındakilerin omuzlarına yüklenenler de sayılabilir. Bazen birine yaşadığınız zorlukları anlattığınızda bu yükü görüp bundan kaçanlar olabilir. Onları bu konuda suçlamak zor olsa da bu durumun bir terk edilme hissi yarattığını kabul etmek gerekir. Sevdiklerini kendilerinde uzaklaştırma korkusu ise gizliliği bir ihtiyaç haline getirir. En çirkin katmanınızın sevdiklerinizin üstesinden gelemeyeceği kadar çirkin olduğunu öğrenmekten de daha kalp kıran bir şey yoktur.

4. Yalan konusunda uzmanlaşmışlardır.

Kollarındaki kesiklerden yemeği kaçırmalarının sebebine kadar her şey olabilir. Depresyondaki insanların yaşamlarındaki zorluklar hayatlarını normallikten olabildiğince uzaklaştırır. Böyle durumlarda ise çektikleri acıyı gizlemek için ilgiden nasıl kaçacaklarını öğrenmişlerdir. Genellikle ne kadar dibe battıklarını bilmek istemezler, gizlemeyi öğrenmek daha kolay gelir.

5. Anormal uyku ve beslenme düzenleri olabilir.

Küçük bir faktör gibi duruyor olabilir ama çok büyük etkiye sahiptir. Depresyonlarını etrafa belli etmeden yaşayan insanlarda sadece böyle küçük işaretleri gözlemleyebiliriz. Çok fazla veya çok az uyumak en genel örneklerdendir, aynı şekilde çok fazla veya çok az yemek de. Uyku ve beslenme, sağlıklı olmanın iki ana maddesidir. Aynı zamanda zihnin kontrol etmeye çalıştığı iki elementtir. Depresyon kontrol kaybı yaratır ve sadece tek bir şeyi kontrol edebilmek birinin sahip olduğu tek şey olabilir. Uyumak imkansız hale gelmiş olabilir ya da tek kaçış yoludur, yemek için de aynısı geçerlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bazı şeylerin daha farkındalardır.

Depresyonunu kontrol altında tutan insanlar yediğine de içtiğine de dikkat eder. Alkolün yatıştırıcı bir madde olduğunu ve uzun bir süre içmeleri durumunda diğer insanlara göre zihinlerinin daha bulanık hale geldiğini bilirler. Kafein ve şekerin modlarını yükselttiğinin farkındadırlar. Meditasyonun etkisini bilirler. Neyle neyi karıştırmamaları gerektiğini de bilirler. Bunları bilirler çünkü akli dengeleriyle oynamanın diğer insanlara göre daha fazla sorumluluk gerektireceğinin farkındadırlar.

7. Yaşamı ve ölümü daha çok düşünürler.

Depresyondaki her insan intihar eğilimindedir gibi bir genelleme yapamayız. Ama, depresyon genellikle insanı kendine özgü ve karmaşık bir şekilde hayat konusunda düşünmeye sürükler. Depresyon, kişinin ölümlülük hakkında en çok kafa yorduğu, hayatın bütün sorularına cevap bulmaya çalıştığı zamandır. Bu korkunç kaygıların içinde kaybolmak benzer düşüncelerin artmasına sebep olur.

8. Genelde özel bir yetenekleri olur.

stream1.gifsoup.com

Özenilen ve bir farklılık yaratan artistlerin, müzisyenlerin ve liderlerin birçoğu akıl hastalıklarından muzdariptir. Bazen derin duyguların altında ezilmek müthiş şeylere sebep olabilir. Çıplak gözle görünmeyen depresyona sahip kişiler genelde kendilerini olağanüstü şekillerde ifade edebilirler. Ruhlarının iyi ve kötü yanlarıyla  etkileşim halindedirler.  Duygularının gölgelerinden güzellik yaratabilme gücüne sahiplerdir.

9. Genellikle bir amaç peşindelerdir.

Herkes hayatına bir amaç ister. Yaptığımız işin harcadığımız zamana değdiğini bilmek isteriz. Hayatımızın doğru yönde gittiğine dair bir işaret bekleriz. Bunu gizli depresyona sahip olanlar da ister ve sürekli içlerindeki bu boşluğu doldurmaya çalışırlar, fakat bu açlıkları hiçbir zaman bitmez. Korku ve uyumsuzluk hissi depresyondaki bir zihne hiç yabancı değildir. Gizli depresyondaki insanlar neredeyse her zaman hayatlarındaki bu zayıflıkları telafi etmeye çalışır. İlerledikleri yönden şaşmaya yatkındırlar. Mutluluğun peşindedirler ve hep daha fazlasını ararlar.

10. Bazen yardım çığlıklarını duymanıza izin verirler.

Zihninin yüküyle yaşamayı öğrenenler bile yardıma ihtiyaç duyabilir. Beklemediğiniz kişilerin haykırışları kolayca gözden kaçabilir. Bazen, onlar aksini iddia etse de depresyondaki insanların tek başlarına olmaları güvenli değildir. Bazen yardım almak için ellerini uzatırlar. Bazen duvarlarını yıkarlar. Bu zamanlar çok mühimdir çünkü güçlü anlardır. Farklılıkları olan birçok insanın bağ kurduğu anlardır bunlar. Arkadaşlar ve aşıklar arasında bile kişi gerçek benliğini saklamak isterse bunu sağlamak çok zordur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sevgi ve kabul edilme arayışındadırlar, her insan gibi.

Çektikleri zorlukları gizlemek için duvarlar örmeleri yalancı olmalarından kaynaklanmamaktadır. Gizli ve kapalı bir biçimde depresyon yaşayan insanlar bunu korunma içgüdüsüyle yapar. Bunu hayallerini, etrafındaki insanları ve kendilerini korumak için yaparlar. Bazılarınız okurken bu özelliklerin birçoğuyla bir bağ hissetmiş olabilirsiniz. Depresyon teşhisi konulsun konulmasın hepimiz yalnızlık hissine ne kadar kolay düşüldüğünü biliriz. Bu yazı gizli depresyona sahip insanlar için yazıldı ama gerçek şu ki çoğu depresyon gözden kaçıyor. Küçüklüğümüzden itibaren karanlık ve hoş olmayan şeyleri saklamamız gerektiği öğretiliyor. Yanlış. 

Gizli depresyona sahip insanların en önemli huyu sevgi ve kabul edilme peşinde olmalarıdır. Hepimiz öyleyiz. Bunu kazanmanın yolu bizim de yapmamızdan geçiyor. Zorluk çektiğini düşündüğünüz birine asla sırtınızı dönmeyin. Zor olduğunda da sevin. İhtiyaç duyduğunuzda ağlayın. Ne kadar korkutucu görünürse görünsün kalbinizi açın. Karanlık şeyleri sakladıkça güzel şeyler de onların altında ezilmeye devam edecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
227
114
27
21
17
13
12