Görüş Bildir
Haberler
Tüm Yönleriyle Herkesin Merak Ettiği Gizemli Din: "Scientology"

Tüm Yönleriyle Herkesin Merak Ettiği Gizemli Din: "Scientology"

Yüksel Venedik
01.04.2015 - 20:44 Son Güncelleme: 09.04.2015 - 21:09

1. Dünyanın en gizemli inanç akımlarından Scientology'nin kökeni

1. Dünyanın en gizemli inanç akımlarından Scientology'nin kökeni

Scient, yani 'bilim' sözcüğünden türediği için insanların kafasında bir 'bilim dini' imajı yaratsa da, Scientology esasında bilimden ziyade 'bilim kurgu'ya daha yakın bir çizgide yer alır, en azından ortaya çıkış aşamasında. 

Resmi olarak bazı ülkelerde 'din' olarak tanınmakta, bazı ülkelerde 'tarikat' olarak geçmektedir. Scientology için bir new-age (materyalist-mistizm) dini ifadesi kullanılır. Aynı zamanda inanç öğretilerinde Budizm, Hinduizm ve Hıristiyanlık'tan etkilenmiş bir akımdır.

Din tarihi uzmanı akademisyenler tarafından Scientology, 21. yüzyılın en belirgin dinlerinden biri olarak tanımlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Scientology akımının kurucusu Ron Hubbard

2. Scientology akımının kurucusu Ron Hubbard

İlk önce Ron Hubbard'ın bir sözü ile başlayalım,

Kelimesi bir cent'e yazmak saçmalıktır. Eğer biri gerçekten 1 milyon dolar kazanmak istiyorsa, bunun en iyi yolu kendi dinini kurmasıdır.

Hubbard, İkinci Dünya Savaşı'nda ABD ordusunda görev almış bir deniz subayıydı, ancak intihar eğilimi olduğu öne sürülerek orduyla ilişiği kesilmiştir. 

Sonrasında Hubbard bilim kurgu yazarlığına adım atmıştır. Bu alanda çok başarılı olduğu söylenemez, ama onu Scientology inancının temellerini atmasına götüren olay Dianetic kitabı oldu.

3. Dianetics ve Scientology

Psikolojinin reddedilmesi, psikiyatrinin hayatın hiçbir alanına sokulmaması Scientology'nin temel öğretilerinden biridir. Psikoloji biliminin bir para tuzağı olduğuna değinilir.

İnancın temel kitaplarından kabul edilen dianetics, bunun yerine geçmiş bir bilim olarak öne sürülür. Dianetik: Ruh Sağlığının Temel Bilimi kitabında şöyle geçiyor,

Bundan 75 milyon yıl önce Xenu adında kötü bir savaşçı diğer gezegenlerdeki yaşayanları öldürüp ruhlarını dünyaya getirir. “Tetan” isimli bu ruhlar atmosfere yayılır ve insanların bedenlerine girer. 

Scientologistler bu ruhları bedenlerden kurtarma amaçlı çalışmaktadır.

4. Seanslarda ruhsal durumların incelendiği elektrometre

4. Seanslarda ruhsal durumların incelendiği elektrometre
s69.photobucket.com

Hubbard, kullandığı elektrometre ile kişideki akımı ölçerek ruhsal durum analizi yapılabileceğini öne sürmüştür. Bu cihaz Scientology kiliselerinde düzenlenen seanslarda yer almaktadır. 

Mertebelere göre özel seanslar düzenlenmektedir ve karşılığında bir ücret söz konusudur.

5. Galaktik Lord Xenu, trilyonlarca Thetan ve 75 milyon yıl önce yaşananlar

5. Galaktik Lord Xenu, trilyonlarca Thetan ve 75 milyon yıl önce yaşananlar

Thetan ya da body thetanlar, Scientogy inancına göre insan ruhuna yapışabilen, vücudu yönetebilen bir yapıdır. Radyoaktif ruh olarak da açıklayabiliriz. OT olarak geçen 'Operating Thetan' ise tam özgürlüğe kavuşmuş bir bedeni temsil eder ki ünlü Scientolojist Tom Cruise da bu seviyededir. 

Scientology akımında OT seviyesine gelenlerin (seviyeleri bu içerikte detaylı şekilde anlatıyoruz) evrenin sırrına vakıf olabileceği yer alır. Ancak 1990'larda internette yayınlanan metinlerde bu sırrın şu şekilde olduğu ifade ediliyor;

75 milyon yıl önce farklı galaksileri yöneten Xenu adlı hükümdar, nüfus sorununu çözmek için 13.5 trilyon varlığı bir uzay gemisine bindirir ve dünyaya gönderir. Dünyaya gelen bu varlıkların bazıları, atmosferde çeşitli tuzaklara takılarak yanlış düşüncelere teslim olur (Hristiyanlık ve diğer dinler gibi). Bu yanlış düşüncelerden kurtulup tam özgürlüğe ulaşmak içinse belirli denetimlerden -dini uygulamalar- geçmek gerekiyor. (Observer)

Görsel South Park'ın Scientology'yi konu alan bir bölümünden. Bu bölümün ardından Scientology'nin South Park'a nasıl yanıt verdiğini de birazdan ekranlarınıza getireceğiz. Bir yere ayrılmayın

6. 'Gerçekten para kazanmanın tek yolu bir dinin mensubu olmak.' Aslında O'nun (Hubbard) dianetiği kullanarak yapmak istediği tam olarak buydu. İnancın din olarak kabul görmesiyle de, devlete karşı vergiden muaf olabildiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Hubbard bir konuşma esnasında.

Sara Northrup arşivinden

8. Ron Hubbard, Scientology akımına dahil olmak isteyenlere ciddi ücretler karşılığında ders veriyordu. Bu insanlar 1950'lerde dianetik eğitimleri için ders başına 500 dolar gibi bir rakam ödedi.

9. 'Onun bir nevi hırsızlık yaptığını, insanların gözünü boyadığını hissettim'

Hubbard'ın eğitimlerini takip eden bir katılımcı. Going Clear belgeseli

10. Scientology akımının bugün 10 milyonun üzerinde üyesi, binlerce kilisesi, milyarlarca dolarlık serveti ve birçok ünlü müridi var

10. Scientology akımının bugün 10 milyonun üzerinde üyesi, binlerce kilisesi, milyarlarca dolarlık serveti ve birçok ünlü müridi var

60 yıllık gelişim sürecine bakıldığında, Scientology'nin ilerleyiş hızının oldukça yüksek olduğu görülebilir. Bunun birçok sebebi bulunuyor ama uzmanlara göre 'ünlülere oynayan' bir kilise bunun en önemli sebebi.

Ron Hubbard, Scientology'nin Hollywood dünyasında etkili olması için çaba göstermiştir ve 'Project Celebrity'yi hayata geçirmiştir, 'Ünlü insanları akıma dahil etme projesi'... 

Bu sayede Scientology gündemde öne çıkmaktadır. Kiliselerin açılışında Tom Cruise, etkinliklerinde John Travolta gibi isimler boy göstermektedir.

11. Scientology inancından öne çıkanlar

11. Scientology inancından öne çıkanlar
  • Bütün insanlar aslında ölümlüdür ve Scientology sayesinde tanrısal bir varlığa ulaşmaları mümkündür. 

  • Psikiyatrik pratikler bireyin sağlığı için zararlıdır. 

  • 'Sessiz doğum' yapılmalıdır. Yani çocuğun doğum anı mümkün olduğunca sessizlik içinde meydana gelmelidir ki, çocuklar ileride de sükûnet içinde huzurlu bir yaşam sürebilsin. 

  • Elektropsikometre (E-metre), acıyı ölçebilen bir makinedir. Makineye bağlı iki teneke kutuyu elinde tutan insanın, acı anıları iletilir. 

  • Narconon, Scientolojistlerin uyuşturucu rehabilitasyon programıdır ve bağımlılıktan kurtulmanın tek yoludur. 

  • Eşcinsellik ve mastürbasyon da dahil olmak üzere her türlü cinsel 'sapma' yanlıştır. 

  • İnsanlar çoğu hastalığı kendileri yaratır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Ahlak sınırlarını Hubbard'ın çizdiği Scientology'de ürperten işkenceler

12. Ahlak sınırlarını Hubbard'ın çizdiği Scientology'de ürperten işkenceler

Scientology'nin eski üyeleri, bu akımda söz konusu olan bazı ilginç uygulamaları, tüyler ürperten gerçekleri itiraf etmiştir.

Scientology paramiliter kanadı Sea-Org'da Hubbard'ın belirlediği 'Ethics' adlı ahlak metinlerinde cezai yaptırımlar belirtilmiştir. Çocuk yaşta sıkı bir eğitimle girilen Sea Org'da ceza gerektiren durumlara sebep olmanız durumunda sıkı şartlar altında çalıştırılıyor, Hubbard'a ait olan geminin onlarca metre yükseklikteki güvertesinden atılıyordu.

'Delik'e hapsedilenler

Bunun dışında ABD'de yerinin tam olarak bilinmediği, delik olarak ifade edilen çukurlar bir cezaevi olarak kullanılıyor. Buralara yalnızca alt kesimden üyelerin değil aynı zamanda en üst düzey yöneticilerin bile, Scientology liderinin bir kelimesi ile gönderildiği söylenmektedir. 

Onlarca gün ağır şartlarda çalıştırılan, yemek artıkları ile beslenen insanlara tuvalet pisliklerinin dilleri ile temizlendirilmesi gibi iğrenç cezalar dahi uygulanmaktadır.

13. 'Tam özgürlük' için ne yapmak gerekiyor?

13. 'Tam özgürlük' için ne yapmak gerekiyor?

Scientolojistlere göre, tam özgürlüğe ulaşmak için aydınlanma yolundan geçmek gerekiyor. 

Aydınlanma yolu içinse, vücuttaki elektrik akımlarını ölçüp bilinçaltını 'denetleyen' e-metreler ile belki binlerce denetlemeden geçmek gerekli. E-metrelerle yapılan işlemlerde Scientology kiliselerinde ücret istenebilmektedir.

14. Scientology'nin gizemli paramiliter yapısı: Sea Org

14. Scientology'nin gizemli paramiliter yapısı: Sea Org

Sea-Organisation, Scientology'nin özel donanma gücü olarak biliniyor. Eski tarikat üyelerinin itirafları dışında, bu yapı ile ilgili çok bilgi bulunmuyor.

Scientolojist ailelerden gelen çocuklar, 7-10 yaşlarında Sea-Org bünyesine çeşitli eğitimler ve uygulamalarla katılabiliyor. 

Jenna Miscavige Hill, henüz 7 yaşındayken Sea-Org ile milyar yıllık bir kontrat imzaladığını itiraflarında belirtiyor. Milyar yıllık sözleşmeler Scientology için alışılmadık bir tabir değil, reenkarnasyon inancının da yer bulduğu bu inanç sistemi, bu tarz ifadelerle 'tüm ruhunla hizmet edeceksin' mesajı veriyor.

Scientology 1954'te, Sea Org ise 1967'de yine Hubbard tarafından kurulmuştur. Hubbard'ın deniz kuvvetlerinde bir subay olarak görev aldığını notunu da buraya düşelim.

15. Scientolojistlerin misyonu

15. Scientolojistlerin misyonu

Scientogy akımına mensup kişiler, kendilerini dünyayı kurtaracak bir doktrinin tek sahibi olarak görmektedir.

16. Scientology'ye yönelik protestolar

16. Scientology'ye yönelik protestolar

Scientology için, 'din mi şirket mi' tartışmaları doğduğu günden bu yana sürüyor. Ve enteresan öğretileri, seviye atlama ya da e-metre cihazı ile denetim işlemlerinde yüksek ücretler, bilime karşı ortaya koyduğu 'alternatif düşünceler', müritlerinin farklı bir dünya ile tanıştırılıp bir nevi önceki yaşamlarından koparılması sebebiyle birçok kez protestolar ile karşı karşıya kaldı.

Fotoğraftaki protestocu, 'din ücretsizdir, Scientology her şeyi ücretlendiriyor' yazılı afişi taşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Bedensel ve zihinsel engellilere, LGBTİ bireylere Scientology kapıları kapalı

17. Bedensel ve zihinsel engellilere, LGBTİ bireylere Scientology kapıları kapalı

Scientology kilisesi karşıtı gösterilerde, yapının insanların beynini uyuşturan ve onları aldatan bir inanç akımı olmasının yanı sıra, ayrıştırıcı, homofobik yapısı da eleştiriliyor.

18. ve protestolara karşı o kadar da iyimser yaklaşmayan Scientology...

18. ve protestolara karşı o kadar da iyimser yaklaşmayan Scientology...

70'li yıllarda Scientology yayılmaya başlayınca, devlet tarafından kontroller başlamıştı. Kiliseyi eleştirenlerin sayısı artıyordu, ve Scientology buna karşı geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Operation Snow White olarak bilinen bu operasyon sonucunda birçok devlet kurumundan, elçiliklerden, konsolosluklardan, ajanlardan gizli belgeler bir şekilde edinilmiş ve Scientology'i eleştirenlere karşı bir silah olarak kullanılmıştır.

19. Yukarıdaki 'Xenu' görselinden sonra South Park çalışanlarının başına gelen de çok farklı sayılmaz

19. Yukarıdaki 'Xenu' görselinden sonra South Park çalışanlarının başına gelen de çok farklı sayılmaz

'Scientolojistlerin inandığı Xenu' başlığı ile bir bölüm yayınlayan South Park, Scientology tarafından çok ciddi bir soruşturma geçirmiş!

Olayın arkasındaki isimlerin telefon kayıtları. banka kayıtları, kişisel mektuplar gibi bilgilerin muhbirler aracılığı ile elde edildiği, hatta kullandığı ilaçlar, tercih ettiği içkilerin bile çöpler incelenerek öğrenildiği bir Scientology yetkilisi tarafından açıklanmıştı.

Operation Snow White olayının onlarca yıl ardından çok fazla bir şey de değişmemiş gibi.

20. Scientology ile bütünleşmiş bir isim: Tom Cruise

20. Scientology ile bütünleşmiş bir isim: Tom Cruise

Scientology'nin yılmaz elçisi Tom Cruise, birçok kilise açılışında ve etklinliklerde boy gösteriyor. Eski bir Scientology üyesinin itiraflarından derlenen Going Clear belgeselinde Tom Cruise ve Scientology ile ilgili şaşırtıcı iddialar yer alıyor. 

Tom Cruise-Nicole Kidman evliliğini Kilise bitirdi

Paul Haggis ve Mike Rinder, Kilise'nin Cruise-Kidman evliliğini bitirdiğini, aynı zamanda çiftin çocuklarını Kidman'a karşı doldurduğunu iddia etti.

21. John Travolta da bir Scientolojist

21. John Travolta da bir Scientolojist

Scientology için Hollywood tarikatı denmesinin sebebi, birçok ünlü ismin de bu yapıya dahil olması. Tom Cruise ile birlikte en çok öne çıkan isimlerden birisi de John Travolta. 

Going Clear belgeselinde son dönemde Travolta'nın Scientology'den ayrılmak istediği ancak yapılanmanın elinde Travolta ile ilgili belgeler bulunduğu ve bu belgelerin sızdırılmasını istemediği için bunu yapamadığı iddia ediliyor. 

Travolta daha önceki açıklamalarında, aktörlük kariyerindeki başarısında Scientology'nin önemli bir payı olduğunu söylemişti.

Diğer ünlü 'Scientolojistler'

  • Kristie Alley, kokain bağımlılığının üstesinden bu dinle geldiğini düşünüyor.

  • 'South Park'ta Şef karakterini seslendiren Isaac Hayes, bir bölümde Scientology eleştirildiği için yapımdan ayrıldı. 

  • Müzisyen Beck, Scientolojist bir ailede büyüdü ve bu inancın birçok insanın zor zamanlarını atlatmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. 

  • Priscilla Presley, eşi Elvis Presley, Scientology'ye inansaydı uyuşturucu yüzünden ölmeyeceğine emin. Çiftin kızı Lisa Marie Presley de uyuşturucuyu Scientology sayesinde bırakabildiğini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Scientology üyeleri: 'Psikiyatri öldürür'

22. Scientology üyeleri: 'Psikiyatri öldürür'

En başta belirttiğimiz psikoloji-psikiyatri karşıtlığı, Scientology'nin en önemli prensiplerinden. Fotoğraf Scientology üyelerinin bir protestosundan.

23. Din mi şirket mi?

23. Din mi şirket mi?

Bu soru, yapı ilk ortaya çıktığında da gerek insanlar gerek de devlet kurumları tarafından sorulmuştur. 

E-metre olarak bilinen insan vücudundaki elektrik akımını ölçen cihazlar ile yapılan uygulamalar, kiliseye ödenen diğer ücretler düşünüldüğünde bugün Scientology'nin değeri birkaç milyar dolarla ifade edilmektedir. Din mi şirket mi? sorusunun dillendirilmesi de o kadar garip durmuyor.

Ancak 1970'li yıllarda FBI'ın Scientology'ye karşı başlattığı operasyonlar sonrasında Scientology yöneticileri, devlet kurumu içinde kilise ile ilgili belgelere bir şekilde ulaşmış ve onları yok etmiştir. Öyle ki Snow White Operasyonu olarak bilinen bu olayların sonrasında, ABD'de özellikle vergi gibi konularda öneme sahip kurumlardan hem birçok belge çalınmış, hem de paralel bir yapılanma kurulmuştur.

24. Scientology mensupları hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

24. Scientology mensupları hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Halkla ilişkiler anlamında genellikle uyuşturucu karşıtlığı, eğitime teşvik gibi alanlarda kendini öne çıkaran Scientology'nin milyonlarca üyesi, farklı ülkelerde çeşitli alanlarda etkinler. Yapılan bir araştırma bunun sonucunu ortaya koyuyor; ilk sıraları eğitim ve insan hakları almakta.

25. Scientology ve seviyeler

25. Scientology ve seviyeler

Operating Thetan'larla (radyoakfitf ruh) ifade edilen Scientology seviyeleri

OT I, OT II şeklinde başlar ve OT III ile son seviyede son bulur. Ancak Kilise'de çok üst düzey bir konumda dahi olsanız çok rahat olduğunuzu söyleyemeyiz zira Tarikatin lideri eğer sizden şüphelenirse, sizi üst düzey görevlilerin cezalandırıldığı gizli bölgelere sevk edebilir ve ilginç işkence metotlarına maruz kalabilirsiniz.

26. Scientology'ye karşı mesafeli ülkeler

26. Scientology'ye karşı mesafeli ülkeler

Scientology, bazı ülkelerde din, bazı ülkelerde ise tarikat olarak kabul görüyor. Ancak yine de biraz mesafeli durduklarını söyleyebiliriz.

Berlin'deki Scientolgy kilisesi önünde çekilmiş bu fotoğraf bunu özetliyor. 'Stop' ile başlayan bu uyarı yazısında;

Scientology'nin uygulamalarının takip edildiğini ve demokratik bir toplum için tehlike oluşturabilecek türden bir yapı olduğu konusunda insanlar uyarılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. Scientology'ye mensup bir Türk olan İhsan Göktaş, yapıdan kurtulmak için Türkiye'ye yerleşen bir isim.

27. Scientology'ye mensup bir Türk olan İhsan Göktaş, yapıdan kurtulmak için Türkiye'ye yerleşen bir isim.

Aynı zamanda Ergenekon Davası'nda tutuksuz sanıklardan birisiydi. İhsan Göktaş'ın Scientology ve Gülen cemaati ile ilgili çok enteresan açıklamaları basına yansımıştı;

Fethullah Gülen grubu ile ABD'de işbirliği yapan Scientology tarikatının Türkiye'de deşifre edilmesi döneminde Eyüp yolu üzerinde silahlı saldırıya uğradım. Amaçları bu bilgiler basına yansımadan önce benim toprağın altında olmamdı. Scientology tarikatı peşimde olduğu için 3 yıl önce Türkiye'de koruma talebinde bulundum. Ancak koruma verilmedi. Korumam olmadığı için Türkiye'de adresimi kasıtlı olarak bildirmiyordum. Örgüt beni hemen bulur. Yoksa hukuktan kaçtığım için değil. Scientology tarikatı Türkiye'de tam olarak algılanamamış çok büyük bir örgüt. Scientology tarikatı belli bir insanın etrafında çok ağır kumpaslar kurar. Normal bir insan bunun altından kalkamaz.

28. Türkiye'de bir Scientology kilisesi yok, ama komşu ülkelerde bulunuyor.

28. Türkiye'de bir Scientology kilisesi yok, ama komşu ülkelerde bulunuyor.
www.locator.scientology.org

Ülkemizde bir Scientology kilisesi olmasa da, irtibat büroları için aynı şeyi söylemek iddialı olur. Çünkü dünyada 120'den fazla ülkede Scientology irtibat bürosu bulunuyor.

29. Scientology kilisesinin Türkçe altyazılı bir reklam filmi

30. Scientology lideri David Miscavige'in yeğeni Jenna Miscavige Hill'in 'Tüm sırları deşifre eden' kitabı

30. Scientology lideri David Miscavige'in yeğeni Jenna Miscavige Hill'in 'Tüm sırları deşifre eden' kitabı

Scientology kilisesine bağlı bir şekilde, ailesi bu inanıştan olarak doğmuş birçok çocuk var. Ve bu gizemli yapının kurallarına göre büyüyen, Scientology öğretilerinin olduğu okullarda yetişen bu çocuklardan biri, Jenna Miscavige Hill Scientology'nin sırlarını deşifre ettiği bir kitapla gündeme geldi.

'İnancın Ötesinde: Scientology’deki Gizli Hayatım ve Yürek Burkan Kaçışım' kitabında neler anlatılıyor?

Hill kitabında Scientology ekosisteminde çok küçük yaşlardan itibaren yer almasından ötürü çocukken Sea-Organisation ile bir kontrat imzalattırıldığını, Scientology dışındaki kişilerden uzak durulması konusunda uyarıldıklarını söylüyor.

Aynı zamanda yaşamına ciddi müdahaleler olduğu da kitapta geçiyor. Scientology yetkililerinin evliliğini bozmak için çaba içine girdiğini, bir ara intihat etmeyi bile denediğini belirtiyor. (Kitapla ilgili detaylara 8. sıradaki kaynaktan ulaşabilirsiniz)

Türkiye'deki kitap satış sitelerinde stokta bulunmayan bu kitabı Amazon gibi diğer büyük adreslerden temin edebilirsiniz.

31. Scientology hakkında en önemli eserlerden birisi de, sonrasında bir belgesele de ilham veren 'Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief'

31. Scientology hakkında en önemli eserlerden birisi de, sonrasında bir belgesele de ilham veren 'Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief'

2007'de El Kaide örgütü hakkında yaptığı çalışma ile Pulitzer ödülü kazanan Lawrence Wright, bunun ardından dikkatini 'gizemli inanç akımı' Scientology'ye çevirdi ve çok tartışılan bir kitap yazdı.

Kitabı neden yazdı?

Neden böyle bir çalışmaya başladınız, sorusuna şöyle yanıt veriyor yazar;

Tek bir dinin hakim olmadığı, inanç konusunda özgürlüğün yüksek olduğu -ABD gibi- ülkelerde insanlar marjinal ve tartışmalı inançlara yönelebiliyor. Scientology de böyle bir akım. Scientology'den ziyade insanların nasıl bu akıma yönelebildiğini merak ettim..

Şimdilerde kitabı temel alan bir belgesel yayınlanıyor

Alex Gibney tarafından çekilen bir HBO yapımı belgesel olan Going Clear, şimdiden tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

32. Şimdilerde 'Going Clear' belgeseli ile gizemli inanç akımı Scientology'ye tekrardan ışık tutuluyor.

32. Şimdilerde 'Going Clear' belgeseli ile gizemli inanç akımı Scientology'ye tekrardan ışık tutuluyor.

Dosyada bazı noktalarda referans aldığımız Going Clear belgeseliyle birlikte, güncellemelere devam edeceğiz. 

Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, HBO yapımı bu belgeseli izleyebilir, kaynaklar bölümündeki diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Kaynaklar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
56
50
29
12
11
8